Tutustu curlingiin

Curling on monipuolinen talviolympialaji ja sopii harrastuksena kaikenikäisille kuntotasosta riippumatta. Curling on luonteeltaan erittäin sosiaalinen laji ja pelissä toimitaan rehdisti toisia kunnioittaen.

Harvassa muussa joukkuelajissa samassa joukkueessa voivat pelata miehet, naiset, lapset ja pyörätuolipelaajat. Curlingjoukkueen saa helposti kasaan esimerkiksi yhdessä tuttavapariskunnan kanssa tai jos uusi paricurling-lajimuoto innostaa, tällöin joukkueeseen tarvitaan vain kaksi pelaajaa!

EM
Miesten maajoukkueen EM-kisatunnelmia
(Kuva: WCF/Richard Gray)

Erilaisia curlingin lajimuotoja, joita pelataan paikallissarjoissa ja SM-tasolla, ovat:

  • Naisten, miesten, seniorien ja juniorien joukkuecurling (4 saman sukupuolen edustajaa per joukkue)
     
  • Mixed eli Sekajoukkueiden curling (2 nais- ja 2 miespelaajaa) 
     
  • Paricurling (1 mies- ja 1 naispelaaja)
     
  • Pyörätuolicurling (4 pelaajaa per joukkue, joukkueessa molemman sukupuolen edustajia)

Paikallissarjatasolla joukkueen saa yleensä muodostaa periaatteella "any two curlers" tai "any four curlers", jolloin pelaajan iällä, sukupuolella tai mahdollisilla liikuntarajoitteilla ei ole merkitystä.

Esimerkkinä paikallisessa paricurlingsarjassa voidaan nähdä pelaamassa esimerkiksi isän ja tyttären muodostama joukkue pyörätuolipelaajan ja naisseniorin muodostamaa joukkuetta vastaan. Neljän pelaajan lajimuodoissa puolestaan voi pelata esimerkiksi perhejoukkueella tai hyvän kaveri- tai työporukan kanssa.   

joensuu
Talvisia tunnelmia Joensuun curlinghallilta (Kuva: Joensuun Curling)

Curlingseurat

Curlingliitto ja seurat -valikosta löydät listan Suomessa toimivista curlingseuroista, joihin kannattaa olla suoraan yhteydessä, jos esimerkiksi curlingesittelyt, avoimet ovet tai uuden harrastuksen aloittaminen kiinnostaa:

Seurojen järjestämät avoimet ovet ja curlingkoulut

Useat seurat ympäri Suomen järjestävät avoimia ovia ja muutaman käyntikerran mittaisia curlingkouluja lajista kiinnostuneille. Tällaisten kokeilutapahtumien ja -kurssien avulla saat hyvän käsityksen lajista ja muutaman opastuskerran jälkeen on jo helppo hypätä mukaan harrastustoimintaan.

Curlingkärpäsen puraisemien kannattaa ottaa yhteyttä omalla paikkakunnalla toimivaan seuraan, niin pääset mukaan joukkoon harrastamaan maailman hienointa jäällä pelattavaa kivipeliä!

Curlingesittelyt kaveri- ja yritysporukoille

ahvenanmaa
Esittelyporukka kuuntelemassa oppeja Ahvenanmaalla (Kuva: Åland Curling)

Sosiaalisen luonteensa vuoksi curling sopii erinomaisesti erilaisiin virkistystilaisuuksiin.
Seurojen järjestämissä curlingesittelyissä nähdään usein kaveri- tai urheiluporukoita viettämässä synttäreitä, polttareita, pikkujouluja tai muuten vain mukavaa yhteistä aikaa.
Yritykset puolestaan tuovat mielellään kansainvälisiä kollegoitaan kokeilemaan curlingia tai tulevat omalla työporukalla viettämään TYKY-päivää.

Koska pelissä on vastakkain kaksi neljän hengen joukkuetta, on 8 pelaajaa / rata optimaalinen osallistujamäärä virkistystilaisuuksia ajatellen.
Pelata voi hyvin myös kuudella (kolme vastaan kolme), ylärajana monessa pelipaikassa on 10 pelaajaa / rata. Vierekkäisille radoille mahtuu toki myös lisää pelaajia, mikäli pelipaikassa on useita ratoja.

Hauskanpitoa liukureeneissä Joensuussa (Kuva: Joensuun Curling)
Hauskanpitoa liukureeneissä Joensuussa
(Kuva: Joensuun Curling)

 

Halleilta saa lainaan pelissä tarvittavat harjat, curlingkengät tai liukupohjat. Mikäli hallilla käytetään liukupohjia, soveltuvat sisäpelikengät (tai puhdistetut ulkokengät) hyvin pelaamiseen. Muutoin normaali, joustava urheiluvarustus on hyvä. 

Jää on liukkaampi kuin esimerkiksi jääkiekkokaukalossa, koska curlingjään pintaan on levitetty pebli, eli ruiskutettu pieniä vesipisaroita luiston parantamiseksi. Lisäksi jalassa on teflonista valmistettu liukupohja. Turvallisuuden vuoksi tasapainoon vaikuttavien virvokkeiden nauttiminen kannattaakin jättää jälkipeleihin.

 

TERVETULOA KOKEILEMAAN CURLINGIA!