Kertaus on opintojen äiti

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Juhani "Hemppa" Heinonen

Oppiminen on pitkälti samojen taitojen jatkuvaa kertaamista ja syventämistä. Onko sinun joukkueesi pitkään aikaan keskustellut myös aivan lajin perusasioiden äärellä?

KERTAUS ON OPINTOJEN ÄITI

Aika moni meistä curlingin pelaajista on – näin kai voi sanoa – harrastelijoita. Toki jokainen oppii ajan kanssa jonkinmoisen voiman ja tekniikan. Jos käytän kokonaispaketista sanaa TAITO, niin sitäkin voi harrastelijamaisuudesta huolimatta kehittää. Itse kukin voi opettelemalla ja harjoittelemalla ymmärtää lajiin liittyviä sellaisia asioita, jotka eivät liity itse heittosuoritukseen ja sitä kautta ehkä vähän paremmin päästä haastamaan kovempiakin joukkueita.

Otetaan esille ensimmäisenä tavallinen tilanne. Kun vastustajalla on kivi pesässä, niin tuntuu siltä, että päässä ei muuta liiku kuin se, että vastaus on poistoheitto. Toki on tilanteita, joissa se on ainoa oikea ratkaisu, mutta pahalta tuntuu, kun se tehdään esimerkiksi selvässä tappiotilanteessa. Onko uskalluksen puutetta, kun kapteeni vielä pyytää poistolle voimaksi ”takaseinää” tai ”ysiä”?. Tärkeätähän on myös saada oma kivi jäämään pesään, mutta harrastelijatason heittäjälle se kovin vaikeaa kovilla voimilla, koska mielestäni – kokemuskin sen on opettanut – tarkkuus kärsii. Ja miksi ei yritettäisi nojaa ja saataisi omaa kiveä peliin?

Poistoista ja niiden voimista puhuessa pitää kuitenkin muistaa, että varsinkin nousevilla jäillä rauhalliset poistot ovat harrastelijoille haasteellinen suoritus, koska voimat heittelehtivät melko paljon ja irrotuksissakin on hajontaa.

Sitten vielä erääseen tärkeään asiaan. Joskus kapteenin pyyntö aiheuttaa erimielisyyttä, mutinaa joukkueen muissa pelaajissa. Ja jos heitto sitten epäonnistuu, niin jälkiviisaus puhkeaa kukkaansa. Joukkueen mieleen ei edes juolahda,  että heitto on voinut olla niin huono, että kapteenin ajatus ei ole voinut toteutua. Jälkipelistä on muutenkin haittaa – vastustaja näkee sen ja saa siitä potkua omaan peliinsä ja mikä pahinta, oma peli kärsii.