Taktiikkapaja - Perusskenaario 10: Hammerilla pelaaminen, kun yksi piste riittää

Kirjoittanut curling_admin 05.04.2020 - 21:12
Wikiartikkelin kategoria

Tämä skenaario on erittäin tyypillinen viimeisessä päässä (tai jatkopäässä), jossa hammerilla pelaavalle joukkueelle riittää yksi piste tai nollapää. Ilman hammeria pelaava joukkue yrittää pelata kahta keskisuojaa skenaarion 8 mukaisesti, mutta hammerilla pelaava joukkue pyrkii pitämään keskustan avoimena viimeistä kiveä varten splittaamalla suojat.

Esimerkkipää 1 (splitti onnistuu)

Skotlanti - Ruotsi, EM-kilpailut 2019, kahdeksas pää

Pohdintoja

Ruotsin ykkösheittäjä Christoffer Sundgren onnistuu esimerkkipäässä molemmilla heitoillaan splitissä, jonka jälkeen Ruotsi pääsee heittämään vapaita poistoja.

Hammerilla pelaavan joukkueen on muistettava splittitaktiikkaan lähdettäessä, että mikäli ilman hammeria pelaava joukkue onnistuu esimerkiksi viimeisellä kivellään kiertämään kulmasuojan taa, on hammerilla pelaava joukkue pakotuksen edessä. Ensimmäisen splittiheiton epäonnistuessa ilman hammeria pelaava joukkue pääsee pelaamaan aggressiivista varastusta, joka myös tarkoittaa että hammerilla on vaikeaa saada useampia pisteitä. Mikäli siis hammerilla tarvitaan kaksi tai sitä useampia pisteitä, on ensimmäisen splittiheiton syytä onnistua mikäli tällä taktiikalla lähdetään päätä pelaamaan.

Yleensä ilman hammeria pelaava joukkue yrittää heittää keskisuojaa vielä kuudennella tai jopa seitsemännellä kivellään siinä toivossa, että hammerilla pelaava joukkue stikkaa heittokivensä suojakiveksi poistaessaan keskisuojaa. Tässä esimerkkipäässä Skotlanti luovuttaa kuitenkin jo kakkosheittäjän kivien jälkeen keskisuojien heittämisen ja yrittää piilottaa oman kivensä kulmasuojan taa yhden pakotuksen toivossa. Taustalla tässä keskisuojien yrityksen aikaisessa luovuttamisessa on todennäköisesti se, että Niklas Edinin joukkue on yksi maailman parhaita (ellei jopa paras) poistopelissä. Koska käynnissä on kahdeksas pää, on Skotlannin toiveissa saada Ruotsi pakotettua yhteen pisteeseen, jolloin Skotlanti voisi yrittää yhdeksännestä päästä hammerilla kahta pistettä, jolloin jatkopäähän pääsisi varastamalla kymmennen pään.

Esimerkkipää 2 (splitti epäonnistuu)

Skotlanti - Ruotsi, EM-kilpailut 2019, yhdeksäs pää

Pohdintoja

Splitti ei ole helppo heitto, kuten tämä esimerkkipää osoittaa. Skotlanti pääsee pitkään suojaamaan ykköstään ja on varastuksessa kiinni, kunnes Ruotsi onnistuu ratsastamaan Skotlannin pesäkiven pois.

Splittiheittoa tulee harjoitella varsin paljon, jotta sen onnistumisen todennäköisyys on riittävän suuri pelitilanteessa. Epäonnistuessaan se antaa vastustajalle mahdollisuuden asetella ensimmäiset kivensä haluamallaan tavalla, jonka jälkeen hammerilla pelaava joukkue löytää itsensä yleensä enemmän tai vähemmän suurista ongelmista, kuten Ruotsille tässä esimerkkipäässä kävi.

Taktiikkapajan on koostanut Markus Sipilä. Materiaali on julkaistu kansainvälisellä Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 -lisenssillä, joka sallii esimerkiksi seuroille materiaalin jatkojalostamisen omiin epäkaupallisiin koulutustarkoituksiin, kunhan alkuperäiseen materiaaliin viitataan.

Liitetiedostot