Meiltä ja maailmalta

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Jari Laukkanen, Tommi Häti & Markus Sipilä
Kuvat
-

Ken Armstrong pärjäsi pelikentällä

Suomen maajoukkuetta Salt Lake Cityn olympialaisissa 2002 valmentanut Ken Armstrong pääsi esittelemän heitto- ja harjaustaitojaan Kanadan seniorien mestaruuskisoissa Ottawassa maaliskuun lopulla. Ja hyvin esittelikin, sillä Ontariota edustaneen Gareth Barryn joukkue, jossa Ken heitti ykkösheittäjänä, sijoittui hienosti toiseksi häviten finaalissa Albertan Mark Johnsonille viimeisellä kivellä 7-4 lukemin.

Lähellä siis oli, että Ken olisi matkannut seniorien MM-kisoihin tänä vuonna vaahteranlehti pelipaidassaan. Seniorien kisathan pelattiin huhtikuun lopulla eksoottisessa Chelyabinskin kaupungissa Venäjällä. Kenin peliesitys oli turnauksessa niin vakuuttava, että hänet valittiin jopa turnauksen ykköstähdistöön ykkösheittäjäksi. Onnittelut Kenille hyvistä suorituksista.

Ferbey ja Gushue yhdistävät voimansa

Randy Ferbeyn johtama nelinkertainen brier- ja kolminkertainen maailmanmestariryhmä hajoaa tämän kauden jälkeen. Joukkueen kolme nuorinta kaveria eli David Nedohin, Scott Pfeifer ja Marcel Rocque aikovat pitää ainakin vuoden verran taukoa huippucurlingista, mutta 50-vuotias Ferbey haluaa jatkaa huipputasolla ensi vuonnakin. Joukkue pelasi yhdessä vuodesta 1999 saakka.

Niinpä Ferbey liittyy Brad Gushuen Torinon 2006 olympiakultajoukkueeseen kolmosheittäjäksi ja kippariksi. Gushue jatkaa viimeisten kivien heittäjänä ja Mark Nicholls siirtyy kakkoseksi ja Ryan Fry ykkösheittäjäksi. Jamie Korab joutuu siis lähtemään toisen kerran tästä porukasta, hänhän erosi heti Torinon jälkeen palatakseen takaisin viime kaudeksi. Viidentenä pelaajana porukassa tulee pelaamaan Jamie Danbrook, joka on urallaan saavuttanut juniorien MM-hopeaa. Hänelle on varattu pelaajan rooli oman osavaltion provincial-peleissä, kun pelataan paikasta Brieriin, sillä Ferbey asuu Albertassa ja muu porukka itärannikon Newfoundland & Labradorissa.

Australia värvää curlingpelaajia – haluatko lähteä?

Australialla ei ole viime aikoina sujunut takavuosien malliin curlingkentällä. Takaiskuja on tullut kentällä ja kentän ulkopuolella. MM-paikka on jäänyt haaveeksi pariin otteeseen, puhumattakaan olympialaisista. Kolmannes liiton kivistäkin varastettiin, joten vastoinkäymisiä on riittänyt. Sen vuoksi he ovat käynnistäneet rekrytointiohjelman saadakseen lahjakkaita pelaajia maahan muuttamaan kurssin suunnan.

Australian maajoukkueesta tutut Steve Johns ja Hugh Millikin etsivät uusia pelaajia Australiaan pelaamaan curlingia. He haluavat uusia pelaajia pysyvästi kengurujen maille, sillä heillä on työpaikkoja varattuna uusille tulokkaille. Australiassa pelataan Melbournessa, Brisbanessa ja Sydneyssä, jonne uutta verta nyt haetaan. Sydneyssä pelaa yksi juniorijoukkue, yksi naisjoukkue, yksi seniorijoukkue ja yksi mixed-joukkue, joten siellä on tilaa uusille joukkueille.

Hakusessa on sellaisia pelaajia, jotka voivat siirtyä pysyvästi Australiaan asumaan ja edustaa tulevaisuudessa keltavihreää lippua arvokisoissa. Aloittelijoista ei ole kyse vaan Steve Johnsin sanojen mukaan ”ottaisimme mielellämme Dave Nedohinin tai Scott Pfeiferin, mutta kyllä muutkin lajista hyvin perillä olevat kelpaavat.” Tarjolla on ainakin IT-alan töitä ja he lupaavat hankkia työpaikan puolestasi. ”Jos olet sinkku, hankimme vaikka kumppanin sinulle, jos tarve niin vaatii” sanoo Steve. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteisiin: Steveajohns [at] hotmail.com tai HMillikin [at] indigopacific.com

WCF teki päätöksiä pelimme tulevaisuudesta

Kuten aikaisemmassa curliglehdessä kerroimme, on WCF:llä ollut edessään erinäisiä sääntömuutoksia koskien pelien pituutta. WCF kokoontui miesten MM-kisojen aikaan ja teki seuraavia päätöksiä lajimme katto-organisaation ominaisuudessa:

  • pelejä ei lyhennetä 8 pään mittaisiksi arvokisoissa vaan ne pysyvät 10 pään peleinä
  • tiebreak-pelejä ei oteta pois vaan ne säilyvät vanhaan malliin arvokisoissa, runkosarjapeliä ei siis käytetä ratkaistaessa tasatilanteissa mitaliotteluihin pääseviä joukkueita
  • pelit ratkotaan edelleen tarpeen niin vaatiessa jatkopäillä eli tasapelejä ei edelleenkään hyväksytä
  • aikalisiä saa vastedes olla ainoastaan yksi 60 sekunnin mittainen pelin aikana ja kello myös käy aikalisän aikana
  • sähköiset pyörätuolit ovat sallittuja pyörätuolicurlingissa WCF:n turnauksissa
  • kaikenlainen kommunikointi coach-penkin ja sellaisten henkilöiden välillä, jotka eivät istu osoitetulla alueella, on kiellettyä
  • Mixed Doubles ja seniorien MM-kisat siirtyvät kilpailukalenterissa huhtikuulta marraskuulle alkaen 2012

Nämä päätökset astuvat voimaan 1. kesäkuuta 2010 julkaistavassa uudessa sääntökirjassa. Lisäksi Slovenia on hyväksytty uutena, 46. maana kansainvälisen liiton jäseneksi.

