Taktiikkapaja - Perusskenaario 08: Maksimihyökkäys ilman hammeria kahdella keskisuojalla

Kirjoittanut curling_admin 05.04.2020 - 18:22
Wikiartikkelin kategoria

Kun ilman hammeria pelaavalla joukkueella on suuri tarve lisäpisteille tai se ehdottomasti haluaa voittaa pelin loppupuolella parillisen pään, on sen tyypillinen avaus heittää kaksi keskisuojaa riippumatta siitä, mitä hammerilla pelaava vastustaja tekee.

Pohdintoja

Kahden keskisuojan pelaaminen ilman hammeria on erittäin tyypillinen ratkaisu viimeisessä päässä tai jatkopäässä, mutta sitä nähdään usein myös aikaisemmissa päissä silloin, kun ilman hammeria pelaavan joukkueen tarve pisteille on suuri ja se on näin ollen pakotettu maksimihyökkäykseen. Viimeisessä tai jatkopäässä hammerilla pelaava joukkue yrittää monesti splitata keskisuojan, tämä splittiskenaario on käsitelty erikseen skenaariossa 10.

Kahden keskisuojan avaus on kaikista skenaarioista aggressiivisin ilman hammeria pelattaessa. Ilman hammeria pelaavan joukkueen ajatus on, että vaikka vastustaja kiertäisi ensimmäisellään keskipesään, niin ilman hammeria pelaavalla joukkueella on vielä kuusi kiveä aikaa päästä siihen käsiksi esimerkiksi heittämällä ensin vastustajan kiertoon kiinni kulmanoja ja pyrkiä poistamaan se nojakiven avulla.

Esimerkkipää 1

Skotlanti - Ruotsi, EM-kilpailut 2019, kuudes pää

Esimerkkipäässä Skotlanti lähtee pelaamaan tällä skenaariolla jo kuudennessa päässä tasatilanteessa, kun taas Ruotsi oli heittänyt ensimmäisellä kivellään kulmasuojan. Taustalla tässä on se, että Niklas Edinin ruotsalaisjoukkue on yksi maailman parhaista poistojoukkueista ja mikäli Ruotsi saa tästä parillisesta päästä yhdenkin pisteen, ei Skotlannille tule tarjoutumaan montaa mahdollisuutta kääntää viimeisen kiven etua kymmenenteen päähän. Viimeisen pään pelaaminen Ruotsia vastaan ilman viimeisen kiven etua ei tarjoa kovin suurta todennäköisyyttä pelin voitamiselle.

Vaikka Skotlanti epäonnistuikin esimerkkipäässä kolmannella kivellään, tarjoutui heille silti hyvä paikka kierrolle kolmosheittäjän ensimmäisellä kivellä koska keskisuojia oli alun perin kaksi. Kolmosheittäjän ensimmäinen heitto ei kuitenkaan onnistunut, jonka jälkeen Ruotsi onnistui pitämään yllä kahden vauhtia. Viimeisellä kivellä Skotlanti yritti pakottaa Ruotsin yhteen pisteeseen yrittämällä nojaa, mutta Ruotsi onnistui poistamaan sen ja otti pelin voiton kannalta ratkaisevat kolme pistettä.

Esimerkkipää 2

Bottcher (AB) - Gushue (NL), Brier 2020 finaali, viides pää

Bottcher joutuu pelaamaan maksimihyökkäyksen jo viidennessä päässä, sillä se on neljän pään jälkeen 4-2 tappioasemassa ilman hammeria.

Taktiikkapajan on koostanut Markus Sipilä. Materiaali on julkaistu kansainvälisellä Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 -lisenssillä, joka sallii esimerkiksi seuroille materiaalin jatkojalostamisen omiin epäkaupallisiin koulutustarkoituksiin, kunhan alkuperäiseen materiaaliin viitataan.

Liitetiedostot