Tieto & Taito

"Jumaiainen tunne"     "Kuin aika pysähtyisi"     "Kaikkeen oli aikaa"    "Joukkueen saumaton toiminta oli kuin henkimaailmasta".
Tällaisia kuvauksia joskus kuulee joukkueurheilijan sanovan ja  joskus myös koko joukkue toistaa samaa. Yksilöurheilijan Flow-tilasta puhutaan paljon. Joukkueurheilussa on samankaltainen, mutta kollektiivinen, vähemmin puhuttu ilmiö.

Vuosien varrella jopa allekirjoittaneelle lajin nykyiselle ja viralliselle päänaukojalle, on käynyt selväksi muutama tosiseikka. Eräs tosiasia on se, että lajiin liittyviä kiviteknisiä ja jääteknisiä asioita on jostain syystä varjeltu kuin valtiosalaisuutta.

Curlingin lajikulttuurissa jaksaa hämmästyttää vuodesta toiseen moni asia. Jotkut asiat muuttuvat pikku hiljaa, toisien muuttumiseen menee ilmeisesti vielä seuraavat kahdeksansataa vuotta. 

Oppiminen on pitkälti samojen taitojen jatkuvaa kertaamista ja syventämistä. Onko sinun joukkueesi pitkään aikaan keskustellut myös aivan lajin perusasioiden äärellä?

Alkanut Curlingkausi käynnistyy juniortoiminnan osalta monijakoisissa tunnelmissa. Nykyisten aktiivijuniorien kanssa jo useampana vuotena tehty valmennustyö näkyy selkeästi juniorien otteissa, mutta samalla mieltä kaivertaa se, kuinka ohuella pohjalla seurojen juniorityö on.

Moni lajimme hallisarjojen poistotykki ja paikallisturnausten kruunaamaton määriskuningas on jo ehtinyt vähätellä sekä uusia harjoja, uutta harjaustekniikkaa ja koko harjaskandaalia, joka tällä kaudella pyyhkäisi ylitsemme. On todettu, että "ei tämä asia koske meitä" tai että "tämä auttaa vain huippupelaajia" tai että "tähän ikään en uutta tekniikkaa edes yritä opiskella". Ja niin edelleen. Asiaan "perehtyneenä" toimittajana on toki todettava, että voihan sitä korkeushyppyäkin hypätä saksaustekniikalla tai yrittää pelata jalkapalloa 60- luvun nappulakengillä. Ja hyvin onnistuu. eikä ketään edes satu, mitä nyt vastustaja vähän hymähtelee pukukopissa. Pyöräilyn tour de Franceen voi osallistua vaikka vanhalla armeijan "munamankelilla".