Mystistä salatiedettä Suomi-curlingissa

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Daley Nevantaus
Kuvat
Salainen Kuvaaja

Vuosien varrella jopa allekirjoittaneelle lajin nykyiselle ja viralliselle päänaukojalle, on käynyt selväksi muutama tosiseikka. Eräs tosiasia on se, että lajiin liittyviä kiviteknisiä ja jääteknisiä asioita on jostain syystä varjeltu kuin valtiosalaisuutta.

MYSTINEN SALATIEDE CURLINGISSA

   Vuosien varrella jopa allekirjoittaneelle lajin nykyiselle ja viralliselle päänaukojalle, on käynyt selväksi muutama tosiseikka. Eräs tosiasia on se, että lajiin liittyviä kiviteknisiä ja jääteknisiä asioita on jostain syystä varjeltu kuin valtiosalaisuutta. Onko asia todella näin, vai jääkö tämäkin teksti jälleen mystisen päänaukojan reipashenkiseksi satiiriksi lajin poppakonsteista, se jää nähtäväksi. Itse olen kuitenkin havainnut vuosien varrella myös sitä, että tietoa lajiin liittyen pantataan.  Mystistä hiippailua varjoisilla kujilla teknistä tietämystä pantaten on tapahtunut kansainvälisissä kisoissa käytettävien kivisarjojen osalta sekä ilmeisesti myös kivisarjojen hiontaan ja jääntekoon liittyvien toimintaohjeiden osalta.
     Curlinglehti kiittääkin siitä, että sai käsiinsä kuuluisien "liiton kivien" hiontaan liittyvää top secret -leimalla varustettua videomateriaalia, josta pystyi silmin tarkasteltuna havaitsemaan, että hionta oli suoritettu taiteen standardin mukaisesti.
   Ennen kuin Curlinglehti tekee suuria paljastuksia mystisestä, lähes 1000 vuotta vanhasta kivenhionnan perinteestä, on syytä varoittaa lukijoita. Tämä teksti saattaa järkyttää mielenterveyttänne jossakin määrin. Kuitenkin, jos asiaan osaa suhtautua oikein, mahdollinen pelko, kauhu tai ainakin kunnioitus yhdeksännen asteen curlingdruidien hämmästyttäviä ja ikiaikaisia, edelleen mystisiä taitoja kohtaan saa järjellisen muotonsa. Ehkä sitä kautta myös asiaan liittyvä kritiikki voisi saada jälleen kohtuullisuutta, oikeat kohteet tai ainakin kritiikki voitaisiin järkevästi perustella.

SALASEURA MAAILMAN CURLINGLIITOSSA?

Kun nyt paljastukset tässä aloitettiin, on syytä tehdä myös toinen paljastus. Curlinglehti on edennyt tarkoissa tutkimuksissaan journalistisesti äärimmäisen haastavien esteiden ylitse ja onnistunut pääsemään Curlingliiton sisällä vallitsevan salaseuran lähteille. Tämän salaseuran toimintaa myös toimittaja on päässyt seuraamaan hetken aikaa varsin läheltä ja sen toimintamallit viittaavat kauas historiaan, melkein 900 vuoden päähän. Tuolloin, noin 10 vuotta lajin virallisen perustamisen jälkeen, lajissa vaikutti niin sanottu Kivikehän druidikollektiivi. Tässä druidijoukossa oli mm. lajin sääntöjen ja puitteiden kehittäjiä. Muutamassa vuodessa siitä erosi omaksi seurueekseen vielä kuppikunta, joka sisälsi lajin alkuaikojen parhaat kivien tekijät ja jääntasoittajat. Vaikka kollektiivi skottilainen olikin, haki tämä seurue nimekseen latinankielísen "Technicae periti illuminati inurere curlingus", joka lyhennettiin muutaman viskipullon jälkeen muotoon "Illuminati curlingus". Salaseura hukkui vuosisatojen varrella curlingin maailmanliiton byrokratian takahuoneisiin, eikä sitä kukaan enää muistanut. Vain curlingkivien ja jääntekovälineiden kyljissä olevat "IC" -merkinnät ovat muistuttaneet salaseuran olemassaolosta, mutta lyhenteen merkitys on muuten jäänyt peruscurlaajille tuntemattomaksi.
    Suomenkielisesti salaseuran nimi kääntyisi suurin piirtein muotoon "valaistuneet kurlaajat". 