97-vuotias curlaaja jatkaa uraansa

Everett MacDougall Charlottetownista ei aio vielä lopettaa uraansa, vaikka mittariin kertyy toukokuussa kunnioitettavat 97 vuotta. Hän aloitti taipaleensa määristen ja poistojen maailmassa vasta 76-vuotiaana, joten kaksikymmenvuotinen ura saa jatkoa.

Everett kertoi aloittaneensa curlingin kaverin myötävaikutuksella, joka houkutteli hänet kokeilemaan lajia parikymmentä vuotta sitten. Kaveri oli kysynyt, että mitä teet nykyisin kun olet eläkkeellä. Everettillä ei ollut kummempaa puuhaa, joten hän lähti mukaan epäuskoisena ensimmäistä kertaa. Hän kertoi aluksi pelänneensä sitä, että hän vain kaatuilee ja nolaa itsensä kentällä ja muut pelurit potkaisevat hänet kentältä pois, mutta huomasi hyvin pian nauttivansa pelistä. Hän uskoo myös, että laji koukuttaa kenet tahansa eikä aio miettiä lopettamista lainkaan.

Monikohan meistä jatkaa peliuraansa tuo ikäisenä, kysyy epätietoinen nimimerkillä ”alle nelikymppisenä lopettanut”?

Andrea Schöpp vei naisten maailmanmestaruuden Saksaan

22 vuotta on kulunut saksalaisen Andrea Schöppin edellisestä maailmanmestaruudesta. 45-vuotias kaiken kokenut kippari tuli ja otti vuoden 2010 mestaruuden voittamalla Skotlannin Eve Muirheadin nuoren nelikon MM-kisojen finaalissa Swift Currentissa Kanadassa. Schöppistä tuli vanhin mestaruuden voittanut naiskippari lajin historiassa. Muirhead taas tavoitteli kaikkien aikojen nuorimman mestarikipparin kruunua, mutta kokemus jylläsi ja Saksa vei kultamitalit lukemin 8-6 jatkopäässä.

”Joukkueen rakentaminen on kestänyt kauan ja välillä on ollut vaikeaakin, mutta nyt olen löytänyt oikean joukkueen”, sanoi Andrea mestaruuden ratkettua. Joukkueessa pelasivat kapteenin ohella Melanie Robillaird kolmosena, kokenut Monica Wagner kakkosena ja kaikkien aikojen nuorin naisten maailmanmestari, 17-vuotias Stella Heiss ykkösheittäjänä.

Pronssille ylsi kisaan ennakkosuosikkina lähtenyt Kanadan Jennifer Jonesin joukkue peittoamalla nuoren ruotsalaisen Cecilia Östlundin joukkueen pronssiottelussa lukemin 9-6. Jones oli aikaisemmin voittanut mestaruuden vuonna 2008 sekä hävinnyt pronssipelin 2005 ja 2009. 

Kanada miesten mestariksi Kevin Koen johdolla 

Ennakkosuosikkina MM-kisoihin lähtenyt Kanadan joukkue kapteeninsa Kevin Koen johdolla kesti suosikin paineet ja otti omansa kaatamalla Norjan miehet MM-kisojen loppuottelussa lukemin 9-3. Mestarijoukkueeseen kuuluivat kipparin ohella kolmosheittäjä Blake McDonald, kakkonen Carter Rycroft ja ykkönen Nolan Thiessen. Mestaruus oli nelikolle ensimmäinen laatuaan. 

”Viimeiset kuukaudet ovat olleet melkoista hullunmyllyä” sanoi onnellinen kapteeni pelin jälkeen. Koe nappasi ensimmäisen Brier-voittonsa tänä keväänä Halifaxissa kokeneen Glenn Howardin ryhmän nenän edestä upealla määriksellä jatkopäässä ja ansaitsi joukkueelleen ensimmäisen matkan MM-kisoihin. Kanadan joukkue pelasi viimeiset ottelut hyvällä tasolla, josta kertovat joukkueen Page PlayOff-voitto Norjasta selkein lukemin 11-5 sekä finaalin heittoprosentit 91 %. Koe pelasi runkosarjan saldolla 9-2 ollen toinen Norjan jälkeen. Mestaruus oli Kanadalle 31. laatuaan. 

Hopeajoukkue Norja koki takaiskun jo heti kisojen alussa, kun kipparina normaalisti pelaava Thomas Ulsrud joutui palaamaan kotiin perheessä tapahtuneen sairastapauksen vuoksi. Rutinoitunut norjalaisryhmä ei siitä häkeltynyt vaan normaalisti kolmosena pelaava Torger Nergård otti kipparin tontin haltuunsa ja johdatti joukkonsa varamiehisenäkin runkosarjan voittoon ja hopeamitalille. Pronssimitalit kaappasi kaulaansa kokenut skottijoukkue David ja Warwick Smithin johdolla voittamalla USA:n pistein 6-4.