10 vuotta sitten

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Tommi Häti
Kuvat
-

Kevätkausi 1999 tarjosi ensimmäistä kertaa järjestetyn SM-sarjan huipennuksen Vierumäen urheiluopistolla. Samassa paikassa ratkottiin myös ensimmäistä kertaa seniorien virallinen mestaruus. Mestaruudet menivät kaikissa sarjoissa Hyvinkäälle.

SM-sarjan aloittaminen kaudella 1998-99 oli merkittävä edistysaskel suomalaisessa curlingissa. Mestaruudet oli ratkaistu 80-luvun alkupuolelta alkaen yhden viikonlopun cup-turnauksilla. Jäät olivat käytännössä melko heikkotasoisia ja kelvollisia kivisarjoja oli tarjolla ainoastaan kahdet. Näin ollen oli luonteva tarve kehittää hieman jalostetumpi versio, jossa joukkueiden taidot pääsisivät paremmin oikeuksiinsa.

Ajatus omasta SM-sarjasta oli läpi 90-luvun nostettu silloin tällöin keskusteluun, mutta moiset ideat ammuttiin aina alas utopistisina haihatteluina. Radikaaleimmat olivat viemässä SM-cupin jopa lahden taakse Ruotsiin, jossa olisi ollut tarjolla kunnon jäät ja kivet. Lopulta muutoksen mahdollisti Vierumäen kanssa aloitettu yhteistyö kaudella 1998-99, jolloin turnaukset voitiin järjestää opiston toisessa harjoitteluhallissa.

Sarja vietiin läpi neljän naisjoukkueen ja kuuden miesjoukkueen voimin. Lisäksi miehillä oli vielä erikseen 1. divisioona. Joka turnauksen jälkeen miesten sarjan kaksi heikointa karsivat divisioonan kahta parasta vastaa. Näin oli läpi kauden pientä vaihtuvuutta miesten sarjoissa. Mestaruudet menivät ennakkosuosikeille eli Anne Malmin ja Markku Uusipaavalniemen joukkueille.

Seniorien mestaruudet ratkottiin myös Vierumäellä ja mestaruuden otti Pekka Pekariston joukkue (seniorikisoista lisää sivulla ??). Erikoinen piirre oli että voittajajoukkueen Pekariston ja Jorma Mäkelän pojat olivat voittamassa samana vuonna myös Suomen mestaruuksia. Juha Pekaristo junioreissa ja Wille Mäkelä miehissä.

SM-cup Joensuussa

Joensuu oli jo kerran aiemmin järjestänyt SM-cupin vuonna 1994, ja nyt viisi vuotta myöhemmin oli jälleen kaupungissa koolla Suomen parhaimmisto, niin miehissä kuin naisissakin. Erikoisuutena mainittakoon että näihin kisoihin tultiin etelästä omalla tilausbussilla, kun pääkaupunkiseudun ja Hyvinkää kymmenkunta joukkuetta yhdisti voimansa. Turnauksen tuleva voittajajoukkue jopa yöpyi bussissa ensimmäisen yön jäähallin parkkipaikalla. Turnausta hieman varjosti muutamien miesjoukkueiden parissa vellonut sitkeä vatsatautiepidemia, mikä luonnollisesti verotti kokoonpanoja.

Itse turnaus sujui pelien osalta ilman suurempia yllätyksiä. Tuleviin MM-kisoihin kovaa vauhtia valmistautuneet Anne Malmin ja Markku Uusipaavalniemen joukkueet veivät odotetusti pääpotit Hyvinkäälle. Wille Mäkelä toimi menestyksekkäästi joukkueensa kapteenina kun Markku oli jo lähtenyt Kanadaan harjoittelemaan tulevia MM-kisoja silmällä pitäen.

Juniorit

PM-kisat käytiin Tanskassa Tårnbyssä. Suomen värejä edusti hienosti Mikko Saastamoisen joensuulaisjoukkue yltäen hopealle. Suomen mestaruus meni Juha Pekariston hyvinkääläisjoukkueelle. Hampurissa käydyissä MM-karsinnoissa Suomea edusti Aku Kausteen vantaalaisjoukkue. Sijoitukseksi tuli viides tila.

MM-kisoissa skotit yllättivät Kanadan

MM-kisat järjestettiin lajin mahtimaassa Kanadassa, Saint Johnissa. Suomi oli mukavasti sujuneiden EM-kisojen tuloksena mukana niin miehissä kuin naisissakin. Tuolloin voitiin puhua maamme vakiinnuttaneen paikkansa kymmenen maan MM-kisoihin. Miesten puolella oli jopa hienoisia toiveita edellisvuoden yllätysmitalin uusimisesta.

Suomalaisesitykset jäivät turnauksessa kuitenkin melko vaisuiksi. Anne Malmin johdolla yhdeksästä pelistä kirposi ainoastaan kolme voittoa ja sijoitus oli kahdeksas. Markku Uusipaavalniemen miesjoukkueella oli kohtalona sama sijoitus ottelusaldolla neljä voittoa ja viisi tappiota. Valopilkkuna mainittakoon Suomen nuijineen turnauksen lopulta nimiinsä vieneen Hammy McMillanin Skotlannin.

Turnauksessa Hammy McMillan toteutti unelmansa ja sai lukuisten Euroopan mestaruuksien jatkoksi vihdoin myös MM-kullan. Finaalissa kaatui täpärästi isäntämaa Kanada (Jeff Staughton). Naisten puolella juhli Ruotsi Elisabet Gustafsonin johdolla.

Suomen mestarit 1999

  • Naiset: Anne Malmi, Jaana Jokela, Jaana Hämäläinen, Laura Franssila, Tiina Kautonen
  • Miehet: Markku Uusipaavalniemi, Wille Mäkelä, Tommi Häti, Jari Laukkanen, Raimo Lind
  • Seniorit: Pekka Pekaristo, Juhani Eholuoto, Jorma Mäkelä, Seppo Suni
  • Juniorit/pojat: Juha Pekaristo, Ari-Matti Ruottu, Ville Tuominen, Markus Sipilä

Kommentit