Suomen junioricurlingin kehittäminen

By starlit, 27 November, 2012

Suomen Curlingliiton toimesta jäsenseuroille on tänään lähetetty kysely junioritoimintaan liittyen. Kyselyn tarkoituksena on selvittää Suomen junioricurlingin tilannetta ja kerätä informaatiota seuroilta, jotta liitto pystyy omalta osaltaan kehittämään toimintaansa. Kerättyä tietoa tullaan käyttämään mm. junioritoimintaoppaan luomiseen seuroille ja kysely toimii myös pohjana 2013 alkuvuodesta järjestettävien juniorileirien tarkemmassa suunnittelussa.

Tämän keskusteluketjun tarkoitus on sama. Alla seuroille lähetetyt kysymykset soveltuvin osin:

1. Miten seuranne juniorit ovat tulleet mukaan toimintaan?
2. Mitä keinoja seurassanne on kokeiltu junioripelaajien rekrytoimiseksi?
3. Mitkä keinoista ovat toimineet ja kuinka nämä on toteutettu?
4. Mitkä ovat mielestänne suurimmat haasteet junioriharrastajien mukaan saamisessa?
5. Kuinka Suomen Curlingliitto voisi aktiivisemmin olla tukemassa seuroja junioritoiminnassa? (esim. informaation jakaja, valmennusapu, leiritystä, linkkinä kaupunkiin)

Toivon saavani vastauksia näihin kysymyksiin myös tänne keskustelupalstalle - sana on vapaa jokaiselle!

Kaikki asiaan liittyvät ideat, mielipiteet, kommentit ja kritiikki ovat tervetullutta!

 

Tero Tähtinen

Development Officer

JussiHeinonsalo

11 years 5 months sitten

Terve,

Ensinnäkin, todella mahtava juttu että Tero otat tämän junioriasian nyt ensimmäiseksi tehtäväksesi Development Officerina. Jos saat junioritoimintaa edes vähän eteenpäin ja aktivoitua niin voit olla tyytyväinen ja koko yhteisö arvostaa saavutusta. Eli tsemppiä ja menestystä.

Oma kokemus juniorin näkökulmasta on jo muutaman vuoden takaa ja tuttu hyvinkääläiskuvio: ilmoitus lehdessä, hupimielellä kavereiden kanssa kokeilemaan, aktiivinen ja positiivinen 'guru' hallilla (=hemppa) ja melkein heti reissu ulkomaille. Ulkomailla oli tietenkin niin hienoa, että sen jälkeen jaksoi pelata huurteisella jäälläkin kotimaassa vaikka laji herättikin lähinä hilpeyttä hallin ulkopuolella.

Pahoittelut, jos viesti menee luokkaa 'turhanpäiväistä spämmiä' mutta sivuja seuraavana entisenä pelaajana tämä oli pitkästä aikaa niin positiivinen avaus että teki mieli antaa myönteistä palautetta.

Terv.

Jussi Heinonsalo

 

mika chcc

11 years 5 months sitten

Ymmärtääkseni suurin osa hyvinkään huippupelaajista on tullut lajin pariin koululaiscurlingin kautta. Koulun & opettajien merkitys on varmasti keskiössä liiton junioritoiminnan tulevissakin linjauksissa. Hyvinkää laittanee jossain vaiheessa oman sapluunansa kaikkien nähtäville. Tässä vähän tietoa/ideoita täältä länsi-suomesta.

1. Liikunnanopettajat (jyväskylä)
Liitto (dev officer) voisi pitää liikunnanopettajaksi opiskeleville jonkinlaisen kurssin/esittelyn curlingista (peurungalla?)

2. OKL:n opiskelijat
CHCC piti yhdelle vuosikurssille curlingesittelyn. Opiskelijat maksoivat tuolloin viiden euron omavastuun. OKL taitaa löytyä helsingistä, tampereelta ja joensuusta (jos miettii curlingpaikkakuntia). Näitä todennäköisesti tullaan jatkamaan.

