Bonspielin tulevaisuus

Kirjoittanut Teme 25.02.2019 - 10:25

Terve,

Hyvinkäällä pelataan huhtikuun loppupuolella jälleen perinteeksi muodostunut Bonspiel. Turnauksen tulevaisuus näyttää siltä, että sen järjestäminen on jatkossa vaakalaudalla johtuen heikosta osallistujamäärästä. Tälle vuodelle muutettiin pelisysteemiksi Schenkel ja kaikille taataan viisi peliä. Vaikka turnaukseen on vielä pari kuukautta aikaa, toivoisimme, että ilmoittuaudut turnaukseen mahdollisimman nopeasti. Nyt osallistumassa on vasta kolmetoista joukkuetta. 

Yleisesti toivoisin kommentteja niiltä, jotka eivät aio osalistua, että mikä muuttaisi teidän mielenne tulevien vuosien osalta? Pitäisikö turnausformaattia muuttaa, ajankohtaa vaihtaa vai mitä tehdä, että osallistuisitte? SM-sarja on kutistunut olemattomiin ja nämä vuotuiset turnauksetkin aika lailla kituvat ja kamppailevat osallistujista. Jos haluamme pitää kotimaisen kilpailukalenterin hengissä, niin tarvitsemme kaikkien yhteistyötä asian tiimoilta. Osalliistumista ristiin turnauksiin ja päällekkäisten turnausten järjestämisen välttämistä. Kaikkien meidän etu on, jos pystytään pelaamaan paremmilla jäillä myös kotimaassa tasaisin väliajoin. 

Moro

Kovin on vaisua keskustelu täälläkin. Teemu heitti erittäin aiheellisen kysymyksen ilmoille ja voi vain jälleen hämmästellä kuinka lievää kiinnostus asioiden selvittelyyn on.

Itse heittäisin pohdintaan seuraavaa:

- Onko banketti oleellinen osa kauden (toivottavasti ei) "paikallista" päätösturnausta ajatellen? Voisiko bankettiin osallistuminen olla erillisellä ilmottautumisella, jolloin sen osuus huomioitaisiin osallistumismaksussa? Tällöin vaikkapa pääkaupunkiseudulta tulevat saattaisivat "säästää" turnausmaksussa hiukan ja lisäksi kenties myös hotelliyö jäisi väliin. Mikä on ollut bankettiin osallistuvien prosenttuaalinen osuus pelaajista?

- Olisiko mahdollista hiukan väljentää ohjelmaa, jolloin peleistä tulisi useamman pään mittaisia ja samalla kenties toteutuisi tuo pointti, että voidaan taata mahdollisimman kohtuulliset olosuhteet?

Kiitos Teme aktiivisuudestasi!!

Timo Kauste

Hyvä Timo ja kiitos ketjun jatkamisesta. Poimin pari pointtia keskusteltavaksi. 

Pelien määrä viikonloppuna: 4-5 varmaa peliä lienee realismia. Nämä jakautuvat aika lailla niin, että sunnuntaina halutaan ajoissa ja silloin yksi peli (ellei cup-muotoista loppusarjaa). Lauantaina kaksi peliä ja perjantaina sitten yksi tai kaksi peliä. Miksi lauantaina kaksi peliä? Joku aloittaa aamusta ja jos sinulla on lauantain ainoa peli aamuyhdeksältä ei ole kauhean kiva "turnaus", jos vietät päivän odottaen. Kaikki kuitenkin tulevat pelaamaan. Siten lauantaille pitäisi saada ympättyä se kuusi ottelukierrosta, mikä väkisin tiivistää aikataulua, että taasen ehditään vielä istumaan iltaa hyvässä seurassa. 

