3 - Sarjan rakenteen määrittely

By Markus, 9 November, 2008
Wikiartikkelin kategoria

Sarjan rakenteeseen liittyvät käsitteet ja niiden väliset suhteet

Sarja: Jokaista kilpailua varten on järjestelmässä yksi sarja. Eri kauden sarjoja varten tulee luoda eri sarjat.

Sarjataso: Sarjatasot kuuluvat sarjaan. Sarjatasoja voi olla sarjassa useita, mutta niitä on oltava aina vähintään yksi. Turnauksissa on tyypillisesti vain yksi sarjataso.

Sarjan julkisesti näkyvällä tulospalvelupuolella sarjataot näkyvät Pelit ja Sarjataulukot -osioissa. Alla olevassa esimerkkikuvassa sarjatasoja ovat siis Mestaruussarja, I-divisioona, II-divisioona, Karsinta 1 ja Karsinta 2.

Sarjatasot

Sarjatasolle voidaan määrittää vapaata tekstiä, joka näytetään sarjataulukkosivulla. Hyvä käytäntö on kuvata tässä sarjan pelisysteemi.

Sarjatasot saa järjestettyä niiden painokerrointen avulla. Pienen painoketoimen sarjatasot listataan ensin.

Lohko:Lohkot kuuluvat sarjatasoon (ja sitä kautta siis sarjaan). Lohkoja voi olla yhdessä sarjatasossa useita, mutta niitä on oltava aina vähintään yksi.

Peli: Pelit kuuluvat aina yhteen lohkoon.

Alla olevassa kuvassa näkyy sarjan julkisen puolen sarjataulukkosivu.Kuvassa näkyy kolme lohkoa: Alkusarja, Kierros 1 ja Kierros 2. Alkusarjasta näytetään sarjataulukko, joka summaa yhteen kahden pelikierroslohkon tulokset. Pelikierroslohkojen asetuksista on määritelty, että niistä ei näytetä sarjataulukkoa, vaan ainoastaan pelitulosmatriisi.

Sarjataulukko

Lohkojen asetukset

Lohkoille voidaan määritellä hyvin monipuolisesti eri asetuksia. Nämä asetukset määräävät miltä sarjataulukkosivu näyttää sarjan tulosplavelun julkisella puolella.

Lohkon perusasetukset

Lohkon perusasetuksissa määritellään mm. lohkon nimi suomeksi ja englanniksi, valitaan lohkossa pelaavat joukkueet ja määritellään lohkon painokerroin. Painokerroin vaikuttaa siihen, missä järjestyksessä lohkot näytetään sarjataulukkosivulla. Ylimmäiseksi haluttavalle lohkolle määritellään pieni painokerroin ja alemmaksi suurempi painokerroin.

Lohkon tyyppi on hyvin tärkeä asetus. Vaihtoehtoja on kolme:

  • Cup
  • Round Robin / Schenkel
  • Pseudolohko, joka ei itse sisällä pelejä vaan se summaa sarjataulukon muiden lohkojen tuloksia yhteen. Yllä olevassa esimerkissä "Alkusarja" on pseudolohko, joka summaa tulokset Kierros 1 ja Kierros 2 -lohkoista.

Cup-tyyppisistä sarjoista on erillinen ohje, joten tässä keskitytään kahteen muuhun lohkotyyppiin.

Sarjataulukon sarakkeet ja järjestäminen

Lohkoihin liittyy kaksi asetusta, joiden perusteella määräytyy mitkä sarakkeet sarjataulukossa näytetään ja miten tasapisteissä olevat joukkueet järjestetään sarjataulukossa.

  • Jos tasapalit ovat mahdollisia, näytetään sarjataulukossa sarakkeet Tasapelit ja Pisteet. Mikäli pelit pelataan aina voittoon saakka, ei näitä sarakkeita curlingin kansainvälisten käytäntöjen mukaisesti näytetä (vaan näytetään ainoastaan voittojen ja tappioiden lukumäärä).
  • Jos tasapisteissä olevat joukkueet järjestetään sarjataulukossa Schenkel-tyylisesti voitettujen päiden ja kivisuhteen perusteella, näytetään nämä sarakkeet sarjataulukossa. Jos sen sijaan järjestys tapahtuu Round Robin -tyylisesti keskinäisten pelien tuloksen perusteella, piilotetaan sarjataulukosta voitetut päät ja kivisuhde (koska näillä tiedolla ei ole mitään merkitystä sarjataulukossa).

Sarjataulukko ja pelitulokset

Tämän otsikon alta löytyvän asetuksen avulla voidaan määritellä se, näytetäänkö lohkosta sarjataulukko, pelitulokset vai molemmat.

  • Lohko Alkusarja on pseudolohko, jonka tehtävä sumamta pisteet yhteen kierroksilta 1 ja 2. Tämän lohkon asetukseksi on määritelty Näytä ainoastaan sarjataulukko.
  • Kierrokset 1 ja 2 sisältävät pelit. Niistä ei kuitenkaan haluta näyttää sarjataulukkoja, koska lohko Alkusarja hoitaa sarjataulukon näyttämisen. Näiden lohkojen asetus on Näytä ainoastaan pelitulostaulukko. Pelitulostaulukon voi klikata auki, jolloin näkee miten kierroksen pelit ovat päättyneet.

Mikäli Round Robin pelataan yksinkertaisena sarjana, pärjätään tulospalvelussakin yhdellä lohkolla. Lohkolle voidaan tällöin määritellä asetukseksi, että tulospalvelussa näytetään sekä lohkon sarjataulukko että pelitulokset.

Kommentit