3. OAJ
CHCC on järjestänyt opettajien ammattijärjestölle/paikallisyhdistyksille esittelyjä. Myöhemmin keväällä meillä on V-S OAJ:n turnaus (organisaattorina chcc:n pelaaja,  opettaja mika lehtinen). Innokkaimmat pelaajat & joukkueet on houkuteltu mukaan seuran toimintaan ( jäseniksi + paikallissarjaan). Tällä hetkellä opettajia on mukana toiminnassa lähes 20. Curling voitaneen lisätä opettajien kansallisten talvipäivien ohjelmaan (mikäli mahdollista),  ja opettajien sm- kisat voisi myöskin vastaisuudessa järjestää (vaikka mixedkisat)

4. Koulut
Kaikki koulut eivät logististen ongelmien takia pysty hyödyntämään jäähallia/curlinghallia. Mutta ne koulut, jotka sijaitsevat lähellä hallia, niin panostus niihin. Koulujen liikunnanopettajille ja ala-asteen 5-6 luokkien opettajille kutsu maksuttomaan opetustuokioon seuran vuorolle. Liikuntatuntien lisäksi curling sopii eri teemapäivien ohjelmaan. Koulut järjestävät usein liikuntapäiviä. Tällöin oppilaille annetaan muutama vaihtoehto (luistelu, laskettelu jne). Curling mukaan ohjelmaan, tytöt & pojat voivat olla kerrankin yhtä aikaa liikuntatunnilla

CHCC yrittää järjestää tulevana keväänä oman alueen (turku/raisio/naantali) koulujen välisen turnauksen, todennäköisesti mixed-kisat. Ja jatkossa turnaus laajennetaan koskemaan myös loimaan & uudenkapungin & tarvasjoen oppilaita (näissä paikoissa on mahdollista oppilaiden harrastaa lajia). Innokkaimmat juniorit koulujen curlingtunneilta ohjataan tietysti seuran toimintaan mukaan.

5. Iltapäiväkerhotoiminta
Jäähalleissa/curlinghalleissa on varmastikin klo 14-17 silloin tällöin vapaata. Yhtenä päivänä viikossa seura voisi järjestää jonkinlaisen iltapäiväkerhocurlingin.

6. Kunnan muut toimijat
Ei pidä unohtaa muita kunnan nuorison parissa toimijoita. Niillä on aina pulaa järkevistä aktiviteeteista.

7. Taloudellinen tuki
Seurojen kannattaa selvittää, missä määrin oman kunnan opetustoimi/liikuntatoimi tukee junioritoimintaa. Monasti jäähallit ovat kunnan omistuksessa, joten jäävuokra on ilmainen/edullinen. Turussa valitettavasti kupittaan harjoitushalli on yksityinen, joten joudumme neuvottelemaan asiasta. Aika hyvin ovat tulleet vastaan.

Tuohon edellä mainittuun koululaiscurlingturnaukseen tulemme todennäköisesti hakemaan liitolta DAP-rahaa

mika äikiä
chcc

daleyn

11 years 5 months sitten

Termos,

Aiemmin jo vastasinkin DO TT eli Development Officer Tero Tähtiselle sähköpostitse seuramme uusista ja joiltakin osin vanhoista, ikivanhoistakin ideoista, joita olemme jo jonkin aikaa pyöritelleet, mutta laitetaan nyt isommallekin framille Hardcore Kiviaitamiesten vaatimaton anti.

Pelaajahankinnan osalta olemme vuosien varrella ajatelleet keinoina varmaan samoja kuin muutkin, Esim.

  • Lyhyet tietoiskut koulujen liikuntatunneille (samaan päivään useampi ryhmä)
  • Erityisesti korkeakoulujen ja keskiasteen oppilaitosten liikuntaan kohderyhmään vetoavat esitykset. Ihan puhdas imagomarkkinointi
  • Markkinat ja kyläjuhlat. Oma ständi sinne ja lajin markkinointia.
  • Liikuntamessut-->Ei ole selvitetty, Mutta vaatinee rahaa
  • Suusta suuhun ja kädestä käteen --->Tällähän nykyinen seura on rakennettu

Eli samaa kuin muillakin, mutta me olemme hahmottaneet pari mielestämme käyttökelpoista uudenlaistakin lähestymistapaa,. (Menee vähän off Topic Junioricurlingin, mutta suuri osa soveltuu myös junioricurlingpelaajien hankintaan.)

