Reaaliaikainen videoharjoittelu jatkuvalla luupilla

By JeBa, 1 January, 2018
Wikiartikkelin kategoria

Tämä ohje on alunperin Jermu Pölläsen käsialaa. Ohjeen on päivittänyt Markus Sipilä.

Videoharjoittelu on tehokas tapa opetella heittotekniikkaa siten, että heittäjä itse näkee suorituksensa kapteenin silmin. Tässä ohjeessa neuvotaan, miten tavallisen videokameran tai puhelimen kameran kuva saadaan toistettua pienellä viiveellä tietokoneen ruudulta, jolloin heittäjä pystyy katsomaan oman suorituksena heti sen jälkeen. Heittoa kannattaa kuvata myös muista kuvakulmista puhelimella tai tabletilla.

Laitteet ja yleiskuva

Tämän ohjeen mukaiseen videotoistoon tarvitaan:

Vaihtoehdot 1 ja 2:

  • Tavallinen videokamera HDMI-ulostulolla
  • Magewell USB Capture HDMI -laite, jossa on HDMI-sisääntulo ja USB-ulostulo. Laite maksaa tätä kirjoitettaessa noin 320-380 euroa suomalaisissa verkkokaupoissa.
  • Tavallinen tietokone, jossa on USB3-liitin
  • Ohjeen ensimmäisessä osassa käytetään ilmaista VLC Media Playeriä
  • Ohjeen toisessa osassa (Striimaus YouTubeen / tallennus läppärille) käytetään ilmaista OBS Studiota

Ajatuksena on, että Magewell USB Capture HDMI muuntaa sisääntulevan videon reaaliakaiseksi videostriimiksi, jota katsellaan VLC Media Playerillä / striimataan YouTubeen OBS Studiolla (OBS Studiolla onnistuu myös videon tallentaminen suoraan läppärille). Videostriimin katselun voi pysäyttää VLC:ssä tai YouTubessa juuri ennen kuin heitto lähtee. Heittäjä tulee heiton jälkeen läppärin luo ja vapauttaa pysäytyksen, jolloin hän näkee oman suorituksensa läppäriltä heti suorituksen jälkeen.

Ohjeen kolmannessa vaihtoehdossa käytetään ainoastaan puhelinta ja VLC Media Playeriä.

  • Puhelin, johon on asennettu DroidCam-sovellus
  • Tietokone, johon on asennettu joko VLC Media Player tai vaihtoehtoisesti OBS Studio ja siihen Droidcam OBS Plugin

Ohje 1: Videon suoratoisto VLC Media Playerillä apuviivan kanssa

Keskiviivan piirtäminen heittolinjalle

VLC:llä pystyy asettamaan videostriimin päälle ns. overlay-kuvan, jonka avulla kuvan yläkulmaan voi laittaa näkyviin esimerkiksi logon. Overlayn avulla voi myös asettaa kuvan keskelle pystysuoran viivan, jonka avulla voi katsoa miten hyvin liuku ja irrotus suuntautuvat suhteessa keskilinjaan. Tämän artikkelin liitteenä on 4px leveä vihreä viiva (keskiviiva.png)

Kameran asemointi

  • Aseta pesään kalossi merkiksi haluttuun kohtaan ja zoomaa kamera siten, että heittopää näkyy hyvin.
  • Aseta kamera melko matalalle, samalle korkeudelle jossa kippari olisi kyykyssä ollessaan. 
  • Zoomatessa heittopäätyyn kalossi jää kuvan ulkopuolelle, joten pyydä joukkuekaveriasi pitämään harjaa kalossin kohdalla siten, että harjan varsi näkyy kuvassa pystysuorana merkin kohdalla.
  • Aseta kamera siten, että kuvassa näkyvä pystysuora apuviiva on keskellä heittolinjaa (keskellä pystyssä olevaa harjaa).
  • Poista harja ja varmista, että apuviiva on keskellä ponnistushakkia, katso kuvaa alla.

Kameran asemointi

Kamera on nyt oikeassa kohdassa. Sen avulla voi katsoa, onko liuku ja kivi keskellä heittolinjaa, kuten alla olevassa kuvassa.

