Suomelle ensimmäinen EM-mitali

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Tommi Häti
Kuvat
-

Vuosituhat päättyi suomalaisjuhliin kun Markku Uusipaavalniemen miesjoukkue kukisti olympiavoittaja Hürlimanin Euroopan mestaruuskisojen pronssipelissä luvuin 9-4. Skandinavian maat kahmivat kisoista komeasti neljä mitalia.

EM-kilpailut käytiin Ranskan perinteikkäässä Chamonix’ssa. Vuotta aikaisemmin oli Markun joukkue ollut jo semeissä jääden kuitenkin lopulta neljänneksi. Tällä kertaa puristus riitti loppuun asti paikalle kertyneiden suomalaiskannattajien isoksi riemuksi. Markun joukkueen määrätietoisen tinkimätön työ alkoi kantaa hedelmää ja paikka Euroopan huippujoukkueiden joukossa oli vakiintumaan päin. Edellisvuoden MM-pronssi ei siis jäänyt yhdeksi ”onnenkantamoiseksi”.

Finaalissa kohtasivat kokeneet Skotlannin Hammy McMillanin ja Tanskan Ulrich Schmidin joukkueet. Ottelu päättyi Hammyn huikeaan ratsuun pesän edessä olevalla kivellä ja villit voitonjuhlat alkoivat. Tanskalaiset joutuivat näin toistamiseen parin vuoden sisällä nöyrtymään EM-finaalissa.

Naisissa finaali huipentui skandinaavien voimainkoitokseksi. Ruotsin nuori joukkue, jolla oli jo mittavat meriitit juniorivuosilta, joutui tunnustamaan tiukassa ottelussa kokeneen Dordi Nordbyn norjalaisjoukkueen paremmakseen luvuin 5-4.

Jos oli ollut miesten finaalin ratkaisuheitto huikea niin naiset laittoivat paremmaksi. Dordilla oli viimeinen kivi ja hänen tuli poistaa pesän keskustassa, osittain näkyvissä ollut Ruotsin ykköskivi. Kivi jäi hieman sisään ja hipaisi pesässä (Ruotsin ykköskiven edessä) ollutta norjalaiskiveä, joka siirtyi kaikkien yllätykseksi ykköseksi. Kumpikin joukkue repesi nauramaan tilanteen selvittyä ja sattumusta hämmästeltiin vielä pitkään. Dordin ensimmäiset mitalit olivat jo 80-luvulta ja pienen suvantovaiheen jälkeen nyt oli siis palattu taas terävimpään kärkeen.

Suomen naisten tilanne sen sijaan oli ollut laskusuuntainen parin vuoden takaisen semifinaalipaikan jälkeen. Alkusarjassa tuli pari voittoa mutta kuudes tila B-lohkossa tiesi tippumista B-sarjaan. Naisten joukkueessa pelasivat Jaana Jokela, Jaana Hämäläinen, Anne Malmi, Laura Tsutsunen ja Tiina Kautonen.

Pahoinpitely uutisoitiin näkyvästi Suomessa

Sekä Iltalehti että Ilta-Sanomat nostivat lööppiin EM-kisoissa tapahtuneen pahoinpitelytapauksen. Ilta-Sanomat raportoi seikkaperäisesti kuinka Vierumäelle curlingin EM-kisoja puuhannut ja Chamonix’ssa markkinoimassa ollut Kari Piipari joutui kisapaikalla ensin ryöstön uhriksi ja sitten vielä perään pahoinpidellyksi. Maajoukkuemiehet Ville Mäkelä ja Tommi Häti saivat etsintöjen ja takaa-ajon jälkeen napattua yhden voroista kiinni ja paikallinen poliisi selvitti loput tekijät. Selvisi että olivat poliisin vanhoja tuttuja, jotka olivat ennekin rötöstelleet hallilla. Piiparilta murtui nenä ja lohkesi pari hammasta mutta hän jaksoi kuitenkin iloita että Vierumäelle myönnettiin vuoden 2001 EM-kisat.

Kommentit