Toinen asia, johon päästään tästä, on tuo banketti. Omasta mielestä oleellinen osa turnausta on sosiaalinen kanssakäyminen. Banketti on tietysti yksi tapa. Vaihtoehtoinen mietittävä tapa voisi tietysti olla vaikka jonkun sortin turnausravintola, jossa pelin jälkeen "velvoitetaan" istahtamaan vastustajan kanssa hetki. Ja ehkä siellä viihtyisi sitten vaikka lauantaina pidempään, kun omat pelit ovat päivältä ohi ja erillistä bankettia ei tarvittaisi. Tuolla tavalla voitaisiin ehkä unohtaa banketti ja toteuttaa sitten sosiaalinen puoli ja se, että kaikki eivät halua olla yötä tai viettää lauantai-iltaa hotellimajoituksessa. Nykyhalleissa tuo vaatisi jonkun verran miettimistä, että minne teet tilan noin sadalle hengelle hengata ilman, että se aiheuttaa pahennusta. 

Enemmän olen huolissani siitä, että näihin turnauksiin ei enää löydy osallistujia ja sen kautta turnaukset jäävät pois.

 

 

 

Moi,

itseltäni osallistuminen tapahtumiin on hiipunut jo siksi, ettei mitään vakituista joukkuetta ole. Toisinaan tulee keräiltyä turnauskohtainen porukka, toisinaan taas ei.

 

Tuohon bankettiin ja sosiaalisuuteen liittyen: niin kuin Teme, koen sosialisen puolen myös tärkeänä enkä ole koskaan oikein hahmottanut sitä, että usein peräänkuulutetaan mahdollisimman tiiviitä turnausaikatauluja (ettei vaan tarvitsisi ottaa perjantaita töistä vapaaksi tms) ja kauhistellaan "yöpymispakkoa" tai vastaavaa. Minulle viikonlopputurnaukset toimivat myös minilomana.

 

Olen kuitenkin toisinaan Bonspielin banketin/ylipäätään sosiaalisen puolen kokenut aika sisäänpäinlämpiäväksi (täältä kaukaa Helsingistä tulevana): usein on esimerkiksi jaettu Hyvinkään sarjan palkintoja ja pidetty siihen liittyen pitkähköjäkin puheita. Tuo ei ulkopaikkakuntalaisille saatika aikoinaan paikalla olleille ulkomaalaisille pelaajille ääriviihdyttävä ohjelmanumero ole. Tämä voi toki olla pelkästään minun kokemukseni, eikä välttämättä yleistettävissä.

lare

 

 

 

 

 

Tämän keskustelun voisi laajentaa koskemaan myös muita sosiaalisia turnauksia. Kaikki vähälukuiset vielä hengissä olevat vuotuiset turnaukset painivat osallistujamäärien pienenemisen kanssa. Sosiaaliset turnaukset ovat myös väylä uusille pelaajille ja joukkeille päästä kontaktiin muidenkin joukkueiden kanssa paikallissarjojen ulkopuolella. Tutustuminen muihin lajitovereihin voi toimia rohkaisuna osallistumiseen myös liiton "virallisiin" sarjoihin kun lajin piirit käyvät tutuksi. Tästäkin vinkkelistä katsottuna  vuotuiset "höntsäturnaukset" ovat tärkeä osa lajia ja lajin kehittämistä.

Nyt kuitekin on kyse Bonspielista joka vanhimpana suomalaisena turnauksena on osa meidän,melko kapeaa, curling-kulttuuria ja jo siksi säilyttämisen arvoinen. Ajankohtana kauden loppu on hyvä, se toimii monelle kauden päätöstapahtumana, siitä alkaa kesäkausi muine harrastuksineen tai  joillekin seuraavan kauden odottelu jota hieman Leppävirran kesäturnaus helpottaa. 

