Uusi Edustusjoukkueen valintatapa - näkymiä kauden puolivälissä

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Markus Sipilä
Kuvat
Markus Sipilä

Edustusjoukkueen valinnasta...

Uusi EM-joukkueen valintatapa - näkymiä kauden puolivälissä

Suomen curlingseurat hyväksyivät viime toukokuun kevätkokouksessa liiton strategian vuosille 2014-2018. Strategian liitteessä määritellään edustusjoukkueiden valintakriteerit, joissa painotetaan kansainvälisiä näyttöjä. EM-kilpailuihin ei siis enää välttämättä lähetetä hallitsevaa Suomen mestaria. Curlinglehti laski, kuinka paljon Suomen tämänhetkisiltä kärkijoukkueilta puuttuu kansainvälisiä rankingpisteitä suorasta EM-paikasta.

Order of Merit -lista

Kansainvälisiä näyttöjä tarkastellaan World Curling Tourin ylläpitämältä Order of Merit -listalta. Joukkueille on listalla kaksi pistesaldoa: YTD (year-to-date) -pisteissä on mukana kuluvalla kaudella kerätyt pisteet, ja TOTAL -pisteissä on mukana myös edelliskauden pisteet. Rankinglistan kehittymistä voi seurata WCT :n sivuilla viikkokohtaisesti.

EM-kilpailujen edustusjoukkueen valinta

EM-kilpailujen edustusjoukkueeksi voidaan valita pelkästään kansainvälisten näyttöjen perusteella (ilman SM-sarjaan osallistumista) sellainen suomalaisjoukkue, joka on Order of Merit YTD -listalla paras suomalaisjoukkue, ranking on TOP40 joukossa ja vähintään 10 sijaa parempi kuin seuraava suomalaisjoukkue.

Mikäli tällaista joukkuetta ei ole, valitaan edustusjoukkue SM-sarjan mestaruussarjassa pelaavista joukkueista seuraavasti:

  • Edustusjoukkueeksi valitaan paras sellainen suomalaisjoukkue, joka on Order of Merit listalla TOP50 joukossa ja vähintään 10 sijaa parempi kuin seuraava suomalaisjoukkue.
  • Jos paras suomalaisjoukkue on TOP50 joukossa ja muita joukkueita on alle 10 sijan päässä parhaasta, lähtee näistä edustamaan SM-sarjassa parhaiten menestynyt joukkue.
  • Mikäli yksikään suomalaisjoukkue ei ole TOP50 joukossa, lähtee edustamaan SM-sarjan voittaja.

Suomalaisjoukkueiden rankingtilanne tammikuun puolivälissä

Miehissä Order of Merit pisteitä ovat tällä kaudella keränneet toistaiseksi Aku Kausteen, Kalle Kiiskisen ja Tomi Rantamäen joukkueet. Kauste tienasi marraskuussa Edinburgh Internationalin voitolla 5 050 rankingpistettä. Tilastoknoppina mainittakoon, että voitto oli kautta aikain ensimmäinen suomalaisjoukkueen voitto Curling Champions Tourin osakilpailussa. Kiiskinen ja Rantamäki etenivät samassa turnauksessa puolivälieriin ja ansaitsivat kumpainenkin 1 515 pistettä.

Kauste pärjäsi hyvin myös Perth Mastersissa, jossa Aku Kauste, Kasper Hakunti, Pauli Jäämies ja Janne Pitko pääsivät välieriin. Tästä semifinaalipaikasta joukkue nappasi itselleen 10 475 rankingpistettä. Tästä käy hyvin ilmi Order of Merit -listan pisteytystapa, joka huomioi turnauksiin osallistuvien muiden joukkueiden rankingsijoitukset. Perth Mastersin välieräpaikka toi kovatasoisempana turnauksena Kausteelle tuplapisteet verrattuna Edinburghin voittoon.       

Naisissa Sanna Puustisen joukkue on toistaiseksi ainoa tällä kaudella rankingpisteitä kerännyt joukkue. Puustisella on kasassa hienosti menneistä EM-kilpailuista 10 000 pistettä. EM- ja MM-kisoissa mitalipelien ulkopuolelle jääville joukkueille jaetaan jokaisesta runkosarjan voitosta 2 000 pistettä.

Suomalaisten rankingnäkymät

Kausteella on tähän mennessä kerättynä 15 525 pistettä. Kolmella edellisellä kaudella TOP50-sijoitukseen on riittänyt 21 810 - 24 000 pistettä. SM-kullasta on jaossa 4 000 pistettä, hopeasta 2 500 pistettä ja pronssista 2 000 pistettä. Mikäli TOP50-rajapyykki asettuu samoihin uomiin tälläkin kaudella, Kauste voi saada TOP50 joukkoon pääsemisestä puuttuvat pisteet kasaan esimerkiksi SM-pronssilla ja kolmella tai neljällä voitolla MM-kilpailuista.

Naisissa TOP50-raja on kulkenut kolmella viime kaudella 16 250 - 18 000 pisteen kohdalla. Mikäli Puustinen jäisi SM-sarjassa hopealle, mutta voittaisi MM-kilpaluissa kolme peliä, nousisi joukkue 18 500 pisteeseen.

Markus Sipilä

Kommentit

Aku nousee SM-hopealla (+2500p) 18025 pisteeseen sijalle 57. Kaksi voittoa MM-kisoissa riittäisi nostamaan Akun sijalle 48 ohi Løvoldin. Muista MM-kisoihin osallistuvista joukkueista Skotlannin MacDonald on tällä hetkellä sijalla 95. (9440 pistettä). Oletan (mutten tiedä), että Italiaa edustaa Mosanerin joukkue. Mosaner on tällä hetkellä sijalla 51 (20 000 pistettä). 

Vaikka kolmikko Mosaner, Kauste ja MacDonald nousisivat kaikki top-50 joukkoon ja MacDonald menisi Akusta ohi YTD-pisteissä, niin Aku olisi silti sijalla 50.

Markus

Norjan mestaruuskisat jäivät edellisestä analyysistä huomiotta. Løvold tulee niistä saamaan todennäköisesit ihan hyvin pisteitä. Kolmella MM-kisavoitolla Aku nousisi sijalle 45 ennen Mosanerin, MacDonaldin ja Løvoldin lisätienistejä.