Harjan kankaan vaihtaminen

Kirjoittanut Markus 09.11.2008 - 10:42
Wikiartikkelin kategoria

Synteettisen curlingharjan kangas kuluu melko nopeasti ja uudet harjanpäät maksavat luokkaa 20-25 euroa. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten harjanpään voi pinnoittaa uudelleen vaihtamalla kankaan alle 1 euron materiaalikustannuksilla.

Tarvikkeet ja materiaalit

Ainakin Performance ja Balance Plus käyttävät harjanpäissään kankaana Corduraa. Kangasta löytyy eri karkeuksilla, karkeus ilmoitetaan deniereinä. Tiheää Cordura 1000 -kangasta myyvät ainakin Oululainen Shelby.fi -verkkokauppa ja amerikkalainen beaconfabric.com. Ranskalainen Doonerak.com myy hieman karkeammalla punoksella Cordura 1500 -kangasta. Kankaan tiheys on makuasia, itse pidän molempia kankaita useamman harjanpään loppuunkuluttaneena Cordura 1500 -kangasta paremmin curlingkäyttöön soveltuvana.

Molempia kankaita myydään 1,5 metriä leveästä rullasta metritavarana. Yhteen Performancen päähän kangasta kuluu 13 x 28 cm kokoinen pala, eli metristä saa noin 40 harjanpäätä. 

Kankaan lisäksi tarvitaan sakset, työkalu niittien irrotukseen ja tietenkin nitoja. Niittien irroitukseen soveltuvan työkalun ja nitojan löydät lähimmästä rautakaupasta. Itse olen käyttänyt 6 mm niittejä.

Kankaan vaihtaminen

Kuva 1

Vaihe 1: Kun olet saanut vanhan kankaan irroitettua, aseta pään runko noin 13x28 cm kokoon leikatulle kankaan palalle kuvan mukaisesti.

Kuva 2

Vaihe 2: Kiinnitä kangas neljällä niitillä päistä ja reunoista, jotta kangas ei lähde puoltamaan.

Kuva 3

Vaihe 3: Kiinnitä kangas reunoilta. Pingota toisella kädellä kangas tiukaksi samalla kun nidot sitä kiinni.

Kuva 4

Vaihe 4: Irrota ensimmäisessä vaiheessa rungon päähän nidotut niitit.

Kuva 5

Kuva 5b

Vaihe 5: Käännä kulmapalat vuorotellen siististi päätyyn kahden yläpuolella olevan kuvan mukaisesti.

Kuva 6

Vaihe 6: Nido päädyn taitos kiinni yhdellä niitillä.

Kuva 7

Vaihe 7: Viimeistele kulmat saksilla ja lisää kulmiin pari niittiä.

Kuva 8

Vaihe 8: Siisti päätytaitos näyttää tältä.

Huomioitavaa

Niittien ei tarvitse upota runkoon aivan pohjaan saakka. Kuten viimeisestä kuvastakin näkyy, jää omalla nitojallani niitit hiean "vajaiksi", mutta tämä itse asiassa helpottaa seuraavaa kankaanvaihtoa koska niitit on helpompi irrottaa. Tarkista kuitenkin aina, että niittejä ei saa irroitettua sormin, sillä niittejä ei missään tapauksessa saa irrota harjanpäästä curlingkiven alle.

Vertailu Cordura 1500 vs. Cordura 2000

Shelby.fi:stä saa nykyään myös Cordruaa 2000 denierin vahvuisena. Tilasin koepalan ja vertasin sitä 1500 denierin vahvuiseen kankaaseen ja toisaalta originaaliin Performancen päähän.

Cordura-vertailu

Kuvassa ylimmäisenä on Cordura 2000, keskellä on originaali Performancen harjakangas ja alimmaisena on Cordura 1500. Kuvassa kaikki kolme vihreä viivaa ovat yhtä pitkiä, niiden avulla havainnollistetaan eroja kankaan punoksessa. Viivat ovat eri suuntiin, koska kankaat ovat kuvassa aseteltuna eri suuntiin.

Originaalissa Peformancen kankaassa vihreän viivan matkalle mahtuu 6 poimua. Cordura 2000 on todella paljon harvempaa punosta, samalle matkalle mahtuu vain 3,5 poimua. Cordura 1500 on hyvin lähellä alkuperäistä Performancen kangasta, viivan matkalle mahtuu 6,5 poimua.

Yllä oleva "viivavertailu" on tehty havainnollistamaan koneen ruudulta sitä, minkä paljaalla silmällä näkee helposti kankaita hypisteltäessä. Cordura 1500 on lähes täysin identtistä kangasta alkuperäisen Performancen harjanpään kankaan kanssa, kun taas Cordura 2000 vaikuttaa liian harvalta punokselta curlingkäyttöön.

Kommentit