  • Ns. eri lajien "lajipudokkaitten" kontaktointistrategia. Tämä on ehkä vain hullu idea, mutta seurassa on mietitty muiden lajien "pudokkaiden" eli teini-iässä aktiiviharrastuksen lopettavien palloilulajiharrastajien motivointia lajiin. Monessa lajissa loppu tulee, kun pitäisi päättää, lähteekö ammattimaiseen harjoitteluun (Lätkä, futis jne.). Moni hyvä urheilija lopettaa, kun voisi pärjätä toisessa lajissa jopa maailman huipulle asti.
  • Ns. "Golf" -strategia. Tämän idea on tehdä alueen Golf-kerhoihin, kesän viimeisiin kerhoiltoihin markkinointi-iskuja/tietoiskuja, jossa näytettäisiin lajien yhteneväinen tausta, kaikille sopivuus, pitkäkestoisuus ja kuntoilumuotona erinomaisuus. Golf-klubeille vaan tietoisku lajista ja sen yhteneväisyyksistä Golfiin ja sen eduista talviharjoittelu- ja liikuntamuotona. Powerpointslaiditkin aiheesta löytyy. Tämä sopii myös junioreihin
  • Ns. "Old school" -strategia, jolla viimeisin SM-joukkueemme on perustettu. Vanhoja harrastusryhmiä, jossa on itse ollut muissa lajeissa mukana, voi saada kokonaisen uuden joukkueen aikaan. Vanha futisjengi voi saada toiminnalle jatkoa Curlingin kautta... No, nämä ei tietysti juniorihankintaa, mutta olkoon nyt täällä tämäkin.
  • Ulkoilmatapahtumat (toricurling, järvicurling, merenlahticurling) talvella. Pointtina ei olisi kilpatason jäät, vaan sellaiset jäät torin nurkalla, että porukka pääsisi aidosti kokeilemaan lajia jossain kaupunkitapahtumassa.
  • Ja pitkään haaveiltu talvinen ulkoilmacurlingtapahtuma vaikka Helsingissä Meren jäällä, Turussa Aurajoella, jossakin keskellä metsää tms. Mieluummin tietysti keskellä kaupunkia. Kyllä niitä kesäisinkin järjestetään ties mitä palloiluturnausta kaupunkien toreilla.. Miksei talvella sitten curlingturneeta ja siihen oheen yleisötapahtumaa??

Sitten vinkki, jonka olen huomannut, että monessa tapahtumassa näin ei ainakaan tehdä. 

  • Tapahtumien jälkimarkkinointi : KAIKKIEN TAPAHTUMIEN JÄRJESTÄMISESSÄ olisi oleellista kerätä yhteystiedot ja tehdä jälkimarkkinointi. Koulun ryhmässä tai milloin missäkin ryhmässä voi olla  se yksi kiinnostunut siellä takarivissä tai nurkassa, joka ei uskalla tai viitsi porukan edessä "kiinnostua". Jälkimarkkinointi on hoidettava. Jos joku tulee hallille saakka vaikka yritysryhmän tai koululaisryhmän kautta tai vaikka väkipakolla, niin jälkimarkkinointi takaa sen, että ne pienetkin hiput saadaan koottua talteen. Vaatii tietysti järjestäjältä (vapaaehtoisen) sähköpostiosoitteiden keräämisen ennen tilaisuuden alkua..

Sitten liiton suuntaan ideoita 

  • Materiaalien tuottaminen. Esitysmateriaalien (Powerpoint, videot, flyerit ja esitteet) tuottaminen ja räätälöinti eri kohderyhmille. Paperimateriaali vierahaa, mutta sähköiset materiaalit, esimerkiksi lajiesittelyiden Powerpointshowt (jos niitä on) voisi räätälöidä eri käyttäjäryhmille. Opiskelija/nuori urheilija tarvinnee enemmän mediaseksikkään esityksen, kuin Tyky-liikunnan tai firmaesittelyn ryhmä. Minä en osaa markkinointia, mutta varmaan sceneltä löytyisi hyviä markkinoinnin virtuooseja, jotka osaisivat auttaa tässä hommassa ainakin hyvillä vinkeillä.
  • Siis tarvitaan esitys, jossa on rockia, vauhtia ja vaikka sitten paljasta nais/miesihoa, jos sillä saadaan houkuteltua kohderyhmältä pelaajia lajiin.  (Rock and rollia siis!!)
 Vertailuesimerkkinä voisi käyttää vuoden takaisten pyörätuoli-MM-karsintojen yhteydessä tehtyä videota. Kisojen tiedotusvastaavalta varmaan saa lisätietoa DVD:stä. Oli varsin tunteisiin vetoava esitys (noin vartin mittainen video) pyörätuolicurlingista.. Samaa tyyliä...Kulloinenkin kohderyhmä tietenkinhuomioiden JNE.    

mika chcc

11 years 5 months sitten

Daley mainitsi tärkeän asian, nimittäin jälkimarkkinoinnin. Oulunkylän halli, CHCC, Larry(tampere), Hyvinkää + muut ovat järjestäneet satoja esittelyjä. Kuvittelisin (kuten meillä), että kaikissa esittelyissä pelaajat ovat olleet erittäin innoissaan lajista ja monasti lupaavat tulla uudelleen ja osallistumaan seuraavan kauden paikallissarjaan. Kuinka monta pelaajaa on saatu houkuteltua mukaan? Aika vähän.. Meillä on esittelyjen jälkeen aina älytön kiire, ja Daleyn painottama jälkimarkkinointi ollut valitettavan puutteellista. Esittelyihin osallistuneet vanhemmat voisivat tuoda seuraavan kerran lapset (=juniorit) mukanaan. Lapset seuraavat usein lajivalinnassaan vanhempiensa esimerkkiä.

mika chcc

11 years 4 months sitten

-jatkan keskustelua-

Koska juniori-ikäraja taitaa olla 21 vuotta, niin opiskelijoita ei saa unohtaa. Kuulemma joskus on järjestetty opiskelijoiden sm-kisat, ne on syytä herättää henkiin. Olen ollut järjestämässä pesäpallon ja katukoriksen OLLin (opiskelijoiden liikuntaliiton) kisoja ja ollut monessa muun lajin turnauksessa mukana. Proseduuri on vallan yksinkertainen: 1-2 päivää pelejä ja illalla kunnon pirskeet. Curling sopii opiskelijalajiksi vallan mainiosti. Mainittakoon, että esimerkiksi akateemisen kyykän sm-kisoihin (tampereella) osallistuu joka vuosi 2000-3000 pelaajaa..

Kilpailumuoto pitäisi olla mixed. Varmaan turha perustella.  Ja sm/divari-sarjastatuksen omaavat pelaajat saisivat heittää vain ykköskiviä. Näihin asioihin ehtii palata myöhemmin. Kuten edellisissä viesteissä, niin innoikkaimmat joukkueet/pelaajat sitten houkutellaan oman alueensa paikallissarjaan tai jopa sm-sarjaan (ja mahdollisesti junioreiden sm-kisoihin)

Pelipaikka voisi olla vaikkapa Turku.. tai sitten oulunkylä. Nyt vaan jokainen seura aktivoituu kutsumaan yliopiston ainejärjestöjä, amkin ja ammatti-instituutin opiskelijoita esittelyihin. Kaikki opiskelevat aktiivipelaajat voisivat tehdä omasta opinahjostaan joukkueen.  Kevät 2013 saattaa tulla nopeasti, mutta Turku lupaa järjestää kisat viimeistään keväällä 2014.

Kuten muissakin lajeissa, niin myös curlingissa seurojen tavoitteet ovat erilaisia. Jotkut keskittyvät puhtaasti aikuisiin ja toiset junioritoimintaan, jako voidaan tehdä myös harraste- ja huippu-urheiluseurojen välillä. Esimerkiksi helsingissä kiviaita/otaniemen jyllääjät/yliopiston curlaajat voisivat haalia näitä nuoria aikuisia mukaan,  ja dominant eye/helsingin curlingklubi huolehtia koululaisista [tämä on oma arvioni, en tunne helsingin tilannetta kovin hyvin]. Liitto voisi miettiä jotain kannustinta seuroille, jotka uhraavat aikaa/vaivaa/resursseja junioritoimintaan. En osaa tähän kannustin  -asiaan ottaa sen enempää kantaa. Liitolla tuskin on ylimääräistä rahaa seuroille jaettavaksi. CHCC toivoo seuraavaa: Junioripelaajille alennusta sm-sarjan kausimaksusta (-50%?) ja liitolta jonkinlainen aluevalmentaja, joka 2-3 kertaa vuodessa kävisi valmentamassa alueen junioreita (liitto maksaa valmentajan matkan/päivärahan ja seura asumisen/ruokailun). 

starlit

11 years 4 months sitten

Hienoa, että ollaan saatu aikaiseksi keskustelua ja paljon ideoita! Näihin tartutaan varmasti.

En kuitenkaan ota nyt kantaa käytyyn keskusteluun vaan haluan saada lisää vastauksia itse seuroille lähetettyyn kyselyyn!! Tällä hetkellä kysymyksiin on vastannut 6 seuraa 36:sta!

Kiitos: Tampereen Curling, HC Kiviaita, Joensuu Curling, CopperHill Curling Club, Länsi-Suomen Curling Pirkanmaa ja Pieksämäki Curling

Muilta odotan vielä vastauksia. Mikäli kysely on kadonnut tai joku muu seuran jäsen haluaa kyselyyn vastata, niin yhteyshenkilöille lähteneen mailin saa minulta: tero [d o t] tahtinen [a t] curling [d o t] fi (tero[dot]tahtinen[at]curling[dot]fi)

Nyt, kun EM-kisat ovat käynnissä, niin on hyvää aikaa ajatella myös suomalaisen curlingin tulevaisuutta!

Tero Tähtinen, DO

mika chcc

11 years 4 months sitten

 - lisään uuden ehdotuksen -

Jääkiekon mestikseen otti osaa joskus nuorten maajoukkue. Se ei pelannut koko runkosarjaa, mutta sai arvokasta kokemusta nuorten arvokisoihin valmistautuessa. Samoin on toimittu joskus koripallon puolella, nuorten maajoukkue on ollut osana I divaria. Kun on joukkuepelistä kyse, niin joukkueen pitää pelata paljon juuri omalla kokoonpanolla. Jos pelaajat haalitaan turnaukseen aina eri seuroista, niin tulos on ensisijaisesti kiinni pelaajien henkilökohtaisista taidoista ei itse joukkueen. Voisiko tällä tavoin toimia myös curlingissa?

Mikäli mahdollista, niin jo ensi syksynä tyttöjen juniorimaajoukkue voisi ottaa osaa naisten sm-sarjaan. Mukana sm-peleissä olisi luonnollisesti joukkueen valmennus. Joukkueen kolmos- ja nelosheittäjä saisivat heittää oman pelipaikkansa kiviä ja olla pesässä.

Onko tytöistä vastusta naisten kärkijoukkueille? Ei. Onko näistä peleistä mitään hyötyä naisten kärkijoukkueille? Ei. Kilpailuvaliokunta voisi laittaa koko sm-sarjan pelisysteemin remonttiin. Liitto on esittänyt yhtenä tavoitteenaan kolmannen sarjatason luomisen. Nyt olisi sen aika. Uudet juniorijoukkueet voisivat aloittaa alueellisesta III divarista. Joku saattaa tässä vaiheessa kysyä, mistä joukkueet?

Tässä lyhyesti hahmotelma:

Miesten ja naisten sm-sarjaan (ylin taso) ja miesten I divariin kelpuutetaan kuusi joukkuetta kuhunkin. II ja III divarit ovat yhteisiä sekä miehille että naisille (näillä sarjatasoille voisi pelata myös pt-maajoukkue). Kaikki joukkueet pelaavat oman tasonsa mukaisessa sarjassa. Kuten Anne Malmi kirjoitti joskus, niin joukkueita tulee jaotella pikemminkin pelikokemuksensa/-taitonsa mukaan kuin sukupuolen. II divari jaetaan kahteen lohkoon, etelä - ja pohjoislohkoon. Kummassakin lohkossa on kahdeksan joukkuetta. Mikäli joukkueita jää yli, niin sitten tehdään alueellinen III divari, mikä on etenkin etelässä todennäköistä. Kun divarit ovat alueellisia niin joukkuemäärä luultavasti nousee. Ja Viron joukkueet voisi hyvin tuoda mukaan Suomen sarjaan.

Tässä systeemissä huippujoukkueet saavat koko ajan kovia peliä (sm-sarjasta pois sunnuntaicurlaajat), ja juniorijoukkueiden (ja muiden) kynnys osallistua sm-sarjatoimintaan madaltuu. Pelimäärä voisi olla III divarissa vaikkapa 15 ( kolme turnausta) ja ottelujen pituus kahdeksan päätä.. 

Jotta juttu ei (taas) mene väärään suuntaan, niin keskustellaan tässä ketjussa pelkästään junioritoiminnasta.


chcc