Tämä reilun kilpailun ohjelma on hyväksytty Curlingliiton hallituksen kokouksessa 12.8.2024
Johdanto
Meillä kaikilla on yhdenvertainen oikeus reiluun peliin ja puhtaaseen urheiluun ja vastuu tämän toteutumisesta. Suomen Curingliitto on sitoutunut Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin koordinoimaan Reilun kilpailun ohjelmaan. Reilun kilpailun ohjelma on osa koko urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaa, jolla pyritään takaamaan kaikille mahdollisuus eettisesti kestävään urheilukulttuuriin. Yhteisenä tavoitteenamme on, että kaikilla urheilutoimijoilla on riittävä tieto, asenne, luottamus ja osaaminen toimia reilun pelin periaatteiden mukaisesti sekä edistää urheilun yhteisiä arvoja omassa toiminnassaan.
Tämä Suomen Curlingliiton reilun kilpailun ohjelma sisältää sekä Curlingliiton antidopingohjelman että kilpailumanipulaation torjuntaohjelman.
Curlingin henki reilun kilpailun ohjelman arvoperustana
Curling on taitoa ja perinteitä vaaliva peli. Hyvin suoritettu heitto on ilo silmälle. Yhtä suuri ilo on havaita vanhojen ja kunnianarvoisten perinteiden vaikutus yhä tänäkin päivänä pelin todelliseen luonteeseen. Curlingpelaaja kilpailee voittaakseen, mutta ei koskaan nöyryyttääkseen vastustajaansa. Aito curlingpelaaja valitsee mieluummin häviön kuin vilpillisin keinoin saavutetun voiton.
Hyvä curlingpelaaja ei koskaan pyri häiritsemään vastustajaansa tai muutoin estämään häntä pelaamasta parasta peliään. Yksikään curlingpelaaja ei tietoisesti riko pelin sääntöjä tai sen perinteitä. Jos pelaaja kuitenkin vahingossa syyllistyy rikkeeseen, tuo hän sen huomatessaan itse ensimmäisenä ilmi.
Koska pelin päätavoitteena on ratkaista pelaajien keskinäiset taidot, curlingin henki vaatii urheiluhenkisyyttä, hyväntahtoista mieltä ja kunnioitettavaa käyttäytymistä. Tämän hengen on vaikutettava pelin sääntöjen tulkitsemiseen ja soveltamiseen sekä kaikkien osapuolten käyttäytymiseen, niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin.
Antidopingtyön ja kilpailumanipulaation torjunnan tavoitteet
- Terveiden elämäntapojen, urheilun ja lääketieteen etiikan toteutuminen
- Urheilijoiden, kaikkien eri toimihenkilöiden ja urheiluyleisön oikeuden turvaaminen reiluun ja puhtaaseen kilpailuun
- Voimassa olevien toiminta- ja kilpailumääräysten sekä antidopingsäännöstön noudattaminen tasavertaisuuden periaatetta noudattaen
- Liiton ja sen seurojen toiminnassa mukana olevien urheilijoiden, valmentajien sekä luottamus- ja toimihenkilöiden sitouttaminen antidopingtyöhön
- Dopingrikkomuksien ennaltaehkäisy tiedotuksen, koulutuksen ja valvontajärjestelmän kehittämisen avulla
- Avoimen, säännöllisen ja tehokkaan viestinnän harjoittaminen antidopingasioissa ja kilpailumanipulaation torjuntaan liittyen
- Yhteistyön tekeminen antidopingtyötä ja kilpailumanipulaation torjuntaa tekevien tahojen kanssa
Kilpailumanipulaation riskiarvio
Kilpailumanipulaation riski curlingissa on matala. Lajin historiassa on todettu ainoastaan yksi ottelumanipulaatiotapaus vuonna 2014, eikä uusia tapauksia tai niiden epäilyjä ole tullut tämän jälkeen esiin. Curlingiin ei liity vedonlyöntiä kansallisesti ja se on myös kansainvälisesti erittäin vähäistä. Suomalaisiin urheiluseuroihin ei liity myöskään merkittäviä yksityisiä tai kansainvälisiä omistuksia tai epämääräisiä sponsoritahoja. Tietoon ei ole tullut epäilyksiä siitä, että curlingia käytettäisiin hyväksi rikollisessa toiminnassa.
Noudatettavat säännöstöt ja sitoutuminen
Suomen Curlingliitto ja sen jäsenet sitoutuvat noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä. Seurojen jäsenet, urheilijat sekä urheilijoiden tukihenkilöt (kuten Suomen antidopingsäännöstössä on määritelty) ovat velvollisia noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa liiton antidopingohjelmaa.
