7 - Ohjeita cup-turnaukseen

Kirjoittanut Markus 09.11.2008 - 13:13
Wikiartikkelin kategoria

Tulospalvelujärjestelmä osaa piirtää automaattisesti graafisia cup-kaavioita. Tällä sivulla kerrotaan, miten tällaisen pelisysteemin tulospalvelu voidaan rakentaa Curling.fi:n sarjanhallintajärjestelmällä. Esimerkkinä käytetään miesten SM-sarjan 2007-2008 ensimmäistä karsintaa, jossa pelisyssteeminä oli triple cup. Toisena esimerkkinä on Mixed SM 2008, jossa pelattiin lisäksi vielä sijoitusotteluita.

Cup-systeemin eri haarat toteutetaan omina lohkoinaan.

 • Esimerkiksi miesten SM-sarjan 2007-2008 karsinnassa cup-haaroja oli kolme ja niitä vastasi yhtä monta lohkoa (A-cup, B-cup, C-cup).
 • Mixed SM 2008 -turnauksessa pelattiin näiden vastaavien kolmen cup-haaran lisäksi välierät, finaali ja pronssiottelu sekä sijoitusotteluita. Finaaleja varten luotiin yksi lohko lisää (Finaalit) ja muita sijoituspelejä varten yksi lohko (Sijat 5-15).

Sarjatasot ja lohkot miesten SM-karsintaturnauksessa 2007-2008

Sarjatasot: Sarjassa on oltava aina vähintään yksi sarjataso. Mikäli kyseessä on yksinkertaisesti cup-tyyppinen turnaus, luodaan sarjataso, joka voidaan nimetä esim. nimellä Turnaus. Miesten SM-sarjassa 2008 oli useita sarjatasoja, joista Karsinta 2 oli yksi.

Lohkot: Cup-turnauksessa lohkoja tarvitaan yhtä monta kuin on cup-haaroja. Tämän esimerkin triple cup -systeemissä lohkoja oli kolme: A-cup, B-cup ja C-cup.

A-cupin voittaja selvitti tiensä SM-sarjan toiseen karsintavaiheeseen. Ensimmäisestä tappiosta joukkue putosi B-cupiin, jonka voittaja selvitti niin ikään tiensä SM-sarjan toiseen karsintavaiheeseen. Toisesta tappiosta jokkue putosi C-cupiin, jonka voittaja pääsi I-divisioonaan. Olennaista tässä esimerkissä on se, että kaikkien joukkueiden pelit päättyivät A-cupiin, B-cupiin tai C-cupiin (eli muita sijoituspelejä ei enää ollut).

Lohkojen asetukset ovat seuraavat:

 • Lohkon tyyppi: Cup
 • Tasapisteissä olevien joukkueiden järjestys (round-robin lohkot): Asetuksella ei ole merkitystä cup-lohkoissa.
 • Ovatko tasapelit mahdollisia?: Asetuksella ei ole merkitystä cup-lohkoissa.
 • Sarja- ja tulostaulukoiden näkyvyys (round-robin lohkot): Asetuksella ei ole merkitystä cup-lohkoissa.
 • Näytettävien päiden oletuslukumäärä: Valitse kuinka monta päätä oletusarvoisesti näytetään
 • Lohkossa pelaavat joukkueet: Asetuksella ei ole merkitystä cup-lohkoissa.
 • Muut lohkot, jotka huomioidaan sarjataulukoissa ja keskinäisissä peleissä: Asetuksella ei ole merkitystä cup-lohkoissa.
 • Painokerroin: Lohkolle A-cup määritellään painokerroin 1 ja lohkolle B-cup painokerroin 2 ja lohkolle C-cup painokerroin 3. Lohkot näytetään painokertoimien mukaisessa järjestyksessä.

Sarjatasot ja lohkot Mixed SM 2008 -turnauksessa

Mixed SM 2008 -turnauksessa pelisysteeminä oli vastaava triple cup kuin edellä kuvatussa SM-karsintaturnauksessakin. Pelisysteemit erosvat kuitenkin toisistaan siinä, että Mixed-turnauksessa pelattiin sijoitusottelut.

