Hemppa – curling-ikoni

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Tommi Häti
Kuvat
-

Curlingin ikiliikkuja Juhani "Hemppa" Heinonen täytti kesällä komeat 70-vuotta. Curlingin parissa on vuosia kertynyt lähemmäs 40, vaikka lääkäri jo 70-luvulla suositteli vakavasti lajin lopettamista tuomion saaneen polven vuoksi. Suomen mestaruuksia on kertynyt curlingin lisäksi myös koripallossa ja kyykässä.

70 ikävuoden rajapyykkiä Hemppa vietti varsin vaatimattomasti ja matalalla profiililla. Paikallislehti Aamupostin haastattelusta hän kieltäytyi, mutta Curlinglehden hän päästi takapihalleen turisemaan menneitä ja ajankohtaisia tapahtumia. Hemppa on edelleen kovassa fyysisessä iskussa säännöllisen punttisalitreenaamisen avittamana ja tällaiset tasaluvut ikävuosissa hän kuittaa naureskellen.

- Curlingin suhteen ura jatkuu edelleen omalla painollaan, eikä tässä vähään aikaan olla kenkiä naulaan ripustamassa. Minulle nämä tasavuodet ovat pelkkiä numeroita. Ensi kaudella Kausteen Timpan kanssa lähdemme kunnon treenaamisella tavoittelemaan seniorien SM-voittoa.

Hemppa tunnetaan mukavana, aktiivisena ja sanavalmiina veikkona. Menneisiin vuosikymmeniin mahtuu ikimuistoisia tarinoita ja lukematon määrä kommelluksia, joista saisi yhden teemalehden kevyesti aikaiseksi. Hempasta kuulee kuitenkin vain puhuttavan positiiviseen sävyyn ja hän on ollut kiistatta yksi maamme merkittävin curling-vaikuttaja.

Monia hienoja hetkiä ja voittoja mahtuu uralle, mutta yhdeksi parhaista nousee seniorien MM-kisojen 7-2 voittosaldo. Ja lähellä oli etteivät he päässeet semeihin, jolloin mitalikin olisi ollut ulottuvilla. Vastaavasti aallonpohjia ei pahemmin ole uralle mahtunut. Erinäisiä pettymyksiä ja näkemyseroja on toki ollut muttei Hempan luonteeseen sovi että ne olisivat jääneet kaivelemaan.

Vertaansa vaille oleva valmennusurakka

Hemppa oli mukana Suomen kaikkien aikojen ensimmäisessä EM-joukkueessa 1981 ja sittemmin on matka vienyt useita kertoja niin miesten kuin senioreidenkin arvokisoihin. Kaikista saavutuksista huolimatta on hänen merkittävintä antiaan ollut läpi vuosikymmenten jatkunut, etupäässä junioreille suunnattu valmennusapu. Lisäksi hän on hoitanut tyylillä joukkueenjohtajan hommia junioreille jo 70-luvulta alkaen. Useat näistä ovat nousseet Suomen ja maailmankin huipulle. Pääosin Hemppa on ollut mukana täysin pyyteettömästi, välillä Liiton pyytämänä ja valmentamisen ohessa hoitanut junioreille aina tervetulleita sponsoreita.

- Toisinaan on ollut Liiton kanssa pientä kädenvääntöä siitä kun olen toiminut heidän mielestään liian oma-aloitteisesti. Tätä tapahtui joskus menneinä vuosikymmeninä kun Liitolla ei ollut vielä mitään valmennus- tai junioritoimintaa. Ja kun minulle maailmalta suoraan tulleisiin kilpailukutsuihin ilmoitin esimerkiksi Uusipaavalniemen Jussin joukkueen mukaan, niin siinä sitten jonkun mielestä astuttiin Liiton varpaille, Hemppa hymyillen muistelee.

