Pyörätuolicurlingin MM-karsinnat ovat alkaneet Lohjan Kisakalliossa

Katja Kiiskinen

LOHJAPyörätuolicurlingin vuoden 2011 MM-karsinnat ovat alkaneet tänään Lohjalla Kisakallion Urheiluopistossa. Tapahtuman alkua ovat juhlistamassa Suomen Curlingliiton presidentti Olli Rissanen sekä Maailman Curlingliiton presidentti Kate Caithness Skotlannista. Parivaljakko avasi kisat heittämällä tapahtuman ensimmäisen kiven. 

- Järjestelyt näyttävät oikein hyvältä. Asiat tuntuvat sujuvan hyvin omalla painollaan nyt, kun Kisakallio järjestää tapahtumaa jo toista vuotta, Olli Rissanen kommentoi tapahtuman puitteita.

Joukkueet pääsivät hakemaan tuntumaa jäähän kisoja edeltävissä harjoituksissa tänä aamuna. Suomen joukkueen kapteeni Vesa Hellman kertoi harjoitusten sujuneen ihan hyvin ja jääkin tuntui hyvältä. Kisoissa käytetään eri kivisarjaa kuin viime vuoden kilpailuissa ja kyseinen sarja tuntuisi nousevan hieman maltillisemmin kuin viimevuotiset kivet. Joukkue lähtee tänään klo 16 alkaneeseen Latvia-peliin levollisin mielin.

Suomi on pelannut Latviaa vastaan vain kerran aikaisemmin viime vuonna samaisessa tapahtumassa. Latvian joukkue on kuitenkin kiertänyt kuluneen vuoden aikana useita kilpailuja, mutta kyseessä on silti vielä varsin uusi joukkue, sillä viime vuoden kisat olivat heidän ensiesiintymisensä. Viime vuoden ottelussa Suomi veti pidemmän korren voittamalla Latvian luvuin 7-5, joten tasainen vääntö on varmasti luvassa myös tänä vuonna.

MM-karsintojen kaksi parasta joukkuetta saavuttavat paikan helmikuussa pelattaviin MM-kilpailuihin, joista joukkueet lähtevät keräämään pisteitä vuoden 2014
paralympialaisia
varten.

Karsintoihin osallistuu yhteensä joukkueita yhdeksästä eri maasta ja Suomen lisäksi MM-karsinnoissa nähdään Italia, Japani, Latvia, Saksa, Slovakia, Sveitsi, Tanska ja Tsekki.

Suomen pyörätuolicurlingin maajoukkueen varapelaajana toimii kokenut kisakävijä Riitta Särösalo ja ykkösheittäjänä nelospaikaltakin kokemusta hakenut Tuomo Aarnikka. Viime vuonna ensimmäisen arvokisaesiintymisensä tehnyt Sari Karjalainen pelaa kakkospaikalla ja kolmosheittäjän kiviä heittää kapteenina toimiva Vesa Hellman. Nelosheittäjän ja varakapteenin roolissa toimii Markku Karjalainen, joka on ansioitunut myös pyörätuolikelauksen parissa.  

Kisakalliossa vallitsee mainio yhteishenki, sillä urheiluopiston opiskelijat ovat apuna tapahtuman toteuttamisessa. Kisakalliossa työskentelevät liikunnanopettajat Jari Moberg ja Antti Jokinen vastaavat opiskelijoiden tehtävien organisoinnista tapahtuman aikana. Pyörätuolicurlingtapahtumia olisi mahdotonta toteuttaa ilman ajanottajia ja avustajia, jotka putsaavat kivet pelaajien puolesta. Tässä tehtävässä Kisakallio kunnostautuu hienosti aktiivisten oppilaidensa ansiosta. Hyöty on molemminpuolista, sillä tapahtumassa toiminen on hyvää harjoittelua opintoja ja liikuntatapahtumien järjestämistä ajatellen ja myös kansainvälisyys on aina plussaa, Jari Moberg kertoo.

MM-karsintojen ensimmäinen kierros pelataan tänään klo 16.00. Joukkueet pelaavat yksinkertaisen alkusarjan ja alkupelien jälkeen neljän parhaan joukkoon sijoittuneet maat pelaavat playoff- ottelut torstaina 10. marraskuuta alkaen kahdesta paikasta helmikuussa pelattaviin MM-kisoihin.

 

Aikataulu, päivitetyt joukkuekokoonpanot ja tulokset löytyvät osoitteesta: http://www.curling.fi/fi/kilpailut/sarjat/7835 

C-radalla pelattavia otteluita on mahdollista seurata livenä Curlingkanavan kautta osoitteessa:

http://www.curling.fi/fi/kilpailut/curlingkanava

Kuvassa vasemmalta oikealle: Markku Karjalainen, Vesa Hellman, Sari Karjalainen, Tuomo Aarnikka ja Riitta Särösalo

 

Huomioitavaa:

  • Pyörätuolicurlingin MM-kilpailut 2012 pelataan Chuncheonissa, Etelä-Koreassa 18.-25.2.2012.
  • Paikan vuoden 2012 MM-kilpailuissa ovat jo saavuttaneet Kanada, Kiina, Korea (järjestäjämaa), Norja, Ruotsi, Skotlanti, USA ja Venäjä. 

Media-asioita koskevat tiedustelut:

Katja Kiiskinen

Tiedottaja (Kisakallio/Suomen curlingliitto)

viestinta [at] curling.fi

040-5898194

Suomen joukkuetta koskevat tiedustelut:

Lauri Ikävalko / Suomen päävalmentaja

044-5628549

Media enquiries in English / World Curling Federation:

Danny Parker and Joanna Kelly

media [at] worldcurling.org

Results in English:

http://www.worldcurling.org/world-wheelchair-curling-qualification-2011