Henkilökuvat

Åland curling sai kunnian isännöidä maailmankaikkeuden erään perinteisimmän lajin korkean tason ottelua vähän harvinaisemmille vieraille. Korkeiden poliittisten henkilöiden vierailut Suomessa ovat tietenkin suuri haaste, mutta tällä kertaa valtionpäämies oli liikkeellä yksityishenkilönä, joten varsinaisia valtiovieraan seremonioita ei järjestetty.

Lounais-Suomen curlingseuroissa harrastajamäärät tuntuvat kulkevan tasaisesti käsi kädessä olosuhteiden ja harrastuspaikkojen kehityksen kanssa. Länsi-Suomen liiga on onnistunut hankkimaan vakaan jalansijan omalla alueellaan ja tulee vastaisuudessa edelleen nostamaan myös sarjaa pelaavien joukkueiden kautta Lounais-Suomen curlingin tasoa. Samalla tasainen sarja nostaa myös alueen joukkueiden valmiutta vastata SM-sarjan haasteisiin - tai ainakin madaltaa kynnystä osallistumiseen.

Kilpailullisten tekijöiden lisäksi  seuratoiminnan kehittymisessä isossa osassa ovat aina perinteiset ”puuhamiehet”.  Vastaavasti helpoin reitti olosuhteiden tai pelillisten asioiden kehittämiseen on usein tuoda seuraan ulkopuolista osaamista konsultin kautta. Tässä artikkelissa keskitymme kahteen tämänkaltaiseen Lounas-seuralaistuneeseen nuoreen, mutta jo paljon peliurallaan nähneeseen curlingiin hurahtaneeseen kaverukseen. 

Curlingin ikiliikkuja Juhani "Hemppa" Heinonen täytti kesällä komeat 70-vuotta. Curlingin parissa on vuosia kertynyt lähemmäs 40, vaikka lääkäri jo 70-luvulla suositteli vakavasti lajin lopettamista tuomion saaneen polven vuoksi. Suomen mestaruuksia on kertynyt curlingin lisäksi myös koripallossa ja kyykässä.

Veikko Ahvenainen on tuttu nimi harmonikan soittajille - onhan hän Suomen kuuluisin alan taitaja. Hänen tyttärensä Ninni on tuttu curlingpelaaja monille niistä, jotka tahkosivat suomalaisia curlingjäitä 90-luvulla. Ninni ja Jokelan Jaana ovat käytännöllisesti katsoen merkittävimmät naispelaajat, jotka tähän mennessä historiastamme löytyy. Tämä erottamaton parivaljakko hallitsi naiscurlingiamme 80-luvun puolivälistä aina 2000-luvun alkuun saakka.

Kausteen perhejoukkue voitti Vierumäellä helmikuussa sekajoukkueiden SM-pronssia. Näiden kisojen jälkeen perhe on saalistanut yhteensä 44 SM-mitalia. Kotimaan kilpajäiden lisäksi kaikilla perheenjäsenillä on kokemusta myös edustustehtävistä maamme rajojen ulkopuolella.

Kausteet ovat helposti eniten SM-mitaleita kahminut perhe. Perheeseen kuuluvat isä Timo, äiti Kirsti sekä lapset Aku, Okko ja Oona. Eivätkä curling-Kausteet tähän lopu, jäällä saattaa törmätä myös Timon pikkuveljeen Petriin ja isosiskoon Tuula Merentiehen.

Matti Orrainen on joillekin nykypelaajille ehkä tuntemattomampi kasvo, mutta hänellä on vahva merkitys suomalaisen curlingin historiassa. Nykyistä puheenjohtajaa edeltävän ajan liiton nokkamiehenä hän oli vaikuttamassa lajimme nousuun koko 90-luvun ajan. 

Matti Kartano muistetaan mukavana herrasmiehenä Pieksämäen curling-kuvioista. Tie vei sittemmin Kuopioon ja liiketoimien ajauduttua konkurssiin sai curling myös jäädä. Nyt on kuitenkin alkanut veri vetää jäille.