Taktiikkapaja - Täydentävää materiaalia 2 - Vastustajan kivien hyödyntäminen takaa-ajoasemassa

Kirjoittanut curling_admin 05.04.2020 - 21:45
Wikiartikkelin kategoria

Japani-Kiina, naisten MM-kilpailut 2015, seitsemäs pää

Pohdintoja

Japani oli edellisessä päässä antanut Kiinalle kolme pistettä huonojen heittovalintojen seurauksena ja on nyt 3-6 tappiolla. Seitsemännessä päässä Japani pelasi hammerin turvin ja oli kipeästi pisteiden tarpeessa.

  • Japani tökkäsi toisella kivellään Kiinan pesäkiven takapesään. Tämä heiton tarkoituksena oli, että Kiinan kivi saattaa toimia jammerina pään myöhemmässä vaiheessa tai vaihtoehtoisesti siihen pystyy heittämään myöhemmin nojan. Japani siis pyrkii takaa-ajoasemassa hyödyntämään Kiinan kiviä oman pelinsä rakentamiseen sen sijaan, että poistaisi niitä.
  • Peli pelattiin ennen 5-rock-rulea, joten Kiina sai poistaa kolmannella kivellään Japanin kulmasuojan.
  • Japani yritti kolmannella kivellään nojaa Kiinan takapesään tökättyyn kiveen, mutta heitto nousee etupesässä olevien kivien taakse (joka on erittäin hyvä paikka kivelle).
  • Koska Kiina on kolmen pisteen johdossa, pyrkii se omalle heitollaan purkamaan tilannetta. Japanin kivi jammaa kuitenkin Kiinan omaan takapesäkiveen, jonka Japani oli tökännyt takapesään pään toisella kivellään. Mikäli Japani olisi pelannut toisella kivellään poiston, olisi Kiinalle riittänyt osuma Japanin kiven poistamiseen eikä takapesässä olisi ollut jammeria.
  • Tämän jälkeen Japani onkin kolmen pisteen vauhdissa ja kun Kiina ei onnistu tuplapoistoissaan, saa Japani kurottua johdon kiinni ottamalla päästä kolme pistettä.

Pään opetus on, että takaa-ajoasemassa kannattaa ensisijaisesti yrittää keksiä miten vastustajien kiviä voisi hyödyntää omaksi hyödykseen sen sijaan, että lähtisi pelaamaan simppeliä poistopeliä. Yksinkertainen poistopeli kun sopii johtoasemassa pelaavalle vastustajalle paremmin kuin hyvin.

Taktiikkapajan on koostanut Markus Sipilä. Materiaali on julkaistu kansainvälisellä Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 -lisenssillä, joka sallii esimerkiksi seuroille materiaalin jatkojalostamisen omiin epäkaupallisiin koulutustarkoituksiin, kunhan alkuperäiseen materiaaliin viitataan.