Alkaneen kauden junnukuulumisia

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Markus Sipilä

Alkanut Curlingkausi käynnistyy juniortoiminnan osalta monijakoisissa tunnelmissa. Nykyisten aktiivijuniorien kanssa jo useampana vuotena tehty valmennustyö näkyy selkeästi juniorien otteissa, mutta samalla mieltä kaivertaa se, kuinka ohuella pohjalla seurojen juniorityö on.

Kesäleirejä ja pohjoismaista yhteistyötä

Hollannin Zoetermeerissä järjestettävä Sweetlake Junior Camp on tullut muutaman viime vuoden aikana tutuksi suomalaisjunioreille. Tänä kesänä joukkueleirille osallistui Elina Virtaalan valmentama Joensuun juniorijoukkue. Leirin aikana oppeja ammennettiin mm. kaksinkertaiselta maailmanmestarilta David Murdochilta, Tsekkein Jiri Snitililtä ja etelänaapurimme Marie Turmannilta. Ahvenanmaan pojista Melker Lundberg ja Jonas Fellman puolestaan osallistuivat Füssenissä järjestetylle yksilöleirille.

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna pelataan ensimmäinen Nordic Junior Curling Tourin osakilpailu. Tourilla pelataan yksi turnaus Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Pohjoismaista yhteistyötä on tarkoitus syventää ensi kesänä, jolle on suuniteltu järjestettäväksi pohjoismainen kesäleiri Ahvenanmaalla. Lisätietoja tourista löytyy osoitteesta www.nordicjuniorcurling.net

Aktiivijunioreistamme Lotta Immoselle ja Noora Suuripäälle aukesi täksi kaudeksi kehittymisen kannalta ainutlaatuinen mahdollisuus, kun he pääsivät mukaan Anne Malmin kipparoiman naisten maajoukkueen harjoitusrinkiin ja CCT-turnauksiin. Naisten superpesiksen curlingiin vaihtanut Lotta on lähdössä maajoukkueen mukana myös naisten EM-kilpailuihin.

Suomalaisten curlingpelaajien keski-ikä kasvaa noin 1,0 vuotta joka vuosi

Edellä mainituista kohokohdista huolimatta hyvänolon tunteeseen ei ole aihetta tuudittautua hetkeksikään. Koko Suomen haasteena olevan väestön vanhenemisen merkit näkyvät hälyttävällä tavalla myös Curlingliiton toiminnassa, jonka jäsenistön keski-ikä kasvaa mutu-tuntumalla noin 1,0 vuotta joka vuosi. Tälle kaudelle uutena kilpailuna kalenteriin tullut yli 60-vuotiaiden SM-turnaus keräsi ilahduttavan suuren osallistujamäärän, mutta muiden sarjojen osallistujamäärät ovat laajalti laskusuuntaisia. Aktiivisten juniorien määrä on myös laskenut, kun esim. Tampereen junioripoppoosta moni on kasvanut juniori-iästä ohi.

Resepti uusien juniorien saamiseksi lajin pariin on lopulta aika yksinkertainen, jossa on kaksi elementtiä. Tarvitaan pelipaikka ja aktiivinen seura, joka päättää ryhtyä tekemään systemaattista juniorityötä. Vinkkejä voi kysellä esimerkiksi Elina Virtaalalta, joka pyörittää Joensuussa säännöllistä curlingkerhoa koululaisille. Itse odotan kuin kuuta nousevaa Turun kaksirataisen hallin käynnistymistä, jonka rakennus on nyt vihdoin ja viimein lähes parin vuoden odottelun jälkeen alkamassa. Hallin valmistumisen jälkeen Turussa on pelipaikka - aktiivinen seura sieltä löytyy jo valmiiksi. Ennustan, että CopperHill Curling nousee seuraavan kolmen kauden aikana Suomen suurimmaksi curlingseuraksi jäsenmäärällä mitattuna.

Markus Sipilä
Juniorien päävalmentaja

Kuvassa Melker Lundberg, kuva Christian Leibbrandt/WCF