Kilpailut

Curlingin kilpatoiminta koostuu Suomessa liiton järjestämistä SM-kilpailuista sekä paikallisista sarjoista ja turnauksista. SM-kilpailujen menestyksen ja/tai edustusjoukkueiden valintakriteerien perusteella valitut maamme edustusjoukkueet kiertävät lisäksi kansainvälisissä arvokisoissa.

Suomen paras kansainvälinen saavutus kautta aikain on olympiahopea vuoden 2006 Torinon olympialaisista.

Arvokisojen lisäksi monet joukkueet käyvät pelimatkoilla ulkomailla.

miehet
Miesten maajoukkue juhlistamassa SM-voittoa keväällä 2020

SM-kilpailut

Curlingin SM-sarjaa pelataan sarjamuotoisena. Sarjassa saa pelata niin mies-, nais-, mixed- tai pyörätuolijoukkueet. Pelipaikan Curlingin SM-sarjassa saavuttaa joko edellisen vuoden menestyksen perusteella tai SM-karsinnan kautta. Curlingin SM-sarjaan kuuluu kolme tasoa: Mestaruussarja, I-divisioona ja II-divisioona. 

Curlingin SM-sarjan lisäksi pelataan SM-kilpailut turnaus- tai sarjamuotoisesti myös seuraavissa lajimuodoissa:

  • Paricurlingin SM
  • Sekajoukkueiden SM
  • Juniorien SM 
  • Seniorien SM
  • Seniorien SM 60+
  • Pyörätuolicurlingin SM
  • PT-Paricurlingin SM

 

Kaikkien SM-kilpailujen tulospalvelu löytyy curling.fi -sivustolta ja tulospalvelu toimii parhaimmillaan jopa reaaliaikaisena.

Pelioikeus liiton kilpailuissa

Kilpailuihin voivat osallistua kaikki Suomen Curlingliiton jäseniksi rekisteröidyt pelaajat, jotka ovat maksaneet liiton jäsenmaksun.
Suomessa virallisesti asuva ulkomaalaispelaaja voi osallistua SM-kilpailuihin Suomen Curlingliiton hallituksen erillisellä päätöksellä.

Peliasu liiton kilpailuissa ja edustustehtävissä

Joukkueella on oltava yhtenäinen peliasu (takki ja housut samaa väriä). Jos pelissä on käytössä kellotus, joukkueella on oltava käytössään tumma ja vaalea peliasu kivien värin mukaisesti.

Jussi Uusipaavalniemi
Jussi Uusipaavalniemen harjaushuutoa pelin tiimellyksessä

Suomen curlingmaajoukkueen virallista kaudesta 2020-2021 alkaen käyttöön otettua edustusasua (tumma tai vaalea pelitakki) saa käyttää vain Suomen curlingmaajoukkueen edustaja maajoukkuekaudellaan.

Maajoukkuekausi alkaa siitä hetkestä, kun pelaajan edustama joukkue valitaan maajoukkueeksi. Viralliseen edustusasuun tai jäällä käytettävään varusteeseen ei saa ilman Suomen Curlingliiton hallituksen päätöstä painattaa tai millään muulla tavoin kiinnittää mainoksia ynnä muita merkintöjä.

Kun pelaaja on nimetty kyseisellä kaudella edustusjoukkueeseen, hän saa käyttää maajoukkueedustuskaudellaan edustusasua kansainvälisten arvokisojen lisäksi myös kotimaisissa turnauksissa ja muissa kansainvälisissä kilpailuissa, kuten WCT-kilpailuissa.

Kuka tahansa pelaaja, joka ei kuulu viralliseen edustusjoukkueeseen, saa tilata ja käyttää kotimaassa ja ulkomailla liikkuessaan ja pelatessaan erilaisia Suomea edustavia tuotteita, kuten Finland-tekstillä varustettua lämmittelytakkia, reppua, yms. varustetta. Näihin tuotteisiin ja varusteisiin, joita ei käytetä maajoukkue-edustustehtävissä jäällä, voi vapaasti painattaa tai muutoin kiinnittää mainoksia ynnä muita merkintöjä. Suomen curlingliiton virallisen logon painaminen peliasuun vaatii Suomen curlingliiton hallituksen erillisen hyväksynnän.

Pelaajien on huomioitava, etteivät varusteet ja pelaajien toiminta niitä käytettäessä saata Suomen Curlingliittoa tai maajoukkuetoimintaa millään tavalla epäsuotuisaan asemaan.

Paikallissarjat ja turnaukset

Seurat ja halliyhtiöt organisoivat liiton virallisen kilpailutoiminnan ohella omia paikallissarjoja ja turnauksia.

Paikallissarjoista löytyy jokaiselle sopivia sarjatasoja - aloittelijoista kansainvälisesti kokeneisiin konkareihin!

Lisätietoja paikallissarjoista kannattaa kysellä lähimmästä seurasta. Suomen Curlingliitto tarjoaa paikallissarjojen käyttöön tulospalveluaan, joten myös näiden pelien tuloksia voi seurata tältä webbisivustolta.

mit
Finnish Bonspielin mitalit odottamassa voittajia Hyvinkäällä

Hyvinkäällä kauden lopuksi keväisin järjestettävä, Suomen pisimpään jatkunut curlingturnaus Finnish Bonspiel on yksi kauden perinteisimmistä turnauksista ja Bonspielillä onkin pian tulossa jo 40. juhlavuosi. Bonspielissä nousee erityisesti esiin curlingin sosiaalinen puoli ja rennon yhdessäolon hyvä fiilis.

Kauden mittaan järjestetään myös useita muita turnauksia, jotka ovat jo vakiinnuttaneet asemansa monen pelaajan kisakalenterissa, kuten Leppävirran Kesäturnaus ja Kangasniemen Syysturnaus.

Muita turnauksia voit tarkastella kilpailukalenterista.