Hempan pähkinät 3/2011

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Juhani Heinonen & Jari Laukkanen
Kuvat
grafiikat Kalle Wallin

Hemppa, Jakke, Pähkinät ja kauan odotetut ratkaisut.

Kommentit

1.
Poisto on seifti valinta kuten pähkinän ratkaisussa todetaankin. Nojan lisäksi myös reunasuoja on mahdollinen agressiivinen heittovalinta ja siihen päätökseen vaikuttaa lähinnä oma ja vastustajan tuntuma jään luistoon. Jos oma tatsi luiston suhteen tuntuu kelvolliselta ja jos lisäksi on aavistus siitä, että vastustajalla saattaisi olla luistojen kanssa hieman hakemista, niin reunasuoja voi olla hyvä agressiivinen valinta. Näin vastustajalle voidaan saada kovaa painetta heti ensimmäisessä päässä ja mahdollisuus useamman pisteen ottamiselle kasvaa.

Kolikon toiselta puolelta löytyvät riskit ja niiden kanssa täytyy muistaa, että viimeisellä kivellä saatetaan joutua heittämään määrämittaista yhteen pisteeseen, joka pitäisi pystyä heittämään tässä tapauksessa riittävällä todennäköisyydellä, jotta päähän sopisi valita agressiivinen pelitapa.

4.
Tässä tapauksessa jään luiston arvaamattomuus näyttelee suurta osaa ensimmäisen pään ollessa kyseessä. Lähtökohtaisesti kolmen pisteen varastus tulisi välttää ja yhden pisteen varastus on täysin kelvollinen lopputulos. Se olisi jotakuinkin verrattavissa tee-heiton ja hammerin häviämiseen ennen ensimmäistä päätä.

Poistoheitolla on mahdollista selvittää pää yhden pisteen varastuksella, mutta tässäkin heitossa piilee pieni riski siinä, että heittokivi ei pysy pesässä ja vastustaja varastaa kaksi pistettä. Heiton odotusarvo on siis jonkin verran yli yhden pisteen varastuksen. Yksi mahdollisuus on lähteä heittämään määrämittaista heittoa vasemman kautta kohti nänniä. Tämänkin heittovalinnan kohdalla on syytä pitää mielessä edellä mainittu seikka, että useamman kuin yhden pisteen varastukselta olisi syytä välttyä eli heittokivi olisi saatava vähintään kakkoseksi. Tämä heitto pitäisi heittää ajatuksella "varmasti perille" eli matkalle ei jäädä missään nimessä. Jos heitto todella on liian kova määrämittaiseksi, toimii punainen etupesässä oleva kivi hyvänä "stopparina" ja ohjaa heittokiven suurella todennäköisyydellä kakkoseksi. Heittokiven lipsahtaminen keskilinjan vasemmalta puolelta pesän läpi pystyttäneen välttämään harjautuksella, jolloin päätös hipsuttelun ja suoraan nännille yrittämisen välillä on tehtävä riittävän ajoissa. Jos voima on pystytty arvioimaan hyvin ja sopivalla harjautuksella kivi saadaan vietyä kohti nänniä, on päästä mahdollisuus saada jopa yksi piste, joka nostaa heiton odotusarvoa merkittävästi verrattuna poistoheittoon, jonka edullisin lopputulema on yhden pisteen varastus.

Siihen, pärjääkö "määris" heittovalintana poistoheitolle, vaikuttaa suuressa määrin jään luiston ennakoitavuus. Jos luistosta on epävarma olo, on syytä heittää poisto tavoitellen yhden varastuksen antamista. Tilanne voisi olla paljon mielenkiintoisempi jossakin muussa kohdassa ottelua hieman erilaisessa asetelmassa kuin ensimmäisessä päässä. Esim. 7. päässä yhden pisteen tappioasemassa olisi tarkoin puntaroitava yhden pisteen yrittämisen ja varasuksen väliltä mitä tilanteessa kannattaa yrittää. Yhden pisteen varastus ei ratkaisisi vielä ottelua, mutta toisaalta tilanteen tasoittaminen antaisi hyvät lähtökohdat kääntää ottelu lopulta voitoksi.

Tässä vielä Hemppaheinoselta loppukaneetti. Kyseessä siis miehen omaa tekstiä, vaikka tuleekin nyt väärällä nickillä:

1: Varsinkin huipputasolla pelatessa olen nähnyt usein tällaisen avauksen. Vastaus on useimmiten poisto. Jos poistossa oma ei jää, niin seuraavaksi tulee taas määris - toisella kierteellä heitettynä (näin haetaan tuntumä jäähän/eri linjoihin).

2: Kierto on luonteva ratkaisu. Kierron osuminen etukiveenkään ei ole huono asia, jos tuloksena on kaksi reunasuojaa. Vaikka suoja työntyisi pesäänkin ja oma jäisi reunasuojaksi, niin tämäkin vielä kelpaa. Joskus näkee kuitenkin sitä, että harjaus lopetetaan kun osuma suojaan huomataan. Tästä voi seurata pahin mahdollinen eli suora osuma suojaan (oma jää täydelliseksi suojaksi hyvälle ykköselle).

3: Tilanne on junnujen MM-karsinnoista. Keltaisten kapteeni lähti yrittämään suojaa, joka nousi "yli" ja seurauksena tilanteeksi 0-3!

4: Tämä tilanne taas on Vierumäeltä (SM-sarjasta). Keltainen lähti hakemaan ratsua pesän edessä olevalla kivellä, epäonnistui ja punainen varasti kolme. 0-1 hyväksyminen ekassa päässä ei ole paha asia.

 

Juhani Heinonen