Hemppa Naisten MM-kisoista

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Juhani Heinonen

Ihanaa Rachel !

Taisi olla vuosi 2013, kun Rachel Homan voitti ollessaan vasta 23-vuotias nykyisin Scottish tournament of heartsin nimellä tunnetun Kanadan mestaruuskilpailun.
Tuolloin yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaispelaajista, Laukkasen Jakke, kirjoitti curlinglehteen jutun, jossa hän ennakoi hyvin tulevaa. Tuolloin hän kehui vuolaasti Rachelia ollen  sitä mieltä, että nyt Kanadassa on naisjoukkue, joka pystyy haastamaan miehet poistopelissäkin.
     Samana keväänä ensiesiintyminen MM-tasolla Latvian Riikassa ei sujunut aivan toivotulla tavalla. Kai näin voidaan kanadalaisen joukkueen kohdalla sanoa, vaikka nuori joukkue kuitenkin ylsi pronssille. Vuotta myöhemmin kotikisoissa St John`sissa tuli harmittava tappio finaalissa Sveitsille 5-9.  Nyt tuli sitten Kiinan Beijingissä maailmanmestaruus. Ja miten se tapahtui! Tuskin maailmanmestaruutta aiemmin on voitettu näin näyttävästi, ylivoimaiseen tyyliin häviämättä koko turnauksen aikana peliäkään. Tapaus on ainutkertainen naisten MM -curlingin historiassa.
      Kanadan peli oli kauttaaltaan nautittavaa katsottavaa. Jos nyt jotain erityistä haluaa poimia, niin voisi mainita vaikka ykkösen Lisa Weaglen ”zippaukset” ja Rachelin 6,6 sekunnin poistot Mäkelän Willen tyyliin ilman, että niissä näkyi merkkiäkään muotiin tulleesta tönäisystä.
       Itse retkahdin Rachelin pelaamiseen seuratessani kevään Kanadan mestaruuskilpailuja. Lopullisesti menetin sydämeni katsoessani finaalia. Toisen pään ja jatkopään viimeiset heitot pysyvät mielessä vielä pitkään.
       Vuoden kuluttua ovat edessä Olympialaiset. Yksi voittajasuosikeista voisi olla Rachel Homan. Sitä ennen on selvittävä kuitenkin kovemmasta haasteesta -voitettava Scottish tournament of hearts.
                  

P.S. Sen verran vielä naisista. Ruotsin Anne Hasselborgin eväät eivät vielä riittäneet tällä tasolla mitaleille. Toivottavasti vuoden kuluttua! Aikaisemminkin MM-tasolla pronssia voittanut Anna Sidorova luotsasi nyt Venäjän ensimmäistä kertaa finaaliin ja on mös mitaliehdokas Pjongchengissä. Skotlannin Eve Muirhead on ollut arvokisojen vakiokalustoa ja totuttu myös usein näkemään mitaleilla. Tälläkin kertaa tuli se himmein vaikka turnaus kokonaisuutena oli aika takkuinen. USAn esitys oli positiivinen. Ymmärtääkseni myös Saksa ja Tsekki voivat olla tyytyväisiä sijoituksiinsa. Sveitsi ja Kiina olivat pettymyksiä. Italialta ja Tanskalta ei tässä seurassa juuri parempaa voinutkaan odottaa.

P.S. Tähänkin oli pakko laittaa vielä Post scriptum. Kun juttelin kahden hyvinkääläisen curlingpersoonan kanssa vielä MM-kisoista, niin joku meistä heitti, että ” hemmetin kaunis nainen toi Anna Sidorova”. Oltiin kaikki samaa mieltä. Muuten, kun etsin Wikipediasta hänestä tietoja curlingiin liityen, törmäsin aika viehkoon kuvasarjaan.