Olympiakarsinnat päätökseen - Norja, Italia ja Tanska nähdään olympialaisissa

Esa Kejonen
Kuvat
WCF

Olympiakarsinnoista miesten sarjastapaikkansa olympialaisiin lunastivat Norja, Italia ja Tanska.
Naisten sarjaan itsensä pelasivat  Skotlanti, Japani ja Korea.
Paricurlingissa paikat jaettiin USAlle ja Australialle.

Seuraava maajoukkuetapahtuma on tammikuun puolessa välissä Suomessa Lohjan Kisakalliossa järjestettävä MM-karsinta!

Suomen taival olympiakarsinnoissa päättyi alkulohkoon. Suomi oli ensimmäinen jatko-otteluista pudonnut joukkue kolmella voitolla ja viidellä tappiolla.

Suomi hävisi kaikille jatkoon menneille joukkueille, joten voisi todeta perinteisesti "ettei me huonoille hävitty". Kolme olympiapaikkaa oli jaossa - yksi alkulohkon voittajalle ja kaksi 2. - 4. sijoittuneille joukkueille keskinäisten pelien perusteella. Alkulohkossa Norja voitti lohkon ja sai suoran paikan olympialaisiin. Toiseksi sijoittui Italia, kolmanneksi Tsekki ja neljänneksi toinen naapurimaamme Tanska.

Ensimmäisessä pudotuspeliottelussa kohtasivat Italia ja Tsekki. Tiukka ottelu pelattiin täysimittaisena. Ottelu ratkesi Italian kapteeni Joel Retornazin tuplapoistoon, jonka jälkeen Italian ilo oli irti. Viime kisoihin Italia ei selvittänyt tietään kisoihin. Italian kapteeni muisteli tätä haastattelussaan ja kertoi olevansa erittäin tyytyväinen joukkueen tekemiseen pitkissä kisoissa. Tsekki suuntasi toiseen otteluun Tanskaa vastaan.

Tanskan ja Tsekin välinen karsintaottelu oli jännitysnäytelmä, joka ratkesi ikävällä tavalla 9. päässä. Kaksi sympaattista ja hyvin pelannutta joukkuetta taistelivat pitkään jatkopaikasta ja jännitys oli käsin kosketeltavaa. Tsekki tuuletti onnistumisia, Tanska pyrki pitämään mielen tyynenä ja rauhallisena. 9. päässä Tanska onnistuu hienon pään ja hyvän onnen saattelemana pelaamaan Tsekin kapteeni Lukas Klimalle vaikean valinnan yhden pisteen ottamisen ja vaikean tuplapoiston välillä. Tsekin joukkue laskee mahdollisuutensa paremmaksi pelata vaikea tuplapoisto ja pitää viimeinen kivi viimeisessä päässä. Tämä vaikea heitto lähtee heti Kliman kädestä hivenen ulos ja reaktio on välitön kapteenin kasvoilla. Kivi hipaisee vain ensimmäistä poistettavaa kiveä ja kivet jäävät pesään. Nollapään sijasta tulos on kahden varastus Tanskalle. Hyvin ottelun pelannut Tanskan kapteeni Mikkel Krause sekä hyvällä tasolla pelannut muu joukkue pitävät päänsä kylmänä viimeisessä päässä. Pieni haparointi molemmin puolin kuuluu peliin näin merkittävässä ottelussa ja sitä on nähtävillä, kun Tsekin kolmosheittäjän suoja karkaa pesään asti. Kun poisto onnistuu Tanskan Krausen ensimmäisellä heitolla, ei Tsekillä ole enää mahdollisuutta kolmeen ja jatkopäähän. Tanska kuittasi paikkansa olympialaisiin!

Naisten puolella paikat olympialaisista olivat selkeästi kolmen joukkueen kauppa. Ennakkosuosikki Skotlanti pelasi kisat hapuillen, mutta paransi peliään lopulta niin, että ansaitsivat suoran paikan olympialaisiin. Curling on pienien erojen laji - tästä osoituksena ykkössijan ratkeaminen ennen ottelua heitettävillä LSD-heitoilla, joilla ansaitaan myös pelattavien otteluiden viimeisen kiven etu ensimmäiseen päähän. Tällä kertaa suoran paikan olympialaisiin ratkaisi tarvittavat noin seitsemän senttiä!

Curlingin suosio Aasiassa on ihailtavaa katsottavaa. Siitä osoituksena kaksi olympiapaikkaa Aasiaan, kun Japani ja Korea selvittivät tiensä olympialaisiin. Naisten ensimmäisessä karsintaottelussa nämä maat ottivat mittaa toisistaan tiukassa ottelussa, jossa edettiin tasatahtiin. Ensin toiselle yksi ja sitten toiselle. 3. ja 4. päässä korotettiin panoksia - vuorotellen kaksi per joukkue. Japanin paremmuuden selvitti 7. pään varastus kahteen pisteeseen ja 8. pään yhden varastus, joista Korea ei enää toipunut.

Korea sai kuitenkin uuden mahdollisuuden heti seuraavana päivänä, kun vastaan asettui Latvia. Sisuuntunut Korea avasi pelin räväkästi kolmella pisteellä 2. päässä. Loppu hoitui molempien joukkueiden rutiinilla. Huipputasolla kolmen pisteen ero saattaa jäädä tavoittamattomaksi. Joukkueet vaihtoivat pisteitä rinta rinnan ja lopulta tämä toisen pään 3 pistettä jäikin eroksi, kun Korea voitti ottelun 5-8.

Aikaisemmin paricurlingin viimeiset olympiapaikat jaettiin USAlle ja Australialle.

Maajoukkue-ottelut jatkuvat tammikuun 17. päivä, kun Suomessa Lohjan Kisakalliossa pelataan WCF:n mies- ja naisjoukkueiden MM-karsinnat! Suomi osallistuu turnaukseen sekä miesten että naisten joukkueella, joten joulutauolla palatessa edessä on tulossa mielenkiintoista seurattavaa!

Suomen Curlingliitto toivottaa sinulle hyvää joulua!

Voit ottaa muutkin somekanavamme seurantaan:
Facebook - https://www.facebook.com/CurlingFinland/
Instagram - https://www.instagram.com/curling.fi/