Curling pähkinänkuoressa

Curling on jäällä pelattava joukkuepeli. Urheilumuoto on alkujaan lähtöisin Skotlannista, mutta nykyään Kanada on johtava curlingmaa maailmassa yli miljoonalla pelaajallaan.

mixed
Suomen Mixed-pelaajat Tiina Suuripää, Leo Ouni, Lotta Immonen ja Markus Sipilä Mixed-MM-kilpailuissa (Kuva: WCF)

Curlingista tuli virallinen olympialaji vuonna 1998 Naganon talviolympialaisissa, jota ennen se oli näytöslajina peräti kuusi kertaa. Suomen paras olympiasaavutus on vuodelta 2006, kun Suomen miehet voittivat olympiahopeaa. 

Curlingia pelataan useimmiten hallissa tekojäällä. Jään pinta muodostuu ruiskutetuista vesipisaroista, jotka jäätyessään ovat muodostaneet säännöllisen nyppyläpinnan. Nyppyläpintaa kutsutaan pebliksi. Sen ansiosta kivet liukuvat paremmin ja kiertävät tasaisemmin.

Curling Canadan tuottama YouTubesta löytyvä "Two Minute Guide to Curling" -video tarjoaa hauskan, tiivistetyn kuvauksen lajin eri vaiheista:
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=WXHh_wadqPw

Pelin kulku

Curlingpeli kestää normaalisti kaksi tuntia ja koostuu yleensä kahdeksasta päästä. Arvoturnaukset ratkaistaan kymmenen pään otteluilla. Voittajan selvittämiseksi voidaan pelata lisäksi jatkopäitä. Yhden pään aikana molemmat joukkueet heittävät vuorotellen kahdeksan kiveä ja pyrkivät saamaan omia kiviään lähemmäs pesän keskustaa kuin vastustaja. Pään voittanut joukkue aloittaa seuraavan pään, eli viimeisen kiven etu on sillä joukkueella, joka hävisi edellisen pään.

naiset
Suomen naisia edustamassa Lotta Immonen, Oona Kauste ja Maija Salmiovirta (Kuva: WCF/Richard Gray)

Joukkue

Joukkue koostuu neljästä tai paricurlingissa kahdesta pelaajasta. Kukin neljästä pelaaja heittää pään aikana kaksi kiveä. Joukkueen kapteeni näyttää pesässä "tähtäysmerkkiä" heittovuorossa olevalle pelaajalle ja kaksi muuta pelaajaa toimivat tällöin harjaajina. Kapteenin ollessa heittovuorossa merkkiä näyttää joukkueen varakapteeni. Joukkueen on heitettävä samassa järjestyksessä koko pelin ajan.

Pistelasku

Curlingin pistelasku muistuttaa petanquen pistelaskua. Jokaisesta päästä saa pisteitä vain toinen joukkue (ellei pää pääty nollapäänä).

  • Pisteitä saa se joukkue, jonka kivi on pään lopuksi lähimpänä pesän keskustaa. Pisteitä tulee niin monta, kuin omia kiviä on lähempänä keskustaa kuin vastustajan paras kivi. Vain pesässä olevat kivet huomioidaan pisteitä laskettaessa.
  • Kuvan tilanteessa pisteitä saa keltainen joukkue, koska sen kivi on lähimpänä pesän keskustaa.
  • Keltainen joukkue saa tilanteesta ainoastaan yhden pisteen, koska punaisen joukkueen kivi on parempi kuin keltaisen sinisellä kehällä olevat kivet. Mikäli punaisen kivi olisi huonompi kuin keltaisen sinisellä kehällä olevat kivet, saisi keltainen kolme pistettä.

 

Curlingkiven ominaisuudet ja harjauksen merkitys

kivi
Kuvaa pelitilanteesta

Pelissä käytetään pyöreitä graniittikiviä, joiden paino on korkeintaan 19,96 kg, ympärysmitta enintään 91,44 cm ja korkeus vähintään 11,43 cm. Pelissä kivet koskettavat toisiaan ainoastaan tasaiseksi hiotulla osumapinnalla. Kivi koskettaa jäätä hiotulla pohjarenkaalla.

Curlingkivi ei koskaan kulje suoraan. Kivelle annetaan liu'un aikana kierre, jonka vaikutuksesta kivi kiertää joko keskilinjaan päin tai siitä ulospäin. Heitettäessä joukkueen kapteeni näyttää pesässä merkkiä. Määrämittaisessa heitossa kivi pysähtyy kierteen vaikutuksesta yleensä noin metrin tähtäyspisteestä sivuun, poistoheitoissa kivi nousee kovan vauhdin vuoksi huomattavasti vähemmän.

Harjaaminen vähentää kitkaa kiven ja jään välillä, jonka vuoksi harjaus pidentää kiven kulkemaa matkaa ja suoristaa kiven kulkurataa. Hyvät harjaajat voivat vaikuttaa kiven kulkemaan matkaan jopa kymmenen prosenttia, siis useita metrejä! Määrämittaisissa heitoissa harjaajilla onkin lähes yhtä suuri merkitys kuin itse heitolla.

mika
Jääntekijä Mika Ollikainen valmistelemassa curlingjäitä pelikuntoon

Pelialue

Curlingrata on noin 45 metriä pitkä ja 5 metriä leveä. Radan molempiin päihin on maalattu pesä, jonka keskipistettä kutsutaan tee-pisteeksi. Kivien etäisyyksien hahmottamiseksi pesään on maalattu sisäkkäisiä ympyröitä, joiden säteet ovat uloimmasta sisimpään 6 jalkaa (1,829 m), 4 jalkaa (1,219 m), 2 jalkaa (0,610 m) ja 6 tuumaa (15,24 cm).

Suoja-aluesääntö

Pesän edessä olevalla suoja-alueella olevia kiviä saa poistaa vasta pään viidennellä kivellä. Molemmat joukkueet voivat siis pelata kaksi suojakiveä pesän eteen ja rakentaa asetelmia pään lopuille kiville. Mikäli toinen joukkue poistaa suojakiven kahdella ensimmäisellä kivellään, palautetaan suojakivi paikalleen ja heittokivi poistetaan pelistä.

Suoja-aluesääntö mahdollistaa häviöllä olevalle joukkueelle tilanteiden rakentamisen, koska johdossa oleva joukkue ei voi poistaa kaikkia vastustajan kiviä pään alusta alkaen.
 

Teemu Salo at European Championships_Photo: WCF/Alina Pavlyuchik
Miesten maajoukkueen Teemu Salo EM-kilpailuissa (Photo: WCF/Alina Pavlyuchik)​​​​​