Kameran asemointi 2

Suoratoiston käynnistäminen ja apuviivan piirtämnen VLC:ssä manuaalisesti

Suoratoiston saa käyntiin manuaalisesti valikosta Media / Open Capture Device ...

  • Valitse "USB Capture HDMI" valikosta "Video Device Name"
  • Mikäli kuva nykii, kokeile syöttää videon resoluutio (esim. 1920x1080) kohtaan "Video Size". Joskus automaattinen resoluution tunnistus ei toimi ja VLC joutuu skaalaamaan kuvaa lennosta aiheuttaen nykimistä.
  • Mikäli kuvasuhde on oletuksena 4:3, voit vaihtaa sen kohdasta "Advanced Options / Picture aspect-ratio n:m"

Overlay-kuvan saa asetettua manuaalisesti valikosta "Tools / Effects and Filters / Video Effects / Overlay / Add logo

Pikakuvake VLC:n käynnistämiseksi skriptillä

Apuviivan, kuvasuhteen, resoluution jne määrittäminen joka kerta erikseen on turhan työlästä tehtäväksi jääajalla. Tietokoneen työpöydälle voi tehdä pikakuvakkeen, joka käynnistää VLC:n apuviivan kera pelkkää pikakuvaketta klikkaamalla.

  • Lataa koneeesi työpöydälle liitteenä oleva tiedosto videotreeni.bat.txt
  • Muokkaa Notepadilla tai muulla tekstieditorilla skriptiä siten, että keskiviivan tiedostopolku on oikea. Skriptissä tämä on C:\Users\markus.sipila\Videos\Curlingvideot\keskiviiva.png, joten haluat varmastikin muokata tiedostopolun osoittamaan siihen hakemistoon, johon latasit keskiviivan kuvatiedoston.
  • Voit muokata myös skriptistä videon resoluutiota vastaamaan sitä, mitä kamerastasi tulee ulos. 
  • Nimeä tiedosto uudelleen siten, että tiedoston nimeksi tulee pelkästään videotreeni.bat.
  • VLC käynnistyy tätä bat-tiedostoa tuplaklikkaamalla.

Ohje 2: Suoratoisto YouTubeen / tallennus läppärille apuviivan kanssa OBS Studion avulla.

Edellisessä ohjeessa suoratoistoon käytetään VLC Media Playeriä. OBS Studion avulla on mahdollista polttaa kuvaan keskiviiva ja striimata kuvaa Youtubeen tai tallentaa läppärin kovalevylle. Myös YouTubessa striimin katselun voi pysäyttää juuri ennen heittoa ja jatkaa katselua heiton jälkeen, tosin oikean viiveen löytäminen saattaa vaatia muutaman yrityksen.

OBS Studion kuvalähteet

  • USB Capture HDMI saadaan OBS Studiossa kuvalähteeksi valitsemalla Video Capture Device -tyyppinen kuvalähde.
  • Keskiviiva saadaan Image-tyyppisenä kuvalähteenä. Viiva tulee aluksi kuvaruudun laitaan, mutta kuvan saa keskitettyä klikkaamalla sitä hiiren oikealla napilla ja valitsemalla Transform - Center to Screen

Image removed.

OBS Studion striimaus- ja tallennusasetukset

  • YouTubessa on kätevä "Live Stream Now" toiminto, jonka avulla striimaus YouTubeen onnistuu parilla klikkauksella. Youtuben "Stream Key" kopioidaan OBS Studion asetuksiin (Settings - Stream)
  • Mikäli haluat tallentaa videon läppärille, valitse haluamasi tallennushakemisto ja tallennusmuoto (esim. mp4) OBS Studion asetuksista (Settings - Output). 

Ohje 3: Puhelimen kameran striimaus langattomasti tietokoneelle

Puhelimen kameraa voi käyttää (langattomana) kuvalähteenä käyttämällä DroidCam-sovellusta. Puhelimen ja tietokoneen on oltava samassa WiFi-verkossa, jolloin puhelimen kameraa voi käyttää kuvalähteenä.