 • A-cupin voittanut joukkue selvitti tiensä välierään
 • B-cupin voittanut joukkue selvitti tiensä välierään
 • C-cupista välierään pääsi kaksi joukkuetta. Toinen A-cupin voittanutta joukkuetta vastaan ja toinen B-cupin voittanutt joukkuetta vastaan.
 • Muut joukkueet jäivät finaalipelien ulkopuolelle pelaamaan sijoitusotteluita.

Lohkoja tarvittiin alkulohkojen lisäksi kaksi lisää. Finaaleja varten luotiin yksi lohko lisää (Finaalit) ja muita sijoituspelejä varten yksi lohko (Sijat 5-15). Lohkojen asetukset olivat täsmälleen samat kuin alkulohkoillakin, ainoastaan niiden keskinäistä järjestystä määrittelevät painokertoimet asetettiin siten, että lohkot näytettiin järjestyksessä A-cup (painokerroin 1), B-cup (painokerroin 2), C-cup (painokerroin 3), Finaalit (painokerroin 4), Sijoitusottelut 5-15 (painokerroin 5).

Pelien luominen ennen turnauksen alkua

Ennen turnauksen alkua pitää olla suunniteltuna pelien aikataulut. Peleille tulee määritellä yksilölliset tunnisteet, esim. lohkojen perusteella. A-cupin pelit olisivat nimeltään A1, A2, A3, A4 jne, B-cupin pelit B1, B2, B3, B4 jne, C-cupin C1, C2, C3, C4. Finaalit-lohkon pelit voivat olla nimeltään esim. Semi 1, Semi 2, Finaali ja Pronssiottelu. Sijoituspelilohkon pelit voidaan nimetä halutulla tavalla, kunhan pelien nimet ovat yksilöllisiä.

Kun pelikierrosten kellonajat ja radat on suunniteltuna, luodaan pelit. Pelit kannattaa luoda pelikierroksittain (Luo kierroksellinen pelejä). Tässä vaiheessa peleille syötetään niiden päivämäärä, kellonaika, paikka, nimi ja lohko, johon peli kuuluu.

Tämän seurauksena järjestelmään saadaan luotua kaikki turnauksen pelit. Niihin ei kuitenkaan ole vielä määriteltynä joukkueita, jotka yksittäisissä peleissä pelaavat. Myöskään pelien välisiä riippuvuuksia cup-kaavion piirtämistä varten ei ole vielä määritelty.

Cup-pelien välisten riippuvuuksien määritteleminen

Järjestelmä piirtää cup-kaaviot pelien välille määriteltyjen riippuvuuksien perusteella. Kun kaikki pelit on luotu, pitää jokaista peliä käydä muokkaamassa ja määritellä

 • mihin peliin voittaja etenee
 • mihin peliin häviäjä etenee

Tämä tapahtuu pelin muokkausnäkymässä yksinkertaisesti valitsemalla pudotusvalikosta haluttu peli. Kuvan esimerkissä ollaan muokkaamassa toista semifinaalipeliä: voittaja etenee finaaliin ja häviäjä pronssiotteluun. Sarjan julkisen tulospalvelun puolella cup-kaavio päivittyy sitä mukaa, kun pelien välisiä riippuvuuksia määritellään.

 

Peleissä pelaavien joukkueiden määrittäminen

Kun pelejä luodaan ennen turnauksen alkua, ei tietenkään voida tietää mikä joukkue missäkin pelissä tulee pelaamaan ensimmäistä pelikierrosta lukuunottamatta.

Kun pelejä saadaan pelattua, näkyy sarjan julkisen tulospalvelun puolella cup-kaavio sarjan etenemisestä. Tätä tietoa apuna käyttäen voidaan nyt käydä valitsemassa seuraaviin peleihin niissä pelaavat joukkueet. Järjestelmä ei siis automaattisesti määrittele seuraavien pelien joukkueita, mutta piirtää kaavion, josta sarjan ylläpitäjä voi helposti katsoa mitkä joukkueet kohtaavat seuraavaksi.