Pyörätuolicurling

YLEISTÄ TIETOA PYÖRÄTUOLICURLINGISTA


Pyörätuolicurling on curlingin muoto, jota pelaavat pyörätuolia päivittäisessä elämässään käyttävät ihmiset. Suurimpina eroina peruspeliin ovat heittäminen ja harjaaminen: pyörätuolicurlingissa kiviä ei harjata ja heittäminen tapahtuu paikaltaan. Koska kiviä ei harjata, korostuu heiton voiman ja tarkkuuden merkitys pyörätuolicurlingissa entisestään.

Pyörätuolicurling on varsin nuori laji, joka aloitettiin Euroopassa 1990-luvun lopussa ja Kanadassa vasta 2002 . Ensimmäiset MM-kisat pidettiin vuonna 2002. Pyörätuolicurling oli ensimmäistä kertaa paralympialaisten ohjelmassa vuonna 2006 Torinossa, jonka jälkeen pyörätuolicurling on säilynyt pysyvästi yhtenä paralympialaisten lajimuotona.

Suomessa laji on aloitettu kesällä 2007 ja laji onkin saanut Suomessa jo kiitettävästi kansainvälistä menestystä. Suomen pyörätuolicurlingmaajoukkue on muun muassa selvittänyt tiensä MM-karsintojen kautta MM-kilpailuihin ja saavuttanut MM-menestyksellään paikan myös esimerkiksi vuoden 2018 paralympialaisissa.

Kisakallion Urheiluopisto on järjestänyt jo usean vuoden ajan Maailman Curlingliiton alaisen MM-karsintakilpailun, joka on tuonut hyvää näkyvyyttä lajille ja menestymismahdollisuuksia myös Suomen joukkueelle. 
 

Lisää tietoa pyörätuolicurlingista löydät muun muassa näiltä sivustoilta: