20 vuotta sitten: Curling-legenda vieraili Hyvinkäällä

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Tommi Häti
Kuvat
-

Kevättalvella 1989 legendaarinen Ed Lukowitch vieraili Hyvinkäällä ja pelasi näytösottelun Jaana Jokelan joukkuetta vastaan. Tapauksesta ikuistettiin kuva joka päätyi hänen kirjansa sivuille.

Lajin kanadalaisiin legendoihin lukeutuva Ed Lukowich pistäytyi Suomessa tulevaa curling-kirjaansa varten. Matkan tarkoitus oli tutustua paikallisiin olosuhteisiin ja kulttuuriin, jossa suomalaiset lajia harrastavat. Samalla pelattiin ystävyysottelut Hyvinkään kolkossa hallissa ja paikalle oli kerääntynyt kourallinen lajin harrastajia asiaa ihmettelemään. Muistoksi tapahtumasta Edi lahjoitti aidon stetsonin, joka on ollut jonkinlaisen kiertopalkinnon asemassa Hyvinkään seuran tilaisuuksissa.

Keväällä 1989 oli ratkottu Hyvinkäällä Suomen mestarit cup-turnauksella. Ennakkosuosikit pitivät odotetusti pintansa vaikka muut hyvän vastuksen antoivatkin.

Legendaarinen välieräottelu pelattiin Jussi Uusipaavalniemen ja Heikki Virtasen joukkueiden kesken. Muutaman pelatun pään jälkeen ottelu oli ratkaisevan tuntuisesti 7-0 Virtaselle. Niin vain kävi että Jussi nousi ottaen pisteen kerrallaan ja lopulta voittaen. Virtasen Gliders-joukkueen kokoonpano menikin koko lailla uusiksi tuon episodin tahdittamana. Uudeksi kippariksi tuli Jussin kanssa pitkään pelannut Petri Tsutsunen.

SM-cupissa oli paikalla Helsingin Sanomat, joka raportoi oudosta lajista isolla artikkelilla. Siinä keskityttiin lähinnä Jaana Jokelan joukkueen edesottamuksiin ja kerrottiin kuinka lajissa on käynnissä nuorten vallankumous. Ymmärrettävästi toimittaja ei ollut ihan kartalla curlingin kanssa ja tekstissä oli joitakin koomisen kuuloisia toteamuksia. Tässä pari poimintaa: " Jaana on reippaan ja ryhdikkään olemuksensa vuoksi käypää kamaa mihin tahansa urheiluporukkaan, liikakiloja ei ole ja käsivarresta löytyy papua". Toisessa kohdassa taas kerrotaan että "Alun perin lajin kaupunkiin tuoneet herrakerholaiset ovat lähes kaikki lakanneet pelaamasta. Curlingin ovat löytäneet nuoret ja hyväkuntoiset".

Bonspiel

Bobspiel päätti kauden maaliskuussa ja mukana oli tuttuun tyyliin joukkueita Suomesta ja Ruotsista. Liiton silloinen puheenjohtaja Matti Orrainen totesi naurahtaen paikallislehdelle että "Tässä turnauksessa oppilaat ajoivat opettajiensa ohi. Samat ruotsalaiset, jotka nyt pelasivat jumbo- ja välisarjoissa, opettivat aikoinaan hyvinkääläisille curlingin perusteet".

Voitot ratkottiinkin suomalaisten kesken ja pisimmän korren veti Jaana Jokelan joukkue, jossa vahvistuksena oli Petri Tsutsunen. Finaalissa kaatui Hemppa Heinosen joukkue.

Kommentit