Kipparit karsinoihin

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Tommi Häti
Kuvat
-

Harjalla merkkiä näyttelee monenkirjava joukko kippareita, joilta löytyy niin taidollisia kuin mielipide-erojakin. Curlinglehti niputti arkkityypit karsinoihinsa.

Kapteenilla on iso rooli taktiikan laadinnassa ja joukkueensa johtamisessa. Lisäksi häneltä vaaditaan silmää harjautuksille, kulmien katsomiseen, jään analysointiin, kivien asetteluun, nopeaa tilannetajua jne. Pätevä tekijä riuhtoo heikoimmastakin joukkueesta kaiken irti, käyttää tehokkaasti oman joukkueensa vahvuuksia sekä vastustajan heikkouksia, lukee jäätä kuin avointa kirjaa, hyödyntää aiemmista heitoista saatuja kokemuksia ja saa joukkueen luottamaan itseensä.

Tässä artikkelissa keskitytään lokeroimaan kapteenit karkeasti taktiikan ja johtamistyylin mukaan sekä kartoittamaan mistä lokeroista löytyvät ne menestyjät. Tämä jako ei ole tietenkään ihan näin selkeä, koska erilaiset ominaisuudet ja osaaminen yhdistyvät kapteeneissa melko yksilöllisesti ja johdettavalla joukkueella on myös oma roolinsa valintoihin. Yritämme artikkelissa kuitenkin aukaista peruseroja. Toivottavasti se tarjoaa kapteenin toimintaan uusia näkökulmia.

Johtamistyyli

Maltillinen johtaja

Kipparista huokuu itsevarmuus ja rauhallisuus. Eleet ovat pieniä ja harkittuja. Harjakomennot ovat lyhyen teräviä. Maltillinen kapteeni ei anna tunteiden kuohua ja viestii olemuksellaan että homma on hallussa. Hän ei sorru neuvomaan jokaisen heiton jälkeen joukkueelleen itsestään selviä asioita. Se osoittaa kapteenin luottavan joukkueensa ajattelukykyyn ja valmiuteen korjaata virheensä.

Hemostunut hötkyilijä

Tämän lajityypin edustaja käy usein kierroksilla jo ottelun alusta alkaen. Komennot ja eleet ovat yliampumia ilmentäen hermostuneisuutta ja epävarmuutta. Harjakomennot suorastaan karjutaan. Pahimmillaan ensin huudetaan ja sitten vasta katsotaan mihin se kivi oikeasti lähtikään. Veikkaan että joku on kuullut radalla joskus seuraavanlaisen komennon: “TÄYSIIII, EIIIII, IRTIIII, ei mitään”. Ja kivi livahti kokonaan ohi ulkoposken puolelta (eli heitto oli puoli metriä ulkona). Hermostunut kapteeni usein jopa sättii pelaajiaan näkyvästi ja viestii heidän eksyneen väärälle sarjatasolle. Hötkyilijä hötkyilee myös taktillisissa valinnoissaan tarttuen ensimmäiseen mieleen tulleeseen ajatukseen vaivautumatta miettimään muita vaihtoehtoja saati sitten riskitekijöitä, joita heittovalintaan liittyy.

Taktiikka

Analyyttinen järkeilijä iskee tarvittaessa

Välttelee turhia riskejä, tunnustelee ensin jään ja kivet haltuun sekä odottelee vastustajan virheitä. Malttaa mielensä ja iskee vasta kun näkee oikean paikan tulleen. Usein tämä isku ratkaisee ottelun. Osaa myös rakentaa aktiivisesti peliä mutta ymmärtää ajoissa perääntyä mikäli tilanne alkaa mutkistua. Panostaa omiin vahvuuksiin ja vastustajan heikkouksiin.

Päättämätön suuntaviiri

On opittu oikeita asioita taktiikasta, mutta soveltaminen käytännössä haparoivaa. Tilanteissa toimitaan usein päähänpistojen kautta ja johdonmukainen taktiikka on hakusessa. Saattaa toisinaan aiheuttaa vastustajalle harmaita hiuksia, mutta pääasiassa ihmetyksen aiheita kun pelitapa ei noudattele oppikirjaa. Samalla tarjotaan auliisti vastustajalle avaimia voittoon. Päättämätön ottaa mielellään vastaan ideoita muilta ja muuttaa mieltään sitä mukaa kuin harjamiehet niitä ehdottelevat.

