Puheenjohtajan palsta

Kausi 2015-2016 alkaa olla suomalaisen huippucurlingin osalta paketissa – tosin uuden olympialajin, mixed doublesin MM-kisat ovat juuri käynnistymässä tätä kirjoittaessani. Mielenkiintoista nähdä, miten parimme Oona Kauste - Tomi Rantamäki pärjää nyt kun jaossa ovat ensimmäiset olympiapisteet... Pidämme peukkuja ja toivotamme mitä parhainta menestystä!

Kesän kynnyksellä liiton Development Officeriksi nimitetyllä Karri Kuparilla on ratkaisevan tärkeä rooli toteutettaessa liiton strategiatyön tämän vuoden painopistealueita. Karrin työ painottuu vuoden viimeiselle neljännekselle, ja yhteydenpito seuroihin ja sen myötä tapahtuva alueellinen selvitys- ja kehitystyö ovat keskeisessä asemassa. Vain jatkuva paikallistason toiminnan kehittäminen eli aktiivinen seuratyö voi taata pitkälllä tähtäimellä myös aktiivisen ja kehittyvän curlingliiton, mikä taas puolestaan mahdollistaa suomalaisen curlingin kehittymisen, niin harrastajatasolla kuin huippucurlingissakin. Tämän vuoksi toivon, että myös seurojen edustajilta löytyy sitä innostusta ja paloa, mitä Karri on osoittanut tämän projektin alkumetreiltä lähtien. Yhteistyö, ja yhteisten tavoitteiden havaitseminen ja ymmärtäminen ovat avainsanoja! Seuratoiminnan aktivointi, alueelliset leirit ja olosuhdeasiat kuuluvat Karrin toimenkuvaan, ja näiden puitteissa hän on yhteydessä jäsenseuroihimme. Olkaa siis valmiita! 

Poikien juniorijoukkue jatkoi erinomaisia otteitaan myös juniorien MM-kisoissa pelaamalla itselleen suoran paikan myös ensi vuoden MM-kisoihin. Erinomainen saavutus Iiro Sipolan johtamalta joukkueelta, ja kiistaton suomalainen valopilkku kansainvälisessä huippucurlingissa tällä kaudella. Kisakallion urheiluopiston jakama ”Vuoden määris” –palkinto osui näin ollen myös täysin oikeaan osoitteeseen! Hyvä pojat!!

Iiro Sipolan johtama poikien juniorijoukkue teki omalta osaltaan taas suomalaista curlinghistoriaa voittamalla Euroopan MM-karsinnat tammikuun alussa Tsekissä – upea suoritus, joka johti useamman vuoden tauon jälkeen suomalaisen juniorijoukkueen varsinaisiin MM-kisoihin! Suoritus oli erityisen hieno, kun tällä kertaa Sveitsissä pelattavien MM-kisojen takia vain yksi joukkue pojista ja yksi tytöistä sai karsinnoista paikan varsinaisiin MM-kisoihin. Toivotamme onnea ja menestystä poikien joukkueelle, ja toivon myös, että tämä saavutus antaa lisäpuhtia seurojemme juniorityöhön sekä lisämotivaatiota harjoitteluun kaikille junioripelaajillemme!!

Junioritoiminnan tehostaminen on yksi avainalue curlingliiton strategiatyössä, ja uskonkin, että poikien saavutus auttaa myös tällä saralla asetettujen tavoitteiden saavuttamista.

Viitaten viime lehdessä toivomaani aktiivisuuteen liiton syyskokouksessa sekä osallistumisessa liiton hallituksen ja sen alaisten valiokuntien toimintaan, on hieman pettyneenä todettava, ettei se toteutunut aivan toivotussa laajuudessa. Ensinnäkin liiton strategiatyön raporttiin tuli kommentteja vain muutamalta seurojen edustajalta, valtaosan seuroista jäädessä asiassa täysin passiiviseksi. Strategiatyön yhtenä tavoitteena oli myös harrastajien innostaminen osallistumaan yhteisten tavoitteiden toteuttamiseen, mutta tälläkin saralla vain muutama henkilö on toistaiseksi ilmoittautunut mukaan yhteisiin ”talkoisiin”… Mistä siis kiikastaa?

