Tämän sivun sisältö
- Johdanto
- KAMU-lääkeainehaku ja kiellettyjen aineiden lista
- Erivapaus urheilijan lääkityksessä
- Antidoping-ohjeet kisajärjestäjille
- Lisätietoa antidopingista
- Lääkkeiden vienti ulkomaille
# Johdanto
Meillä kaikilla on yhdenvertainen oikeus reiluun peliin ja puhtaaseen urheiluun ja vastuu tämän toteutumisesta. Suomen Curingliitto on sitoutunut Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin koordinoimaan Reilun kilpailun ohjelmaan. Reilun kilpailun ohjelma on osa koko urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaa, jolla pyritään takaamaan kaikille mahdollisuus eettisesti kestävään urheilukulttuuriin. Yhteisenä tavoitteenamme on, että kaikilla urheilutoimijoilla on riittävä tieto, asenne, luottamus ja osaaminen toimia reilun pelin periaatteiden mukaisesti sekä edistää urheilun yhteisiä arvoja omassa toiminnassaan.
# KAMU-lääkeainehaku ja kiellettyjen aineiden lista
Curlingin harrastajien on sarjatasosta riippumatta noudatettava huolellisuutta lääkeaineiden kanssa. Lääkitystä tarvitsevien urheilijoiden on itse tarkistettava, ettei käytetyt lääkkeet ovat sallittuja.
- SUEK:n ylläpitämästä KAMU-palvelusta löytyy lääkeainehaku, josta voi helposti tarkistaa kaikkien Suomessa myytävien lääkkeiden osalta onko lääke sallittu vai kielletty.
- KAMU-palvelusta löytyy myös ajantasainen lista kielletyistä aineista ja menetelmistä sekä antidopingopas
Urheilijoiden tulee mainita lääkäreille lääkityksen suunnittelun yhteydessä, että urheilija kuuluu dopingvalvonnan piiriin. Näin lääkäri voi suunnitella sopivan lääkityksen tai urheilija voi hakea erivapautta. Urheilijalla itsellään on kuitenkin aina vastuu siitä, että kaikki käytetyt lääkkeet ovat sallituja.
# Erivapaus urheilijan lääkityksessä
Suomen antidopingsäännöstön perusteella SUEKilla ja muilla antidopingorganisaatioilla on oikeus tehdä dopingtestejä curlingpelaajille.
SUEK:n sivuilta löytyy toimintaohjeet erivapauden hakemiseksi tilanteissa, joissa kiellettyä ainetta tarvitaan sairauden hoidossa.
Curlingissa on ollut voimassa vuoden 2021 alusta seuraava erivapaustason määrittely, jonka mukaan alla lueteltuihin kilpailuihin osallistuvien urheilijoiden tulee hakea tarvitsemansa erivapaus etukäteen SUEK:lta:
- Kansainvälisen tason edustusurheilijat
- Curlingin SM-sarjan mestaruussarja
- Juniorien SM
- Naisten SM
- Paricurlingin SM
- Pyörätuolicurlingin SM
- Pyörätuoliparicurlingin SM
- Sekajoukkueiden SM
- Senioreiden SM (pois lukien seniorien +60-vuotiaiden kilpailu)
Muiden urheilijoiden kohdalla SUEK tarkastaa jälkikäteen, että kielletyn aineen tai menetelmän käyttöön on lääketieteellinen peruste.
Kansainvälisen tason edustusurheilijoiden (EM- ja MM-kisat, mukaanlukien niiden karsinnat sekä olympialaiset ja universiadit) on lisäksi haettava erivapaus Maailman Curlingliitolta, SUEK:n tekemä erivapauspäätös ei yksin riitä.
Käytännön ohjeita erivapauden hakemiseksi
Täydelliset ohjeet erivapauden hakemiseksi löydät SUEK:n sivuilta. Tähän on poimittu ainoastaan muutamia nostoja.
- Erivapaushakemuksessa on urheilijan täytettävä osio ja lääkärin täytettävä osio. Kummatkin osiot tulee täyttää mieluiten tietokoneella ennen tulostusta. Vaihtoehtoisesti lomakkeen voi täyttää käsin ISOILLA KIRJAIMILLA kirjoitettuna. Väärin täytettyä lomaketta ei välttämättä käsitellä, ja joudut aloittamaan prosessin alusta.
