Kausteen perheen sydämet sykkivät curlingille

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Markus Sipilä
Kuvat
-

Kausteen perhejoukkue voitti Vierumäellä helmikuussa sekajoukkueiden SM-pronssia. Näiden kisojen jälkeen perhe on saalistanut yhteensä 44 SM-mitalia. Kotimaan kilpajäiden lisäksi kaikilla perheenjäsenillä on kokemusta myös edustustehtävistä maamme rajojen ulkopuolella.

Kausteet ovat helposti eniten SM-mitaleita kahminut perhe. Perheeseen kuuluvat isä Timo, äiti Kirsti sekä lapset Aku, Okko ja Oona. Eivätkä curling-Kausteet tähän lopu, jäällä saattaa törmätä myös Timon pikkuveljeen Petriin ja isosiskoon Tuula Merentiehen.

Lasol-pulloja ja nahkasaappaita Myyrmäessä

Perheen curlinginnostus sai alkunsa 80-luvun lopussa Myyrmäessä, kun Petrin appiukko Manne Turunen sai houkuteltua Timon kokeilemaan lajia. - Ensimmäisen kerran jälkeen Timo nauroi, ettei ole eläissään kokeillut mitään niin hullua, muistelee Kirsti. - Mutta toisen kokeilukerran jälkeen päässä naksahti ja sillä tiellä ollaan vieläkin, huikkaa Timo heti perään.

Curlingkengistä ei vielä tuolloin ollut tietoa, joten käsistään näppärä Timo askarteli liukupohjan nahkasaappaisiin Lasol-pullosta. Saappaat olivat niihin olosuhteisiin ihan oikeat varusteet, sillä kerran jäämiehet olivat jäädyttämässä rataa vain keskeltä. Kun Timo kävi pyytämässä, että rata jäädytettäisiin koko leveydeltä, pysäytti mies jäädytyskoneen ja tokaisi Myyrmäen curlingpiireissä legendaksi muodostuneen lentävän lauseen ”ei tää kuule niin helppoa ole”. - Jääkone oli laskenut koko keskustelun ajan vettä radalle ja kesti kaksi tuntia, ennen kuin vesilammikot jäätyivät ja pääsimme pelaamaan, muistelee Timo harrastuksen alkuaikoja.

Pääkaupunkiseudun ainoat juniorit

Kausteet hankkivat 90-luvun alussa videokameran lomareissulta Keski-Euroopasta. Aku innostui videokuvaamisesta ja kuvasi ahkerasti Timon joukkueen pelejä. Lopulta Aku päätyi myös radan puolelle ja pelaili pääkaupunkiseudun ainoana juniorina isänsä joukkueen varapelaajana. Vaihto-oppilasvuoden jälkeen Suomeen palattuaan Träskelinin veljekset Kim ja Tony olivat aloittaneet curlingin ja kolmikko perusti Tigers-kokoonpanon jonka ”juniorivahvistuksena” pelasi alkuun Myyrmäen hallin silloinen toimitusjohtaja Jorma Eskola.

Ensimmäisiin juniorien SM-kilpailuihin vuonna 1998 tarvittiin neljäs juniori, jolloin myös Okko saatiin houkuteltua lajin pariin. Tigers pelaili yhdessä useamman vuoden ja joukkueen kenties suurimpana saavutuksena voidaan pitää Suomen jäitä suvereenisti hallinneen UPN-Datan parin vuoden mittaisen voittoputken katkaisemista Myyrmäki-Cupin semifinaalissa vuonna 1998.

Pelataanko kilpaa vai harrastetaanko kivaa kivipeliä?