Arvokisojen edustusurheiljat
- Allekirjoittamalla urheilijasopimuksen edustusurheilijat sitoutuvat noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä ja sitoutuvat toimimaan yhteistyössä antidopingorganisaation kanssa dopingrikkomusten selvittämisessä.
- Edustusurheilijoilta edellytetään urheilijaspimuksessa Puhtaasti Paras ja Reilusti Paras -verkkokoulutuksen suorittamista.
Kilpalisenssin ehdot
- Curlingliiton kilpailijalisenssien ostamalla lisenssinhaltija sitoutuu noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä ja sitoutuu toimimaan yhteistyössä antidopingorganisaation kanssa dopingrikkomusten selvittämisessä.
SM-kilpailujen yleisten säännöt
- SM-kilpailujen säännöissä urheilutoimijat sitoutuvat noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä ja sitoutuvat toimimaan yhteistyössä antidopingorganisaation kanssa dopingrikkomusten selvittämisessä.
- Kilpailumanipulaatio tai sen yrittäminen on kielletty ja rangaistavaa SM-kilpailujen säännöissä. Säännöt sisältävät vedonlyöntikiellon.
Curlingliiton toimihenkilöiden sitoutuminen
- Curlingliiton toimihenkilöiltä edellytetään Puhtaasti Paras ja Reilusti Paras -verkkokoulutusten suorittamista.
Dopingvalvonta
Liitto toimii yhteistyössä SUEKin kanssa dopingvalvontaan liittyvissä asioissa ja mahdollisten dopingtapausten selvittämisessä. Kansallisesta testaustoiminnasta vastaa SUEK.
Koulutussuunnitelma
Curlingliitto kehottaa vuosittain koko jäsenistöään suorittamaan Puhtaasti Paras ja Reilusti Paras -verkkokoulutukset samalla, kun jäsenistölle tiedotetaan alkavan kauden SM-kilpailujen ilmoittautumisaikataulusta. Näin tiedotus on kontekstissa, jossa se tavoittaa jäsenistön oikea-aikaisesti.
Kaikkien SM-kilpailujen tulospalvelusivustoilla julkaistavissa kilpailukutsuissa on linkit Puhtaasti Paras ja Reilusti Paras -verkkokoulutuksiin sekä kehotus suorittaa ne.
Seurojen kehitystoiminnan yhteyshenkilöitä kehotetaan levittämään seuroissaan tietoutta Puhtaasti Paras ja Reilusti Paras -verkkokoulutuksista.
Kriisiviestintäsuunnitelma
1. Sulje ovet
- Ei mediakontaktia, kun tieto dopingrikkomuksesta tai kilpailumanipulaatiosta on saatu.
- Sovitaan, kuka saa kommentoida ja mitä. Mitä harvempi tietää asiasta, sitä paremmin asiasta viestintä onnistuu jatkossa.
2. Hätätiedote (tarvittaessa)
- Mikäli ulkopuolisilla on jostain syystä jo tieto, julkaistaan hätätiedote yksilönsuojan turvaamiseksi: Näin saadaan aikaa selvittää faktat ja tilanne
- Kerro seuraavan tiedotustilaisuuden aika ja paikka, mikäli mahdollista
- Hätätiedote julkaistaan tekstinä väärintulkinnan estämiseksi
- Ota yhteyttä asianosaisiin (SUEK, dopingrikkomuksen tehnyt) tiedottamisen koordinoimiseksi
3. Tiedote/tiedotustilaisuus
- Vastuuhenkilöt: Puheenjohtaja, toiminnanjohtaja, huippu-urheilupäällikkö ja muut asianosaiset
- Lähtökohdat: Avoimuus ja rehellisyys, miten toimimme kriisin minimoimiseksi, mitä olemme tehneet ennakkoon dopingrikkomuksen välttämiseksi
- Nopeus: Älä päästä huhuja liikkeelle, vaan ole aktiivinen ja johdossa
- Yhtenäisyys: Kriisiryhmä puhuu yhdellä äänellä
- Kanavat: Toiminnanjohtaja päättää käytettävistä viestintäkanavista
Lisätietoja
Toni Sepperi (toni [d o t] sepperi [a t] curling [d o t] fi (toni[dot]sepperi[at]curling[dot]fi)), Suomen Curlingliiton Reilun kilpailun ohjelmavastaava