Suomi vei Italian jatkopäälle MM-karsintojen viimeisessä ottelussa

Katja Kiiskinen

LOHJA – Suomi kohtasi Italian tänään klo 16.30 alkaneessa turnauksen viimeisessä ottelussa, jossa ratkaistiin viimeisen MM-kisapaikan kohtalo. Italia oli alkukierrosten turnauksen ykkössijoitettu joukkue ja Suomi oli selvittänyt tiensä otteluun tiebreak-ottelun kautta, sillä Suomi oli alkusarjan jälkeen jaetulla kolmossijalla neljän muun maan kanssa.

Ennen ottelua Suomen joukkue oli hyvillä mielin ja lähti peliin rennolla fiiliksellä:

-Nyt vaan mennään nautiskelemaan, hienot kisat pelannut Suomen nelosheittäjä Markku Karjalainen totesi.

Suomen tuntuma peliin olikin kohdillaan heti ensimmäisestä päästä alkaen, sillä he pakottivat Italian kapteenin poistoon kolmea kiveä vastaan. Myös Italia oli kuitenkin hyvässä pelivireessä ja koko ottelu oli äärimmäisen tasainen.

Viimeisessä päässä Italia loi hyvää painetta Suomelle, mutta Markku Karjalainen pelasti Suomen pulasta hienolla tuplapoistolla ensimmäisellä kivellään. Myös
viimeisellä Markun onnistui poistaa Italian pesän keskellä ollut kivi ja viedä Suomi jatkopäälle.

Italia aloitti jatkopään loistavasti ja Suomen heitot vaikenivat pään loppua kohti. Vesa Hellman poisti ensimmäisellä heitollaan yhden Italian kivistä hienolla ratsupoistolla ja toisella heitollaan Vesa sai hieman avattua pelitilannetta. Markku Karjalainen heitti yhden koko turnauksen hienoimmista heitoistaan ensimmäisellä kivellään – hän poisti Italian kiven pesän keskeltä heittämällä tarkan poistoheiton pienestä portista.

Suomen kannalta valitettavasti Italian kapteeni Andrea Tabanelli vastasi yhtä lailla hienolla heitolla ja heitti täydellisen määrämittaisen kokonaan suojan taakse piiloon. Markku Karjalaiselle jäi lähes mahdoton tehtävä yrittää saada Suomen kivi paremmaksi pesän edessä olevien suojien vuoksi. Markun viimeinen heitto ei noussut tarpeeksi ja Italia varmisti itselleen MM-paikan yhden pisteen turvin.

Suomen kapteeni Vesa Hellman oli luonnollisesti pettynyt äärimmäisen tiukan pelin tulokseen, mutta kiinnitti myös huomiota joukkueen nopeaan kehitykseen:

-Ensi vuonna vaan uudestaan ja onneksi kisat ovat samassa paikassa. Näin paljon kun noustiin yhden vuoden aikana, niin ensi vuoden kisoihin lähdetään ihan eri lähtökohdista. Parin yön päästä tämäkin suoritus tuntuu varmasti ihan hyvältä, Hellman totesi.

Italian kapteenilla Andrea Tabanellilla oli kovat paineet niskassaan, sillä hän epäonnistui pahasti viimeisellä kivellään aamun karsintapelissä. Tämän illan voitetun ottelun jälkeen hän oli äärimmäisen onnellinen:

-Olin aamun ottelun jälkeen todella pahoillani tekemäni virheen jälkeen. Heittoni johti häviöömme päivän ensimmäisessä pelissä. Onneksi saimme toisen mahdollisuuden taistella MM-paikasta tänä iltapäivänä. Olen todella onnellinen voitosta. Voitto on vahvan ja loistavan joukkueemme ansiota. Tuntuu, että joukkueemme on lähentynyt viikon aikana entisestään, Tabanelli kertoi ottelun jälkeen.

Pelin kivipisteet:

Suomi  0 3 1 0 0 1 1 0 0 – 6

Italia*   1 0 0 1 1 0 2 0 1 – 5

*Viimeinen kivi ensimmäisessä päässä

Ottelun lopputulokseksi kirjattiin Italian voitto luvuin 6-5.

Slovakia ja Italia veivät MM-karsinnoista jaettavat kaksi MM-paikkaa.

Lopullinen sarjataulukko:

1. Slovakia
2. Italia
3. Suomi
4. Saksa
5. Tanska
6. Sveitsi
7. Tsekki
8. Japani
9. Latvia

MM-karsintojen kaksi parasta joukkuetta saavuttivat paikan helmikuussa pelattaviin MM-kilpailuihin, joista joukkueet lähtevät keräämään pisteitä vuoden 2014
paralympialaisia varten.

Pyörätuolicurlingin MM-kilpailut 2012 pelataan Chuncheonissa, Etelä-Koreassa 18.-25.2.2012.

Paikan vuoden 2012 MM-kilpailuissa ovat jo saavuttaneet Kanada, Kiina, Korea (järjestäjämaa), Norja, Ruotsi, Skotlanti, USA ja Venäjä.

Karsintoihin osallistui yhteensä joukkueita yhdeksästä eri maasta ja Suomen lisäksi MM-karsinnoissa nähdään Italia, Japani, Latvia, Saksa, Slovakia, Sveitsi, Tanska ja Tsekki.

Vuoden 2012 Pyörätuolicurlingin MM-karsinnat pelataan jälleen Lohjan Kisakalliossa.


Media-asioita koskevat tiedustelut:

Katja Kiiskinen
Tiedottaja (Kisakallio/Suomen curlingliitto)
viestinta [at] curling.fi
040-5898194

Suomen joukkuetta koskevat tiedustelut:
Lauri Ikävalko / Suomen päävalmentaja
044-5628549

Media enquiries in English / World Curling Federation:
Danny Parker and Joanna Kelly
media [at] worldcurling.org