Strategiatyön ensimmäinen vaihe on saatu päätökseen, mistä suuri kiitos kaikille työhön osallistuneille! Saimme nyt ensimmäistä kertaa kirjattua ylös yksityiskohtaisempia tavoitteita sekä menettelytapoja, joilla liiton toimintaa voitaisiin saada tehostettua, ja sitä kautta kasvatettua rekisteröityjen pelaajien määrää. Tästä on tietysti vielä pitkä matka käytännön tasolla tapahtuvaan työhön, johon on löydettävä paitsi vapaaehtoisia toimijoita, myös resursseja pitkään toiveena olleen toimihenkilön palkkaamiseen. Opetusministeriön kanssa juuri käytyjen neuvotteluiden perusteella tuo tavoite näyttää hyvinkin realistiselta, mutta asia ratkeaa lopullisesti, kun ensi vuoden toiminta-avustuksista saadaan päätökset. Toinen asiaan ratkaisevasti vaikuttava tekijä on vammaisurheilujärjestöjen kesken tapahtuva integraatio. Omassa strategiatyössämme myös paikallistason kehitystyö eli seuratoiminnan aktivoiminen on avainasemassa, ja tältä osin tulemme olemaan yhteydessä jokaiseen jäsenseuraamme.

Hyvästä yrityksestä huolimatta emme saavuttaneet olympiapaikkaa ensi vuoden Vancouverin kisoihin. Kontrasti edellisiin olympialaisiin on tietysti silmiinpistävän suuri, ja nähtäväksi jää, mikä vaikutus sillä on suomalaiseen curlingiin. Lienee selvää, että kotimaisen median kiinnostus lajiin ainakin olympialaisten aikana on nyt vähäisempää, mutta toisaalta tämä on samalla myös haaste liitolle; meidän olisi pystyttävä tarjoamaan edelleen lajia koskevaa uutisointia riittävän mielenkiintoisessa "paketissa", jotta ylitämme uutiskynnyksen. Ja edelleen jokainen meistä voi omalta osaltaan ja omassa piirissään pitää yllä rakkaan lajimme positiivista mainetta.

Tuo huuto kajahti Örnsköldsvikin komealla Swedbank-areenalla miesten viimeisen challenge-pelin päätyttyä Suomen voittoon! Uskomattoman hieno tunnelma uskomattoman hyvin päättyneissä kisoissa: Sekä naiset että miehet nostivat Suomen takaisin A-sarjaan, ja kruununa kisat huipensi miesten saavuttama MM-kisapaikka! Kiitos Ellu, Riikka, Laura, Paula, Elisa, Kalle, Jani, Teemu, Jasu, Juha ja Paavo, te teitte loistavaa pr-työtä suomalaiselle curlingille ja ylsitte saavutukseen, johon kaikki eivät varmastikaan etukäteen uskoneet!!

Curlingin suosio lisääntyy edelleen ja uusia harrastajia tulee lisää, hitaasti mutta varmasti. Ongelmammehan on se, ettei meillä ole tarpeeksi jäätä tarjolla, ja sitä kautta toimivia seuroja, jotka olisivat valmiit ottamaan vastaan lajin pariin haluavia. Onneksemme jo olemassa olevista jäsenseuroista löytyy aktiivisia henkilöitä, jotka ovat valmiit viemään curlingin ilosanomaa myös lähialueille ja muihin kaupunkeihin, vaikka ne olisivat hieman pidemmänkin matkan päässä. Tästä on hyvänä esimerkkinä Pohjois-Suomen alue, jossa ystävämme Ranualta, Rovaniemeltä ja Kemijärveltä ovat saaneet aikaan todella paljon. Uusimmat tulokset tästä työstä ovat pyörätuolicurlingin aloittaminen Rovaniemellä sekä Oulun liittyminen uudeksi lajipaikkakunnaksi! Minulla oli ilo liiton puolesta käydä muutama viikko sitten alueeseen liittyviä kehityskeskusteluja Ranualla, jossa pelattiin uusin kansallinen kilpailumme Porocup. Silmiinpistävää on alueen pelaajien halu kehittää toimintaa sekä omaa osaamistaan, ja myös ottaa vastaan tarjolla olevaa tietotaitoa! Näin luodaan valmiuksia myös liiton "virallisen toiminnan" valtakunnallistamiselle!