Bonspielin tiimoilta

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Jari Laukkanen
Kuvat
-

Perinteinen Finnish Bonspiel järjestettiin Hyvinkään jäähallissa huhtikuun puolivälissä jo 31. kerran. Mukaan oli tällä kerralla tunkua, sillä peleihin huolittiin 36 nopeimmin ilmoittautunutta joukkuetta. Viisi huono-onnista ilmoittautujaa jäi vielä ilman paikkaa kovan kiinnostuksen vuoksi. Petrausta viime vuoden 27 joukkueen määrästä siis oli reippaasti.

Rannalle jäi mm. kaksi innokasta venäläisjoukkuetta, joiden ilmoittautuminen tuli niin myöhään, että olisi pitänyt alkaa heittää kotimaisia ulos turnauksesta, jotta ulkomaisia vieraita olisi saatu mukaan enemmän. Ulkomailta oli kuitenkin mukana neljä joukkuetta, joista ruotsalainen Amatörföreningen Tukholmasta on aikaisemminkin vieraillut täällä. Joukkue tarvitsi viime metreillä yhtä pelaajaa sairastumisen vuoksi ja Nummilan Manu saatiinkin vahvistamaan päivän varoitusajalla ruotsalaisia. 

Venäjältä saapui lopulta yksi joukkue Kaliningradista. He ilmoittivat kaksi joukkuetta jo syksyllä, mutta toisen joukkueen saapuminen kisapaikalle kaatui jälleen viisumin saamisen hitauteen. Näin ainakin kisajärjestäjille ilmoitettiin pari viikkoa ennen kisaa. Pitäisiköhän heidän laittaa viisumihakemukset jo nyt kehiin vuoden 2015 Bonspieliin …

Jostain ihmeestä oli mukaan ilmoittautunut myös joukkue Italiasta, Monsano-Anconan alueelta Suomeen lensi vanhempia herrasmiehiä kuuden pelurin ryhmä. Kukaan ei saanut selvää, mistä ja miten he tänne olivat päätyneet osallistumaan, koska kuudesta miehestä englantia taisi vain yksi kaveri ja hänkin sen verran auttavasti, että asia ei ainakaan minulle selvinnyt. Italiaanot saattavat muistaa reissunsa paluumatkan vaikeuksien takia (tuhkapilven peruuttamat lennot) ja pelitulosten vuoksi. He nimittäin joutuivat kovaan kyytiin turnauksessa saaden takkiin yhtä ottelua lukuun ottamatta suurinumeroisesti jokaisessa pelissä.

Toisenlaista taitoa esitti sitten Mäkelän Leon paikalle kutsuma Sveitsin nuorten tyttöjen maajoukkue. Tytöt hävisivät ensimmäisen ottelunsa, mutta sen jälkeen Suomen ja Hyvinkään ilmastoon ja aikaeroon totuttuaan voittivat jokaisen pelinsä vieden turnauksen kiertopalkinnon mukanaan Sveitsin Baseliin. Tosin kovin nopeasti palkinto ei kotiinsa tyttöjen mukana päässyt. Tuhkapilven peruttua lennot he joutuivat matkustamaan kokonaista 45 tuntia yhteen putkeen yhdistelmällä autolautta-bussi-henkilöauto. Tytöt tykkäsivät turnauksen meiningistä ja lupasivat tulla ensi vuonna puolustamaan voittoansa, jos vain suinkin mahdollista.

Islannin tulivuoret aiheuttivat siis muutamille joukkueille paluumatkaan viivästyksiä, mutta epäonnisin joukkue lienee Kemijärven porukka, joka ei päässyt lainkaan paikalle lennon peruutuksen takia perjantaiaamuna. Junat olivat tietysti täynnä heti lentojen perumisen takia ja joukkue jäi yksinkertaisesti mahdottoman tehtävän eteen. Onneksi Hyvinkäältä löytyi noin parin tunnin varoitusajalla korvaava porukka, joten kaikki saivat luvatut neljä ottelua turnauksessa.

Loistavat jäät (kiitos Leolle ahkerasta työstä), hyvin sujunut banketti ja mukava yhteishenki peleissä osoittivat jälleen kerran turnauksen tarpeellisuuden. Tavataan ensi vuonna näissä merkeissä, tätä traditiota ei kannata katkaista. Jäähallin ulkopuolella juniorijääkiekkoturnauksen talkooväkikin aina muistaa kiitellä curlingpelaajien suolaisen nälkää sunnuntaiaamuna, sillä heidän makkaramyyntinsä kuulemma kääntyy aina voitolliseksi meidän ansiostamme.