  • Käynnistä puhelimesta DroidCam-sovellus ja pane merkille mikä on sovelluksessa näkyvä WiFi IP (esim. 192.168.1.37 tai 10.10.1.37)
  • Lataa sivun alalaidasta videtoreeni-droidcam.bat.txt omalle tietokoneellesi. Muokkaa tiedostoa tekstieditorilla (esim. Notepad) siten, että vihreä apuviivan tiedostopolku on oikein.
  • Nimeä tiedosto uudelleen siten, että poistat .txt -tiedostopäätteen, eli tiedoston nimeksi tulee videtoreeni-droidcam.bat
  • Kun tuplaklikkaat tätä tiedostoa, ohjelma pyytää sinua antamaan puhelimen näytöllä näkyvän WiFi IP:n ja käynnistää tämän jälkeen VLC Media Playerin siten, että puhelimen DroidCam-sovellusta käytetään kuvalähteenä.

Ohje 4: Jermun alkuperäinen ohje Canon -järjestelmäkameralle ja ExtraWebcam / VLC -sovelluksille

Alla olevan alkuperäisen ohjeen toimintaperiaate on sama kuin yllä on kuvattu. Tässä ei kuitenkaan käytetä Magewell USB Capture HDMI -laitetta, vaan ExtraWebcam-sovellusta. 