Vaikka koko perheen sydämet sykkivätkin curlingille, suhtautuvat he peliin hieman eri tavoin. Okolle ja Kirstille tärkeintä ovat mukavat pelit ja hyvästä peliseurasta nauttiminen, kun taas Akulle, Oonalle ja Timolle curling on elämää suurempi asia. - Timo on aina valmis lähtemään mukaan pelaamaan, jollei nyt sitten satu olemaan jonkun hautajaiset samaan aikaan, naurahtaa Kausteiden pitkäaikainen seura- ja pelikaveri Olli Rissanen. - Ja silloinkin pitää olla kyse jonkun erittäin läheisen henkilön hautajaisista, täsmentää Rissanen hetken mietittyään.

Kausteiden kanssa 90-luvun alusta lähtien tekemisissä ollut Juhani ”Hemppa” Heinonen pitää Akua yhtenä tämän hetken parhaista suomalaispelaajista. - Olen mielessäni verrannut Akua Mäkelän Willeen, josta pystyin aikanaan sanomaan ensimmäisten liukujen jälkeen, että mies nousee Suomen huipulle, analysoi Heinonen. Hänen mukaansa Akulla on ollut alusta asti samanlaista nälkää kehittyä. Nälkää tosiaan tuntuu riittävän, sillä tällä kaudella helmikuun alkuun mennessä treeni- ja pelikertoja on Akulle kertynyt oman joukkueensa kanssa yli 80. Päälle tulevat vielä mixed doublesit, mixedit ja syksyllä naisten EM-kisajoukkueen kanssa useamman kerran viikossa vedetyt treenit. 

Motivaatio-ongelmista ei voida puhua myöskään perheen kuopuksen kohdalla. Oonan tavoitteena oli pitkään päästä mukaan juniorien MM-karsintoihin. Tämä tavoite täyttyi vuonna 2006, jonka jälkeen nälkä on kasvanut syödessä. - Seuraavana tavoitteena minulla oli päästä naisten EM-kilpailuihin, kertoo Aberdeenin EM-jäillä joulukuussa pelannut Oona. - Ja nyt haluan ehdottomasti päästä pelaamaan joskus MM-kisoihin ja toivottavasti sitä kautta vielä olympialaisiin, valottaa Oona curlingiin liittyviä haaveitaan.

Mitä kuuluu suomalaiselle curlingille?

Aku näkee miesten kilpacurlingin tilan varsin valoisana, vaikka Vancouverin olympialaiset jäivätkin väliin ja vaikka ensi joulun EM-kisoissa vauhtia joudutaankin hakemaan B-sarjasta. - Suomessa on tällä hetkellä monta kilpailukykyistä ja kehityskelpoista joukkuetta ja uskon, että keskinäisen kilpailun kautta miesten kilpacurlingin taso nousee nykyisestä, pohdiskelee Aku.

Koko perheellä on kuitenkin yhteinen huolenaihe. Seuratoiminnassa ja erityisesti junioritoiminnassa on paljon kehitettävää. - Junioritoiminnan käyntiinpolkeminen on mitä suurimmassa määrin seurojen asia, täräyttää Aku suoraan. - Liitto voi tarjota  puitteita junioritoiminnalle esimerkiksi leirien muodossa, mutta on seurojen tehtävä aktivoitua toiminnassaan jotta niille leireille olisi tulijoita, hän jatkaa.

Kausteet pitävät vuoden alussa käynnistynyttä pääkaupunkiseudun seurojen yhteistä Sunnuntaklubia tervetulleena ja toivovat, että se vakiinnuttaisi pian asemansa. - Erilaiset ohjeet ovat aina tervetulleita, mutta niiden lisäksi tarvitaan sitä, että hallilla on joku joka on valmis opastamaan seuraavalle tasolle, pohdiskelee Oona seuraavaa kehityskohdetta.

Sattuu ja tapahtuu

Pitkävetoa ja lumenluontia

Juhani Heinonen on Kausteiden pitkäaikainen tuttava, josta Timolla riittää muisteltavaa. - Kerran ihmettelimme mihin Hemppa hävisi kesken pelin. Kävi ilmi, että mies oli lähtenyt tekemään pitkävetoa. - Toisella kerralla Hempan vanhan auton ikkunat olivat menneet huuruun ja hän oli avannut ikkunan. Ikkuna jäi pelin ajaksi auki ja pelin jälkeen autoon oli satanut monta kymmentä senttiä lunta.

