Taktiikkapaja - Perusskenaario 09: Johtoasemassa pelaaminen ilman hammeria / takaa-ajo hammerin kanssa

Kirjoittanut curling_admin 05.04.2020 - 18:48
Wikiartikkelin kategoria

Perusskenaario 9A: Kulmasuojat eri puolilla

Johtoasemassa ilman hammeria pelaavan joukkueen ensisijainen tavoite on tässä skenaariossa yrittää pakottaa vastustaja yhteen pisteeseen tai vähintäänkin varmistaa, että hammerilla pelaava vastustaja ei saa kahta pistettä enempää. Hammerilla pelaava joukkue puolestaan yrittää saada aggressiivisella pelilillä vähintään kaksi pistettä. Hammerilla voi pelata maksimihyökkäyksen (kaksi kulmasuojaa) joko eri puolille tai keskenään samalle puolelle.

Perusskenaario 9B: Kulmasuojat samalla puolella

Esimerkkipää 1

Ruotsi - Venäjä, naisten EM-kilpailut 2019, yhdeksäs pää

Pohdintoja

Ilman hammeria johtoasemassa pelaava Venäjä heittää ensimmäisen kivensä etupunaiselle ja toisen etuvalkoiselle. Hammerilla pelaava Ruotsi heittää kaksi kulmasuojaa eri puolille pelialuetta. Venäjä heittää kolmannen kivensä keskisuojaksi kahdelle pesäkivelle, koska 5-rock-rulen vuoksi se ei saa vielä poistaa Ruotsin kulmasuojia.

Ilman hammeria pelaavan joukkueen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että kaikki kolme kiveä olisivat keskenään samalla linjalla. Mikäli kaksi ensimmäistä kiveä eivät ole samalla linjalla keskenään, ei niitä molempia pysty suojaamaan kolmannella kivellä. Tällöin hammerilla pelaava joukkue voi yrittää pelaata esimerkiksi takapesä- / hakkivoimaisella heitolla näkyvissä olevaa kiveä siten, että heittokivi rollaa kulmasuojan taa. Jos taas suoja ei ole samalla linjalla pesäkivien kanssa, saattaa sekin tarjota triplapoiston kulmat.

Tässä esimerkkipäässä Ruotsin kakkosheittäjä Agnes Knochenhauer onnistui heittämään triplapoistolla kaikki Venäjän kolme kiveä pois ja vielä jättämään heittokivensä lisäsuojaksi. Vaikka pää kuivuu Ruotsin kannalta kasaan on tämä hyvä esimerkki siitä, kuinka 5-rock-rule mahdollistaa hammerilla erittäin aggressiivisen takaa-ajon. Suojien aggressiivinen heitto alussa tarkoittaa toki sitä, että loput heitot eivät ole kovin helppoja ja niissä epäonnistuminen voi käydä kovin kalliiksi, kuten Ruotsille meinasi tässä päässä käydä.

Esimerkkipää 2

Skotlanti - Ruotsi, miesten EM-kilpailut 2019, seitsemäs pää

Pohdintoja

Ruotsi heittää ilman hammeria kaksi etupesäkiveä ja kolmannella kivellä lähisuojan, koska se ei saa 5-rock-rulen vuoksi poistaa vielä viidennellä kivellä vastustajan kulmasuojia. Hammerilla pelaava Skotlanti on pelannut kaksi kulmasuojaa samalle puolelle.

Skotlanti yrittää omalla kolmannellaan siirtää Ruotsin kiveä takapesään ja rollata omaa heittokiveään kulmasuojan taa. Tämän jälkeen alkaa oletetusti johtoasemassa olevan Ruotsin poistotalkoot.

Kun hammerilla pelaava Ruotsi aloittaa poistopommituksen, on ymmärrettävä että Ruotsi ei edes yritä varastaa päätä vaan tavoitteena on pakottaa Skotlanti yhteen pisteeseen tai ainakin pitää huoli, että Skotlanti ei saa hammerilla kahta enempää.

Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa nyrkkisäännöstä, että kahden pisteen paikka aukeaa hammerilla pelaavalle joukkueelle vastustajan yhdestä epätäydellisestä heitosta, etenkin jos (kun) hammerilla pelaava joukkue tekee kaikkensa sijoitellakseen omat kivensä sellaisiin paikkoihin joista niitä on mahdollisimman vaikea poistaa. Tässä esimerkkipäässä Ruotsi onnistuu kuitenkin täydellisesti jokaisessa heitossa ja tuloksena on Ruotsin toivoma yhden pakotus.

Esimerkkipää 3

Gunnlaugson - Bedard, Brier 2020, yhdeksäs pää

Pohdintoja

Kahden pisteen takaa-ajoasemassa hammerilla pelaava Gunnlaugson pelaa kaksi ensimmäistä kiveään suojaksi samalle puolelle. Johtoasemassa pelaava Bedard heittää kaksi ensimmäistä pesään. Bedard tilaa kolmannella lähisuojan, mutta heitto tulee etusiniselle saakka.

Gunnlaugsonin kakkosheittäjä epäonnistuu molemmissa rolliyrityksissään, mutta samalla puolella olevat kulmasuojat auttavat silti Gunnlaugsonia saamaan kaksi pistettä. Tämä ei vaatinut vastustajalta kuin kuin yhden epätäydellisen heiton (viimeinen heitto).

Taktiikkapajan on koostanut Markus Sipilä. Materiaali on julkaistu kansainvälisellä Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 -lisenssillä, joka sallii esimerkiksi seuroille materiaalin jatkojalostamisen omiin epäkaupallisiin koulutustarkoituksiin, kunhan alkuperäiseen materiaaliin viitataan.