Rikasta tai köyhää

Legendaarinen lausahdus kuuluu "kuuteen päähän puoleen tai toiseen". Eli pelataan rohkeasti ensimmäisistä kivistä alkaen määrisvoittoista peliä, jossa riskejä ei kaihdeta. Mikäli peli kulkee niin voitto kirpoaa nopeasti, mutta vastaavasti myös tappio kirjataan tulostaululle nopeasti mikäli kone yskii. Tarjoaa katsojille mielenkiintoista peliä mutta joukkueelle paljon riskejä.

Kaavoihin kangistunut

Pelaa aina samalla kaavalla kaikkia vastustajia vastaan. Pelataan usein ns omaa peliä jossa ei liikoja huomioida vastustajan vahvuuksia tai heikkouksia. Useimmiten ollaan yhden pelityylin ja osaamisalueen varassa. Mikäli se sopii vastustajan heikkouksiin niin tulosta syntyy, mutta muuten saattaa olla kyyti kylmää.

Passiivinen

Välttelee tekemästä aloitteita ja pyrkii pitämään pelissä mahdollisimman vähän kiviä. Näin syntyy vähäpisteinen ottelu, jossa voittoa jännitetään loppuun asti. Tällainen taktiikka toimii jos tietää että heittopelillä ei vastustajaa kellistetä tai omat taidot eivät riitä kimurantimpaan taktikointiin ja pelaamiseen. Poistopelaamisella sitä vastoin saatetaan yllättää. Pahimmillaan ei tartuta edes vastustajan syöttöpisteisiin.

Ne menestyjät

Maailman huippukippareiden johtamistyyleissä on jonkin verran hajontaa, mutta taktisella puolella on tiettyä samankaltaisuutta.

– Euroopan kärkiporukat pelaavat taktisesti aika samankaltaista peliä keskenään – ns oppikirja-curlingia, ja erot syntyvät mielumminkin heittovarmuuden kautta, kuin taktisilla eroavaisuuksilla. Kanadalaiset sitä vastoin ovat yllättävänkin aggressiivisia pelien alusta alkaen eli tunnustelun sijaan pelaavat rohkeasti määrämittaispeliä, Kalle Kiiskinen summailee.

Euroopan kärkikipparit tyyliin Ulsrud ja Murdoch kuuluvat Kallen näkemyksen mukaan  kategoriaan analyyttiset järkeilijät ja johtamistyyli on maltillinen. Kanadan kärkimiehet ovat myös saman suuntaisilla määreillä varustettuja mutta kuten edellä mainittiin, alkupäissä taktiikka on rohkeampaa.

– Kanadalaisista kovimmiksi nimiksi nostaisin Martinin ja Howardin. Heidän välillään ero tulee ehkäpä kummankin joukkueen parhaiden osaamisalueiden hyödyntämisessä. Howard pelaa enemmän heittopelin kautta ja Martinin kovat poistot mahdollistavat tilanteiden taidokkaan purkamisen. Kumpikin kiristää paineruuvia tasaisesti ja ajaa vastustajat tekemään virheitä joihin isketään säälittä. Martin on ehkä vuosien mittaan tullut taktiikassa varovaisemmaksi, Kalle arvioi  lopuksi omien kokemustensa pohjalta.

– Johtamistyylin puolelta kannattaa vielä nostaa esiin Peja Lindholm, joka aktiivisesti antoi kannustavaa palautetta joukkueelleen. Hän saattoi usein tulla heiton jälkeen hog-linjan yli suitsuttamaan hyvää harjautusta, voima-arviota tai heittosuoritusta. Ainakin sen joukkueen kanssa tällainen toimi hienosti ja tilille tuli arvokisamitaleja tukuittain.

Mikäli artikkeli herättää lisäkysymyksiä ja mielipide-eroja niin kommentoi artikkelia!