- Helpoimmalla selviät, kun täytät ennen lääkärissä käyntiä urheilijan täytettävät osiot omalla tietokoneellasi ja tulostat nämä sivut. Lääkäri lataa vastaanotolla tyhjän lomakepohjan SUEK:n sivuilta omalle tietokoneelleen, täyttää lääkärin täytettävät osiot ja tulostaa nämä sivut. Näin sinulla on etukäteen tulostetut itse täyttämäsi sivut ja lääkärin tulostamat sivut.
- Hakemus tulee täyttää englanniksi, mikäli aiot kilpailla ulkomailla.
- Sekä urheilijan että lääkärin on allekirjoitettava hakemus.
- Hakemus toimitetaan SUEKille joko kirjepostissa tai sähköpostilla (skannaa allerkijoitettu lomake ja toimita sähköpostin liitteenä)
- Kansainvälisen tason edustusurheilijoiden on haettava erivapautta lisäksi Maailman Curlingliitolta. Tähän tarvitaan SUEK:n myönteinen erivapauspäätös, sekä sitä tukevat, englanninkieliset potilasasiakirjat.
# Antidoping-ohjeet kisajärjestäjille
Huomioikaa, että testitilanne voi tulla missä kisoissa tahansa. Ohjeita varautumiseen:
https://www.suek.fi/ohjeet-kilpailujenjarjestajille
# Lisätietoa antidopingista
- Puhtaasti Paras -verkkokoulutus
- ILMO-kanava: SUEK:n kanava doping- tai kilpailumanipulaatioepäilystä ilmoittamiseen
- SUEK: Suomen urheilun eettinen keskus
- CurlClean: Maailman Curlingliiton antidopingsivusto
- SpeakUp: WADA:n kanava dopingepäilyistä ilmoittamiseen
- Toni Sepperi (toni [d o t] sepperi [a t] curling [d o t] fi (toni[dot]sepperi[at]curling[dot]fi)), Suomen Curlingliiton Reilun kilpailun ohjelmavastaava
# Lääkkeiden vienti ulkomaille
Doping-rajoitusten lisäksi on tärkeää, että selvität lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset ennen matkaa. Maiden välillä on eroja siinä, miten paljon ja mitä lääkkeitä maahan saa tuoda. Myös mahdollisten läpikulkumaiden säännöt ja rajoitukset on syytä selvittää etukäteen.
- Ota kisamatkalle mukaan lääkärin tulostama potilasohje tai resepteistä kertova yhteenvetotuloste englanninkielisenä. (Tulosta OmaKannasta tai hae apteekista tai lähimmästä terveyskeskuksesta)
- Kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa ja pakkaa lääkkeet käsimatkatavaraan.
- Tarkista, tarvitsetko mukaan diagnoositiedot tai kopion hoitokertomuksesta myös kohdemaan kielelle käännettynä.
- Diabeetikon on hyvä ottaa mukaan todistus neulojen tarpeellisuudesta.
HUOM! Joissakin tilanteissa saatetaan edellyttää myös tuontilupaa tai viranomaisen antamaa todistusta, esim. E-Korea vaatii myös maan suostumuksen lääkkeen maahantuontiin.
Huumaavien ja keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden vienti ulkomaille
Sinulla tulee olla mukanasi Schengen-todistus, jos matkustat Schengen-alueella ja kuljetat mukanasi huumausaineeksi luokiteltavaa lääkettä, pääasiallisesti keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä (PKV-lääkkeet) tai psykotrooppisia lääkkeitä.
Suomessa Schengen-todistuksen saat apteekista. Ota mukaan lääkepakkaus, lääkemääräys ja matkustusasiakirja (passi tai henkilökortti), kun haet todistusta.
Schengen-alueeseen kuuluvat maat: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Saksa, Belgia, Ranska, Alankomaat, Itävalta, Luxemburg, Espanja, Portugali, Italia, Kreikka, Kroatia, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tšekki, Slovakia, Unkari, Slovenia, Malta ja Sveitsi.
Mistä lisätietoa?
Tietoa lääkkeiden tuontia koskevista rajoituksista voit tiedustella:
- Omalta lääkäriltäsi
- Apteekista
- Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta (Fimea)
- Kohdemaan tulliviranomaisilta
- Kohdemaan rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteeltä
- Suomen suurlähetystöstä