Minusta tuo schenkel-systeemiin siirtyminen on hyvä asia, se takaa tietyn pelimäärän ja tasaisen aikataulun. Sosiaalinen kanssakäyminen kuuluu tällaisiin turnauksiin, ja yleensäkin lajiin, siinä olisi meillä kaikilla tekemistä ja parantamisen varaa. Esimerkiksi pelien jälkeinen istahtaminen vastustajien kanssa saman pöydän ääreen, kuulumisen vaihtelu ja jopa uusiin pelaajiin, tai joukkueisiin, tutustuminen kuluu lajiin. Sillä ei sinällään ole merkitystä mitä voittanut joukkue pöytään kantaa, se voi olla myös kahvikupponen, sillä meillä ei ole niin helppoa saada anniskeluja, ainakaan kaikiin halleihin,  jotta perinteinen palautusjuoma olisi kaikissa turnauksissa mahdollinen. 

Banketti kuuluu myös turnauksiin, se järjestetään joukkueille kiitokseksi osallistumisesta ja on myös sitä sosiaalista kanssakäymistä. Olen Laren kanssa samoilla linjoilla että turnauksen banketti ei ole välttämättä oikea paikka oman paikallissarjan palkintojenjaolle ja puheille, se että siellä esimerkisi huomioidaan jotain paikallista seura-aktiivia onkin jo toinen juttu, se antaa  huomionosoitukselle sille kuuluvat juhlalliset puitteet. Ajattelu että banketti ei olisi "pakollinen" ja se olisi erikseen maksettavissa on aika vieras, ainakin minulle.

Loppuun vielä yksi idea jota voisi jalostaa.

Suomessa  pelataan kauden mittaan paikallissarjoja, ja ne ovat loppuneet Bonspieliin mennessä. Voisiko tämän turnauksen sisällä pelata oman turnauksen  paikallissarjojen mestareiden kesken (vaikka omana lohkona) ja näin saataisiin ratkottua "Suomen paikallissarjojen mestaruus"?  Paikallissarjat eivät ole liian vakavaa pelaamista joten tämäkin sopisi hyvin turnauksen formaattiin. Turnausmaksu kerättäisiin paikallissarjojen osallistumismaksujen yhteydessä ja lopputurnauksen osallistuminen olisi tavallaan palkinto paikallissarjan voitosta. Bonspielissa olisi jo n. 10 joukkuetta "siemenenä" kun ilmoittautumiset alkaa ja näin helpottaisi riittävän joukkuemäärän saamista kasaan. 

-Mika O.

 

Heippa,

paikalliset, sosiaaliset turnaukset ovat tärkeä osa (suomalaista) curlingkulttuuria. Toivottavasti niiden säilymisen eteen tehdään jatkossa enemmän tavoitteellista työtä. Hyvinkään curling ry on valmis sitoutumaan seurojen yhteenliittymään, jossa sovittaisiin seurojen edustusjoukkueiden lähettämisestä muihin kotimaisiin turnaukseen. Jos mukaan tällaiseen lähtee vaikka 5 seuraa, saavat heidän järjestämät turnaukset hyvän lähtölaukauksen 5 joukkueella. Siitä on sitten helpompi lähteä tavoittelemaan lisää joukkueita ja täyttämään turnausta. Voihan siitä pelata jonkun seurojen välisen kokonaiskisankin, jos sekaan halutaan tavoitteellisuutta lisätä.

Näistä asioista - tai muista seuratyössä tulevista jutuista - olisi hyvä puhua lisää seurojen kesken jonkinlaisessa seuraforumissa.

Hyvinkään curling ry:n puolesta,

Kalle Kiiskinen

Ps. Bonspielistä aiomme kehittää entistä sosiaalisempaan suuntaan. Jo nykyisillä suunnitelmilla tämän kevään turnauksesta saadaan kokonaisvaltaisin Bonspiel ikinä. Toivottavasti saamme vielä muutaman joukkueen mukaan. Näillä näkymin turnaus pelataan joko 16, 20 tai 24 joukkueen voimin.

Ja Mikalle, Larelle ja Timolle kiitokset rakentavasta palautteesta. Teitä on kuultu ja myös kuunneltu.

Ja pahoittelut näppisvirheistä, padi tietää paremmin kuin minä, kuinka sanat taipuvat yms...