  1. Hanki itsellesi (ellet jo omista) Canonin järkkäri, jossa on Live View -ominaisuus ja USB kytkentä (ainakin seuraavat mallit käy: Canon EOS 1000D/450D/500D/550D/40D/50D/7D/5DM2/1DM4). Iso kasa Canonin pokkareita käy tähän käyttöön myös, mutta järkkärien isot kennot ja zoomiputket on todettu käytännössä toimivimmiksi. Näitä saa varsin edukkaasti käytettyinä kaikista maailmean nettihuutokaupoista. Tarvitset (croppikennoiseen) kameraan 300mm polttovälillä olevan objektiivin, jotta kameran asemointi toiseen päähän rataa on mahdollista siten, että suoritus näkyy riittävän tarkasti ja yksityiskohtaisesti.
  2. Hanki itsellesi (ellet jo omista) myös kannettava tietokone Windows-käyttöjärjestelmällä (suositeltava 64 bit, mutta jos omistat jo 32 bit, niin lataa VLC:stä sille soveltuva versio).
  3. Lataa ja asenna koneellesi VLC player (muutkin käy, mutta tällä olen testannut toimivaksi). Tarvitaan arkistosta wanhempi versio, sillä uudemmissa ei jostain syystä DirectX toimi halutun laisesti. Varmuudella toimiva versio tässä esitettyyn setuppiin on 2.2.1. Sen asennuspaketin voi ladata täältä: http://download.videolan.org/pub/videolan/vlc/2.2.1/win64/vlc-2.2.1-win…
  4. Lataa ja asenna koneellesi ExtraWebcam-sovellus täältä: http://www.extrawebcam.com/download.html JA hanki suosiolla lisensoitu versio (maksaa 10 taalaa) seuraamalla nettisivuilla esitettyjä ohjeita täältä:http://www.extrawebcam.com/purchase.html. Uudemmilla windowsin versioilla kannattaa asettaa sovellukselle (ExtraWebcam.exe) hiiren oikealla napilla avautuvasta Asetukset (Properties) ikkunasta Yhteensopivuus (Compatibility) asetukseksi Windows 7 -yhteensopivuus.
  5. Lataa tämän artikkelin liitteenä olevat jermu-alkuiset tiedostot. Png-tiedosto (jermu-centerline640vaaka.png) C-levyn juureen ja kaksi käynnistysskriptiä työpöydälle (nimeä txt-tiedostot bat-tiedostoiksi)
  6. Valitse hiiren oikealla näppäimellä StartVideoPractice.bat käynnistysskripti ja avautuvasta valikoista Lähetä (Send) ja sieltä Työpöydälle (Desktop). Tämä luo pikakäynnistyskuvakkeen työpöydälle. Voit halutessasi vaihtaa skriptin kuvakkeeksi (Change icon) vaikka videokameran kuvan, joka löytyy Windowsin omista kuvakkeista vakiona. Tee sama RecordVideoPractice.bat:lle ja vaihda kuvakkeeksi vaikka levykkeen kuva.
  7. Luo C-levyn juureen kansio nimeltä video (harjoitteet tallennetaan tänne)
  8. Kaikki on valmista treeniä varten, toimi jäällä näin:
    1. Aseta kamera radan päähän (mahdollisimman tarkasti vaakatasoon) jalustalle noin 30 cm korkeuteen (Kisakalliossa päädyssä olevan pehmikkeen päälle. Kytke kamera tietokoneeseesi USB-kaapelilla ja käynnistä ExtraWebcam-sovellus.
    2. Kun ExtraWebcam saa kuvan aikaiseksi (tässä voi mennä minuuttikin aikaa. Kameran suljin raksahtaa auki äänekkäästi kuvan muodostuessa) klikkaa StartVideoPractice pikakuvaketta.
    3. Aseta T-linjalle merkki (harjan pää/juomapullo tai muu normaalin merkin kokoa imitoiva) VLC-sovelluksen keskilinjan kohdalle.
    4. Jos haluat tallentaa heitot tästä sessiosta, niin klikkaa RecordVideoPractice pikakuvaketta (voit toki käynnistää tallennuksen myös missä tahansa muussa vaiheessa harjoitusta, esim. muutaman kalibrointiheiton jälkeen. Itse pidän siitä, että tallennukset tulevat ensimmäisestä heitosta lähtien, jolloin "selkärangassa" sillä olevat heitot tallentuvat ensimmäisissä heitoissa). Joskus voi olla tarpeen myös pelkästään tallentaa heittoja jälkitarkastelua varten, jolloin asettelu muistuttaa wanhanaikaista videokameran avulla treenaamista.
    5. Heittäjän valmistauduttua heittoon tauota (pause) VLC sovelluksen näyttämä video painamalla sovelluksesta tauko (pause) näppäintä tai koneen välilyöntinäppäintä (space bar).
    6. Heittäjän tulee seurata oma kivensä määränpäähän saakka, jonka jälkeen siirryttyään koneen ruudulle käynnistää video jälleen painamalla sovelluksesta Toista (play) näppäintä tai koneen välilyöntinäppäintä (space bar). Tällöin luuppi asettuu automaattisesti oikean kokoiseksi yhden heittäjän tarpeisiin. Luupin kanssa ei kannata hätäillä, sillä jatkuvalla luupilla harjoitellessa heittovuorossa on jatkuvasti uusi heittäjä, jonka heitto tallentuu puskuriin sillä aikaa kun edellinen heittäjä tarkastelee videolta omaa suoritustaan.
    7. Harjoituksen päätteeksi sulje kaikki VLC-sovelluksen ikkunat. Tallennusmoodissa oleva sovellus ei näytä videokuvaa lainkaan, vaan siinä on mustana oleva ikkuna. Käynnistysskriptien teksti-ikkunat sulkautuvat samalla kun VLC:n ikkunat suljetaan. Tallennetut videot löytyvät koneen C:\video -kansiosta päivämäärällä ja käynnistysajankohdan aikaleimalla nimettyinä. Halutessasi voit ladata videot YouTube-palveluun piilotetun linkin kera, jolloin voit jakaa videon linkin pelkästään joukkuetoverisi kanssa.

Loppuun pieni varoituksen sana. ExtraWebcam on osoittautunut käytössä välillä yllättävän kenkuksi eli se toisinaan kaatuu itsekseen kesken harjoitteen (tämän havaitsee videokuvasta, mihin tulee vikailmoitus aiheesta). Useimmiten tällöin riittää odottaa hetkisen, niin sovellus käynnistää itse itsensä uudestaan ja kameran sulkijasta lähtevä raksahdus paljastaa tämän. Silloin harjoitetta voidaan jatkaa suoraan ja luuppi pysyy edelleen asetetunlaisena. Joskus ExtraWebcam joudutaan käynnistämään uudestaan ja vielä harvemmin se pitää käydä "tappamassa" prosessilistalta ennen uudelleen käynnistämistä.