Kalsareissa pakkaseen

Eräällä Vierumäen pelireissulla Timo oli ottanut mukaan vahingossa tyhjän pelikassin. Oman pelinsä juuri lopettanut Akun joukkue tuli sopivasti vastaan Vierumäen parkkipaikan kohdalla. Isä komensi poikaansa antamaan pelihousut lainaan, joten Aku joutui jatkamaan matkaa mökille pelkissä kalsareissa.

Kuinka Timosta tuli Pastori

Timo Kauste tunnetaan curlingpiireissä lempinimellä Pastori. - Timo tuli hakemaan minua kotoa, kun olimme lähdössä Vierumäelle, muistelee Olli Rissanen. - Meillä hän huomasi unohtaneensa "edustusvaatteet" kotiin ja lainasin hänelle tummaa pikkutakkia ja poolopaidan Country Clubia varten. Timo keksi viimeistellä asunsa käsipyyhepaperista tehdyillä lipereillä, josta Pastori-nimitys sai alkunsa, jatkaa Rissanen. Meinasipa Timo saada illan aikana turpiinsakin, kun humalainen kaveri syytti Timoa jumalanpilkasta...

Kausteen perheen pelaajaprofiilit

Aku Kauste

Aloittanut curlingin: 1994

Kotimaiset meriitit

 • Miesten SM-kulta
 • 13 muuta SM-mitalia
 • 6 kotimaista turnausvoittoa

Maajoukkue-edustukset / juniorit

 • 1998 MM-kilpailut (10.)
 • 1999 MM-karsinnat (5.)
 • 2001 MM-karsinnat (6.)

Maajoukkue-edustukset / miehet

 • 2002 MM-kilpailut (5.)
 • 2002 EM-kilpailut (4.)
 • 2003 MM-kilpailut (4.)
 • 2004 EM-kilpailut (11.)

Muut edustustehtävät

 • 2009 EM-kilpailut, miesten varapelaaja (9.) ja naisten valmentaja (8.)

Okko Kauste

Aloittanut curlingin: 1998

Kotimaiset meriitit

 • 6 SM-mitalia

Maajoukkue-edustukset

 • 1999 Juniorien MM-karsinnat (5.)

Oona Kauste

Aloittanut curlingin: ”Pelannut pienestä ja pitkään”

Kotimaiset meriitit

 • 2 juniorien SM-kultaa
 • 7 muuta SM-mitalia

Maajoukkue-edustukset / juniorit

 • 2006 MM-karsinnat (2.)
 • 2007 MM-karsinta (5.)
 • 2008 MM-karsinta (5.)
 • 2008 PM-kilpailut (6.)
 • 2009 MM-karsinnat (5.)

Maajoukkue-edustukset / naiset

 • 2009 EM-kilpailut (8.)

Muut meriitit

 • 2010 Baltic Cup (1.)

Timo Kauste

Aloittanut curlinging: 1988

Kotimaiset meriitit

 • 2 seniorien SM-kultaa
 • 8 muuta SM-mitalia
 • 2 kotimaista turnausvoittoa

Maajoukkue-edustukset / seniorit

 • 2005 MM-kilpailut (10.)
 • 2007 MM-kilpailut (5.)

Muut edustustehtävät

 • 1999 Juniorien MM-karsinnat, valmentaja (5.)

Kirsti Kauste

Aloittanut curlingin: ”En oikeasti muista”

Kotimaiset meriitit

 • 5 SM-mitalia

Maajoukkue-edustukset / seniorit

 • 2004 MM-kilpailut (7.)
 • 2005 MM-kilpailut (9.)
 • 2006 MM-kilpailut (8.)
 • 2007 MM-kilpailut (7.)
 • 2008 MM-kilpailut (4.)