Curlingvälineet

Kivet ja jään hoitoon tarvittavat välineet ovat suorituspaikalla valmiina ja ovat joko seurojen tai hallien omistuksessa. Curlingpelaajan tärkeimmät varusteet ovat harja ja kengät.

Harja

Hyvinkää
Hyvinkään hallilla harjat ojennuksessa esittelyporukoita varten (Kuva: HCC)

Jokaisella pelaajalla on oma harja. Nykypäivänä käytössä on lähes pelkästään synteettisiä harjoja, joten valinta tapahtuu niistä lähinnä oman

maun mukaan. Materiaalien kehitettyä viime vuosina harjojen päiden materiaalien ominaisuuksista on kuitenkin säädetty curlingin säännöissä, jotta pelaajat eivät saisi hankittua harjaamisella epäreilua etua vastustajajoukkueeseen.

Paikallissarjoissa ja halleilla saattaa vielä nähdä vanhanaikaisia sian- tai hevosenkarvasta valmisettuja harjoja, mutta niiden käyttö on vähentynyt rajusti ja kilpasarjoissa niiden käyttö ei ole edes sallittua. Synteettisen harjan etuna on tehokkuus useimmissa jääolosuhteissa sekä roskattomuus. Vanhoista harjoista alkaa irtoamaan karvoja ajan myötä ja yksikin kiven alle jäänyt karva saattaa muuttaa sen suuntaa useita kymmeniä asteita.

Curlingkengät

Curlingkengistä tekee erikoiset niiden pohjamateriaali. Oikeakätisellä pelaajalla vasemman kengän pohja on luistavaa materiaalia, yleensä teflonia tai terästä. Oikean kengän pohja puolestaan on tahmeaa raakakumia. Aloittelija voi käyttää myös irrallista liukupohjaa joka asetetaan tavallisten kenkien päälle, mutta jatkon kannalta kengät ovat kuitenkin huomattavasti irtopohjaa parempi vaihtoehto, sillä kunnollisten kenkien liuku- ja pitoominaisuudet ovat huomattavasti paremmat.

Harjatessa liukuvan kengän päälle asetetaan kalossi, jotta harjan päälle saataisiin asetettua mahdollisimman suuri paino.

peliä
Lähikuvaa pelivälineistä

Sekuntikello

Useimmat joukkueet käyttävät nykyään sekuntikelloja heittojen voimakkuuksien mittaamiseen ja jään luiston arviointiin. Kellotuksen tarkoituksena on määrittää jään luistoa sekä oppia esimerkiksi poistojen voimakkuudet. Erilaisista kellotustavoista voit lukea asiaa käsittelevästä Curlinglehden artikkelista.

Heittotuki

Oikeaoppisessa curlingheitossa ei tulisi nojata kiveen, jotta heiton tarkkuus ei kärsi. Nojata ei pitäisi myöskään harjaan, vaikka siitä voikin ottaa hieman tukea. Tarkoitusta varten on kehitetty myös erillisiä heittotukia, joita näkee silloin tällöin käytettävän.