Curlinglehden tekemien paljastusten mukaan Illuminati curlingus vaikuttaa vahvasti myös Suomessa ja tuntuu keskittyneen kilpailuvaliokunnan liepeille. Jääntekoon ja kivien hiontaan liittyvä mystiikka on edelleen korkean tason salassa pidettävää materiaalia, johon ei ole päästy käsiksi edes modernin hakkeroinnin, vakoilun eikä aivan suorien kysymystenkään avulla. Vai onko?

On toki ymmärrettävää, että mainittu "IC" ja sen nykymuotoiset jälkeläisryhmittymät pitävät mitä tahansa lajitietoa sellaisena, joka saattaa järkyttää maailmankuvaa sellaisella peruskurlaajalla, joka on esimerkiksi ymmärtänyt, että kivien hionta tapahtuu ainoastaan yhdellä tarkasti vartioidulla tehtaalla maailmassa.  Vanhoista riimuista on kuitenkin ajan pyörteilevässä virrassa saatu sen verran  selville, että kivien hionta tapahtuu nykyisin äärimmäisen mystisessä paikassa, jota kutsutaan nimellä "takahuone" ja oudolla välineellä, jota 10. asteen kiventekodruidit kutsuvat "Hiekkapaperi 50:ksi".

CURLINGLEHTI PALJASTAA : KIVET HIOTAAN TAKAHUONEESSA HIEKKAPAPERILLA  !!! (OMG, OMG)

Kun konsepti nimeltä "takahuone" oli toimituksessa perattu alkutekijöihinsä ja joihinkin vanhoihin riimuihin verraten ymmärretty, tehtiin päätelmä. Termillä "takahuone" todella viitattiin curlinghallin tai jäähallin takahuoneeseen. Tässä kohtaa tutkimukset nytkähtivät eteenpäin ja selviteltiin takahuoneiden sijainteja. Ilmeni, että noin 90% takahuoneista sijaitsi jää- tai curlinghallin pääovelta katsoen curlinghallin tai jäähallin takaosassa ja vain noin 10% etu- tai keskiosassa. Tästä tiedosta helpottuneena päätettiin virittää hyytävä, jopa jäinen ansa. Toiminta eteni  Suomen "Illuminatin" jäljille tänä talvena. Erään kilpailun aikana (todistajien suojelemiseksi emme kerro, minkä kilpailun) viritettiin kolmeen, mahdollisiksi "takahuoneiksi" ajateltuihin kohteisiin salaiset kamerat. Heti ensimmäisellä yrittämällä tärppäsi.

ÄÄRIMMÄISEN SALAISTA MATERIAALIA

Curlinglehti analysoi käsiinsä saamaa, mystisiä seremonioita sisältänyttä videota pitkään. Lopulta toimituksessa tultiin seuraaviin johtopäätelmiin.

Kiven hiontaan tarvittava salatekninen laitteisto koostui tasaisesta ja sileästä hionta-alustasta (esimerkiksi suhteellisen tavanomainen pöytäkäy hyvin), P50-P60 -karkeusasteen hiekkapaperista ja muutamasta puristimesta, jolla hiekkapaperi asemoitiin kiinni hionta-alustaan. Hiontapaperina oli noin kiven levyinen ja noin puolitoista kertaa kiven pituinen hiontapaperin pala.
Tämän alustan asemoinnin jälkeen aloitettiin hionta, kivi kerrallaan käsitellen. Kiven kahvasta nostettiin kivi hiontapaperin reunalle. Kiven kahva asetettiin ensimmäisen hiontatyönnön suuntaisesti. Työnnettiin kaksin käsin kivi kerran hiekkapaperin reunasta toiseen ja vedettiin sitten takaisin, käännettiin kiveä 90 astetta ja työnnettiin kivi vielä kerran edestakaisin.

Tämä tehtiin kaikille kiville samalla tavoin. Salaisuuden paljastuminen aiheutti lievää pettymystä lehden toimituksessa. Varsinaiselta salatieteeltä tuo ei aivan vaikuttanut, vaikka hionta onkin rajattu vain 9. asteen druidien tehtäväksi.

Curlinglehden toimitus jatkaa edelleen väsymätöntä taisteluaan curlinglajin viimeistenkin druidisalaisuuksien paljastamiseksi. Mainittakoon, että tämän artikkelin tekoon yrittivät viime hetkillä puuttua Yleisradion toimitusneuvosto, maailman curlingliiton kilpailupäällikkö ja erityinen kiventekodruidien osasto sekä erityisesti Illuminati curlingus. Sananvapautta yritti sensu- eikun sponsoroida myös Suomen pääministeri.