Vuonna 1999 ratkaistiin ensimmäistä kertaa viralliset Suomen mestarit senioreiden kesken. Voittajaksi leivottiin jo 70-luvulla oman curling-uransa Hyvinkäällä ulkojäällä aloittanut Pekka Pekariston joukkue. Pekan lisäksi joukkueessa pelasivat Jorma Mäkelä, Juhani Eholuoto ja Seppo Suni.
Vielä 80-luvulla suomalaiset harvalukuiset curling-turnaukset olivat keskittyneet Hyvinkäälle. 90-luku tarjosi uusia paikkakuntia yleisille turnauksille kun esimerkiksi Vantaan Myyrmäessä aloitettiin Myyrmäki-cup ja ainoastaan Hyvinkäällä järjestetty SM-cup muuttui eri paikkakuntia kiertäväksi turnaukseksi.
Merkille pantavaa oli myös se, että suomalainen curling-yhteisö siinä sivussa oli alkanut jakautua kahteen leiriin. Oli nuoret, melko tosissaan lajiin panostavat, huipulle nousseet joukkueet sekä sitten se rennommin lajiin suhtautuva vanhempi kaarti. Lisäksi tämä nuorempi polvi osallistui enenevässä määrin luottamustehtäviin seura- ja liittotasolla. Hiljalleen alkoi siis syntyä tilausta vanhemman harrastajakunnan omalle turnaus- ja kilpatoiminnalle.
Lajin parissa 70-luvun alkupuolelta alkaen ollut Jorma Mäkelä muistelee että "puoli leikillään joku 90-luvulla silloin tällöin totesi, että pitäisiköhän senioreille järjestää omat kisat, kun alkaa tämä kilpailu mennä monilla liian totiseksi".
Ja kun pinnan alla alkaa riittävästi kyteä niin aina joku lopulta puhaltaa ideat liekkiinsä. Aluksi Myyrmäessä käynnistyi epävirallinen seniorien mestaruuskisa jo paria vuotta aiemmin ennen kuin Vierumäellä aloitettiin liiton alainen, virallinen SM-sarja. Ikäraja oli ensi alkuun 45 vuotta, joka nostettiin vuonna 2005 +-kansainvälisten sääntöjen mukaiseksi eli 50 ikävuoteen.
Ikärajojen eroavaisuuksista johtuen vuosina 2003 ja 2004 pelattiin omat karsinnat 50 vuotta täyttäneille MM-kisoja ajatellen. Ensimmäiset senioreiden MM-kisat pidettiin vuonna 2002 ja Suomi on ollut mukana vuodesta 2003 lähtien.
Seniorikisojen yksi ahkerimmista koluajista, Mauno Nummila leipoi itsestään niin sanotusti tuplamestarin vuonna 2003, kun hän oli voittamassa 45 ja 50 vuotta täyttäneissä mestaruudet. Nummila on muutenkin menestynein pelaaja otettuaan jo viisi mestaruutta. Ensimmäinen tuli Tapio Juntusen riveissä vuonna 2000 ja kaksi viimeisintä mestaruutta ovat tulleet tältä ja edelliskaudelta.
Naiset eivät ole pelanneet omaa seniorisarjaa mutta MM-kisoihin on osallistuttu kolmesti vuodesta 2005 alkaen. Paras sijoitus on ollut Helena Timosen kipparoiman joukkueen neljäs sija vuonna 2008.
Seniorisarja on koettu mukavaksi tapahtumaksi, joka kokoaa vuosittain noin kymmenkunta joukkuetta ympäri Suomen pelaamaan ja ennen kaikkea viihtymään yhdessä. Jorma Mäkelä ja Mauno Nummila, jotka ovat kumpikin osallistuneet joka vuosi, kuvailevat kisoja varsin positiiviseksi tapahtumaksi. "Vaikka erillistä bankettia tai illanviettoa ei viralliselta taholta vielä kertaakaan ole järjestetty, niin kyllä porukka on toisensa löytäneet ja aina on ollut aikaa vaihtaa kuulumisia", herrat toteavat. Seniorikisoista on kehkeytynyt monelle varttuneemmalle harrastajalle kauden ehdoton kohokohta ja osalle ainoa turnaus koko kaudella.
Seniorien Suomen mestarit löytyvät listattuina liiton sivuilta: www.curling.fi/fi/kilpailut/arkisto/sm
Kommentit