Pääkirjoitus 22.11.2014

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Daley Nevantaus
Kuvat
Daley Nevantaus

Arvoisat curlingharrastajat ja curlingista kiinnostuneet

Luettavananne on ensimmäinen nettiin siirtyneen Curlinglehden "pää"kirjoitus. Lehden siirtyminen nettiin  on vain yksi esimerkki  monista lajissamme tapahtuneista kehitysaskelista  viimeisen vuoden aikana. Raportoimme nyt uudessa mediassa lajitapahtumista ja kaikesta lajiimme liittyvästä lajin harrastajien ja muiden  curlingista kiinnostuneiden ja tiedonjanoisten iloksi.  Curlinglehti jatkaa toimitustyötään nyt osin uusin voimin ja uudessa mediassa, curlaajien iloksi.  Pelaan tähän ensimmäisen verkkolehden pääkirjoitukseen  viisi tiukkaa päätä.

1. Pää(valmentaja)

Kevään aikana monissa työryhmissä ja liiton kehityskokouksissa taitettiin peistä tulevasta nelivuotiskaudesta eli  jo kuluvan olympiadin mittaisesta strategiasta. Mainittakoon heti alkuun, että esimerkiksi olympiakomitean tukieurojen saamisen edellytyksenä on jatkossa  uskottava strategia sekä uskottava, selkeä ja nousujohteinen valmennusjärjestelmä, jota johtaa valmennuspäällikkö.   
Suomen curlinghistorian ensimmäinen valmennuspäällikkö on nyt valittu ja hän on aloittanut työnsä urheilijoiden testauksella sekä esittelemällä suunnitelmansa ja toimintamallinsa hallitukselle. Palaamme asiaan varmasti lehdessämme ja toivotamme menestystä sekä harrastajien ja seurojen tukea Tomi Rantamäelle tähän haasteeseen.


2. Pää(töksenteko Curlingliitossa)

Toisena päänä on huomioitava ja tuotava esille Curlingliiton päätöksenteko. Se on allekirjoittaneen mielestä viimeisen vuoden aikana jäntevöitynyt selvästi. Päätökset eivät ole enää jääneet pöydälle elämään kokouksesta toiseen ja asioihin on saatu vauhtia uusien hallituksen jäsenten tuotua ehkä "tarvittua virtaa" hallitustyöhön. Päätösten toteuttaminen aikataulutetaan ja päätösten toteutumista myös seurataan tarkemmin.  Hallitustyöskentelyä noin yleensä on saatu virtaviivaistettua huomattavasti.

 

3. Pää (määrämme?)

Kolmantena päänä on otettava esille keväällä luotu strategia kuluvan olympiadin ajaksi.  Strategian viimeisin versio ja pienet viilaukset siihen hyväksyttiin Pieksämäellä liittokokouksessa ja ne ovat kaikkien luettavissa.  Päämäärät on nyt tiukasti asetettu tuleviin Pjongchengin olympialaisiin.  Tavoitteena on kilpaurheilullisesti tietenkin vain ja ainoastaan edustuspaikka. Toisena kärkenä strategiasta voi lukea seuratoiminnan ja sitä kautta junioritoiminnan aktivoimisen, josta on jo hyviä merkkejä useilla paikkakunnilla.

4. Pää (toimittaja)

Curlinglehden päätoimittaja vaihtui kesällä ja allekirjoittanut jatkaa nyt Riku Harjulan ja Tero Tähtisen jälkeen lehden toimittamista. Asiasisältö pidetään yhtä tiukkana kuin edeltäjänsä. Lukupakettia maustetaan mitä luultavimmin sekä omalla, omituisella ja curlingiin liittyvällä huumorilla, että muiden kirjoittajien  asiallisella toimitustyöllä, sekä ajoittain viihteellisemmällä materiaalilla. Palautetta teksteistä saa ja pitää antaa. Samalla toivon, että kaikki vanhat ja uudet kirjoittajat, kuvaajat ja muut sisällöntuottajat jatkavat edelleen materiaalin toimittamista lehdelle. Uskon, että Curlinglehti saa vähintään saman yleisön, kuin paperilehti, ehkä jopa uusiakin lukijoita lajin ulkopuolelta. Pidetään siis sisältö tiukasti lajiin fokusoituneena, mutta myös keveämpi materiaali huomioidaan.

5. Pää(toiveeni)

Ennen Pjongchengin kisoja riittää päitä pelata kotimaassa ja artikkeleita kirjoitettavaksi. Jäälle te lajiharrastajat varmasti löydätte. Mutta arvoisat  kirjoittajat, ottakaa se vanha Remington tai edes tietokoneen näppäimistö silloin tällöin esiin ja kirjoittakaa. Mielipiteitänne ja näkemyksiänne sekä joskus hieman iloittelevampaakin kirjoittamista ja lajiin heittäytymistä arvostetaan.  Toivon mainiota curlingin nelivuotiskautta teille kaikille ja aktiivisuutta, paitsi jäällä, myös näppäimistöllä. Samat toiveet tietenkin esitetään myös kameravirtuooseille. Kuvia koskevat samat asiat, huumoria tai asiaa, kunhan kuva kertoo edes sata sanaa.

Huomioittehan ystävällisesti myös sen, että lehti ei ole nyt ammattilaisen taittama. Lehden ulkonäkö paranee seuraavissa numeroissa ja jämäkkä sisältö kompensoikoon nyt kauneusvirheitä. 
Jakakaa - kaikki te - tarinoitanne, sillä tarinat yhdistävät joukkoja ja muokkaavat ihmisyyttämme, ne tekevät meistä lajina ja myös meidän lajistamme poikkeuksellisen.


Pääkirjoitusterveisin, Daley  Nevantaus