- Nythän Liiton toiminta on ollut pitkään ihan mukavassa kuosissa ja Rissasen Ollille pitää kiitosta antaa. Huolestuttavin tilanne lajin kannalta on junioritoiminnan kuihtuminen. Aikanaan pelkästään minun omasta koulustani oli vuosittain lähemmäs kymmenkunta oppilasjoukkuetta ja tasokin varsin korkea. Nyt on hyvin jos edes muutama joukkue saadaan koko Suomesta mukaan, hän pyörittelee päätään. 

Naureskelu muuttui lajin intoiluksi

70-luvulle Hemppa muisti aina leukailla perhetutulleen Mäkelän Jorkalle koomisen oloisesta lajista, jota Hyvinkäällä oli innokkaasti ruvettu pelaamaan 70-luvun alussa. Pian hän kuitenkin löysi itsensä harjan varresta kun opettajakollega Kauko Orrainen ilmoitti Sveitsinrinteen koulun opettajista koostuneen joukkueen mukaan sarjaan.

- Tietysti kun kaupungin kermaan kuuluvat, vähemmän urheilullisen kropan omaavat herrasmiehet vievät sarjan ykköstilat, niin en oikein osannut sitä urheilulajiksi mieltää. Varsin pian kuitenkin huomasin sen olevan ihan täysiveristä urheilua, vaikka ulkojäillä pelatessa eivät lajin kaikki hienoudet nousseetkaan esiin. Pian haastoimme koulumme oppilaita pelaamaan ja siitä lähti kauaskantoinen innostus. Esimerkiksi vuoden 2000 Euroopan mestarijoukkueen jäsenet ovat kaikki koulumme entisiä oppilaita. Suomen ensimmäinen naismaajoukkue EM-kisoihin oli myös koottu koulumme tytöistä, Hemppa ylpeänä muistelee.

Lahjakkuuksia hukattu

Suomen kaikkien aikojen joukkueeksi Hemppa nostaa selkeästi edellä mainitun Markun joukkueen, joka napsi kaikkiaan viisi arvokisamitalia 2000-luvun taitteessa. Aloittelevista junioreista aikanaan hän pani oitis merkille Mäkelän Willen ja Kausteen Akun lahjakkuuden.

-  Erittäin moni lahjakas kaveri valitettavasti lopetti lajin harrastamisen jo reilu parikymppisenä. Hämäläisen Harri, joka oli todellinen superlahjakkuus monessa lajissa, olisi noussut takuuvarmasti curlingissa suurten nimien joukkoon. Listaan voisi lisätä pykälää pidempään jatkaneet Aron Jorin ja Poikolaisen Makon, joissa oli ainesta vaikka kuinka pitkälle. 80- ja 90-luvuilla oli massaa, josta olisi voinut vaikka valita helmet päältä, mutta nyt tuntuu että hyvä kun saadaan maajoukkue kasaan.

Ruotsin fanitus

Jos moni suomalainen on valmis nostamaan Hempan jalustalle kaikesta puurtamisestaan niin vastaavasti hän hehkuttaa ruotsalaisten ansiota Suomen curlingin tukemiseen. Erityisesti Jussi Uusipaavalniemen joukkueet ruotsalaiset ottivat avosylin vastaan, tarjosivat ilmaiset majoitukset ja jopa jääkaapit täyteen ruokaa.

- Se oli silloin erittäin iso taloudellinen apu nuorille koululaisille ja sittemmin opiskelijoille, joilla oli talouden kanssa tiukkaa. Lajiosaamista myös saimme heiltä ja se auttoi meitä yhdessä heidän hyvien halliolosuhteidensa myötä kehittymään ihan uudelle tasolle. Näitä oppeja sitten tietysti jaettiin myös Hyvinkäällä, jossa oli vilkasta junioritoimintaa, Hemppa kertailee.

Stadin kingi

Yksi hauska piirre Hempalla on ollut tuoda stadilaisuutensa esiin pieni pilke silmäkulmassa. Omaan mieleeni tulee eräs kerta kun Hemppa oli valmentajanamme joissain kisoissa ja hän hieman vinoili meille syntyperäisille hyvinkääläisille. – Te kävelette kun toukohousut. Stadilainen dallaa kuin tiikeri. Siinä stadin biitti, hän vakuuttavasti lausui. Lopuksi sitten vielä tyylinäyte hotellin käytävällä.