Loppusanat

Suoratoistoharjoittelun ehdottomia hyötyjä on se, että heittäjä itse näkee oman suorituksensa välittömästi suorituksen jälkeen ja saa suoran palautteen juuri kyseiseen suoritukseen. Keskilinjan apuviivan avulla näkee kiven kulkuradan ja sijainnin esim. alkuasennossa hakilla erittäin hyvin, jolloin heittosi analyysi omin silmin toimii tehokkaana palautteena verrattuna suulliseen palautteeseen, jonka sillä kertaa saattaisit saada joukkuetoveriltasi. Joukkueen sisällä kun löytyy lähes poikkeuksetta eroja heittojen havainnoinnin sekä erityisesti niiden kommunikoinnin suhteen.  Omat virheet on myös helpompi myöntää itselleen kun sen näkee itse, ja sen jälkeen pääsee pikaisemmin liikkeelle sen korjaamisessa!

Hedelmällistä on myös yrittää analysoida oma heittosuoritus heti heiton jälkeen omassa päässään samalla kun siirtyy toiseen päähän tarkastelemaan sitä videolta. Näin ollen voit löytää omista tuntemuksistasikin virheellisiä toimintamalleja, joiden korjaaminen heiton aikana johtaa entistä suurempaan virheeseen itse suorituksessa (tyyliin: luulin että liuku oli sisällä ja työnsin ulos).

Korjaustoimia voi kokeilla myös vapaammin tässä harjoitteessa kun jokaisesta heitosta ei tarvitse "mennä tilille" ja selittää niitä joukkuetoverille. Voit aivan hyvin kokeilla radikaalia ylikorjausta viemällä kiven alkuasennossa tarkoituksella reilusti sivuun heiton linjalta tai korjata hartijalinjaa kokeiluluonteisesti jompaan kumpaan suuntaan. Tällöin heitto saattaa mennä hetkellisesti entistä huonompaan suuntaan, mutta on myös hyvä mahdollisuus että siinäkin tapauksessa löydät syyn alkuperäiseen tekniikkavirheeseesi.

Harjoitteita voi jatkojalostaa lisää esim. asettamalla pesän eteen suojakiven, jonka taakse haetaan kiertoa. Tällöin heittosuoritus muistuttaa jo paljolti oikeaa pelitilanneheittoa. Heittäjä voi lisäksi harjata oman kivensä, jolloin harjoitteeseen lisätään voima-arviointi ja harjausharjoite. Lopuksi heittäjä näkee luupin avulla oman heittonsa teknisen heittosuorituksen ja saa siitä palautteen itselleen (esimerkiksi selvityksen siihen miksi kivi ei noussut suojan taakse piiloon, kuten oli aiottu).

VLC:n luuppia voi halutessaan kasvattaa myös kattamaan esimerkiksi kahden, kolmen tai neljänkin heittäjän heitot, jolloin heittotekniikan keskinäinen vertaaminen joukkueen sisäisesti on mahdollista. Luupin lyhennys voi tulla kyseeseen myös esim. poistoheittojen analysoinnissa.. tällöin yksi joukkueen jäsen voi olla ottamassa kiinni kiveä kohdepäädyssä (esim. oman heittonsa katsomisen jälkeen ja ennen heittopäätyyn siirtymistä). 

Hyviä tekniikkatreenejä ja kiihtyvää oppimiskäyrää itse kullekin toivottaen,
JeBa ja Markus

Kommentit1

wood

7 years sitten

Vastaava toteutus onnistuu myös Mac-koneilla. Mutta artikkelissa mainitun mukaisesti, silläkin ratkaisulla esiintyy välillä mystisiä teknisiä ongelmia. Voin yrittää sopivana ajankohtana koostaa ohjeet Mac-version käytöstä. Kamerana toimii myös Canon 70D. Pystyviivaratkaisuna olen käyttänyt pari pikseliä leveää mutta korkeaa kuvatiedostoa, jonka sitten vain asettaa VLC:stä sijoitukseen "center". Tällä vältetään eri resoluutioiden aiheuttaman vaihtelu.