Stadilaisuus on näkynyt myös peliasuissa taajaan vilahtavina Helsingin IFK:n logoina. Innostus alkoi jo pikkupoikana eikä se sammunut vaikka nuoren opettajan tie veikin Hyvinkäälle jo 60-luvulla. Tai kuten hän hymyillen toteaa – ”tulin sivistämään maaseutua” – ja iskee lopuksi silmää.

Hemppa-info

 • syntynyt Helsingissä 1940
 • naimisissa, 2 lasta
 • asuu Hyvinkäällä
 • eläkkeellä

Curling

 • EM-kisoissa 9 kertaa, paras sijoitus 7.
 • MM-kisoissa 3 kertaa, paras sijoitus 5.
 • senioreiden MM-kisoissa 2 kertaa, paras sijoitus 6.
 • valmentajana junioreiden arvokisoissa yhteensä 9 kertaa
 • Suomen curlingliiton ja Hyvinkään seuran hallituksen jäsenenä useina kausina

Muuta

 • koripallossa yksi ikämiesten Suomen mestaruus (Hyvinkään Tahko)
 • kyykän Suomen mestaruus vuonna 2003

Hempasta todettua

Jari Laukkanen:

”Hempan kanssa ei tullut reissussa ikinä aika pitkäksi. Aina joku hyvä tempaus tai kommellus sattui reissun tiimellyksessä. Ja mitä tulee hänen rooliinsa suomalaisessa curlingissa niin ilman Hemen uupumatonta junnuvalmennusta ja auttamista tuskin Suomella olisi yhtäkään arvokisamitalia".

Jussi Uusipaavalniemi:

”Jussi Heinonen oli meidän matematiikan opettaja, kuten monen muunkin juniorina curlingin aloittaneen. Hänen ansiosta aloimme pelata ja myös Suomessa menestyksen myötä matkustelimme ympäri maailmaa yhdessä pelaamaan noin 10 vuoden ajan; turnauksia Ruotsissa, EM- ja MM-kisoja. Hänelle kuuluvat suuret kiitokset siitä työstä, jota hän on meidänkin eteen tehnyt! Samalla on kuunneltu elämän viisauksia ja opittu matkustamaan edullisesti, mutta mukavasti!”

Jaana Jokela:

”Heme ansaitsisi kyllä suuremman arvostuksen mitä hänelle on suotu. Minua ihmetytti kun Liiton 25-vuotisjuhlissa palkittiin ansioituneita curling-vaukuttajia, minä mukaan lukien, ja Heme jäi silläkertaa palkitsematta. Totesinkin silloin Rissasen Ollille että minun palkinto olisi kuulunut ehdottomasti Hempalle. Hän auttoi meitäkin aina arvokisoissa ja muutenkin vaikkei meidän valmentaja ollutkaan. Koskaan Hempan avut eivät tuntuneett mitenkään tungettelevilta tai itsensä tyrkyttämiseltä. Mahtava persoona ja yksi kotimaamme suurimmista curling-tekijöistä.”

Tommi Häti:

”Hemppa osasi ottaa tyylikkäästi puoli-isällisen otteen meistä hieman hulttion vikaa olevista junnuista. Reissussa tuli kaikkien kanssa toimeen ja piti meidän puolia vaikkei aina oltaisi sitä ansaittukaan. Pari kertaa järjesti pyyteettömästi sponssina pakettiautotkin Ruotsin reissuille. Hempalta irtosi myös vakuuttavat loma-anomukset armeijan suuntaan, jolloin päästiin ilman murinoita kesken metsäleirienkin junnukisoihin ympäri Eurooppaa.”

Kommentit

Hempan info-boxiin oli livahtanut pari virhettä:

Suomen mestaruuksia koripallon ikämiehissä on yhteensä 3 kpl ja kyykän sijaan mestaruus on tullut mölkyssä.

- Tommi / Curlinglehti