Olympiakarsinnat: Hyvä peli Norjaa vastaan ei riittänyt - torstaina klo 20 vastassa Japani TV-pelissä

Esa Kejonen / Jouni Mikkonen
Kuvat
Jermu Pöllänen

Hyvä peli kovavireistä Norjaa vastaan ei riittänyt voittoon. Norja voitti 7-4. Torstaina aamupelissä vastassa Korea ja iltapelissä suorassa lähetyksessä vastaan asettuu Japani.

Norja on avannut turnauksen vahvasti. Se selvitti jo tiistaina paikkansa jatkoon alkulohkosta jatkopään voitosta Italiaa vastaan. Voittojen tielle oli löytänyt itsensä myös Suomi, joten tilanne oli herkullinen naapurimaiden kohtaamiseen.

Norja heittää LSD-heittonsa hieman lähemmäksi ja ansaitsee viimeisen kiven edun ensimmäiseen päähän. Tästä päästä Norja pelaa kovalla rutiinillaan itselleen kaksi pistettä, kun Suomi saa katkaistua hyvällä tuplapoistolla kolmen pisteen vauhdin.

2. päässä Norja jatkaa hyvällä vauhdilla kivien sijoittelua pesään. Ennen Suomen kapteeni Kalle Kiiskisen heittoja Norjalla on kolme kiveä pesässä Suomen nollaa vastaan, kun Suomen poistoheitoissa menetetään heittokivi toisensa jälkeen. Viimeiselle kivelle jää todella vaikea heitto, jossa nänni on saatava täysin piiloon omalla kivellä. Tehtävä tuntuu mahdottomalta, mutta kokeneet pelaajat yllättävän hyvin painetilanteessa kantavat - Suomi heittää nännin piiloon ja mukaan yksi piste. Tilanne 2-1 Norjalle.

3. päässä edetään tunnustellen. Äkkiä peli alkaa näyttöö nollapäältä, jossa Norja saa pidettyä viimeisen kiven edun seuraavaan päähän. Urheilussa sattuu ja tapahtuu, niin tässäkin päässä. Norjan kapteenin Steffen Walstadin viimeinen heitto osuu väärään kohtaan kiveä ja jää pesään ainoana kivenä. Suomi onnistuu siis pakotuksessa yhteen pisteeseen. Tilanne Norjalle 3-1.

4. päässä Suomi rakentaa tilannetta oman kulmasuojan taakse onnistuneesti. Kolme omaa kiveä ovat jonossa kiinni toisissaan. Suomen kannalta tilanne alkaa maistua jo useammalta pisteeltä, mutta kovavireinen Norja ei anna vähääkään ylimääräistä siimaa - Norjan purkupoistot ja taktinen peli purun jälkeen kääntää tilanteen niin, että Suomen epäonnistuessaan heitoissaan taas heitetään määristä ahtaaseen paikkaan. Jos rutinoitunut on Suomi, niin on Kiiskisen joukkuekin. Jo toisen kerran kivi nännille ja kavennus tilanteeseen 3-2.

5. pää on nopeatempoinen, jossa Suomella on mahdollisuus pilata Norjan kahden pisteen saalistus tuplapoistolla. Tällä kertaa tuplapoisto jää yritykseksi ja tauolle lähdetään tilanteessa 5-2 Norjan johtaessa.

6. pää on lyhyt ja ytimekäs nollapää, jossa Suomi ei saanut rakennettua hyvää tilannetta ja päätyy pelaamaan nollapäätä siinä onnistuen. 7. päässä Suomen miehet laittavat isomman vaihteen silmään. Taktiikan muutos aggressiivisempaan - Suomi yrittää työntää Norjan kivet stoppareiksi takapesään ja pitää omat kivet etupesässä. Teemu Salon (3. heittäjä) levityksellä tilanne näyttää todella hyvältä, kun Norjan kivet ovat takapesässä ja Suomen kivet etupesässä niiden edessä. Norja saa yhden pois, mutta ei voi mitään tilanteelle, jossa Kallelle jää avoin poisto kahteen pisteeseen. Onnistuminen ja tilanteeksi 5-4 Norjalle.

8. päässä Norja virittelee tilannetta, mutta ajautuu nollapäähän. 9. päässä joukkueet tietävät pelin hengen. Norja tavoittelee useampaa pistettä ja Suomi pakotusta. Tätä saadaan jännittää viimeisiin kiviin asti, kun Suomi onnistuu heittämään täydellisen nojan kapteenien kivillä Norjan kiveen. Norjan kipparille jää vaikea poistoheitto. Suomen kivi lähtee, mutta niin lähtee myös Norjan kivi, joten Suomi onnistuu pakotuksessaan. Viimeiseen päähän lähdetään tilanteessa 6-4.

10. päässä väännetään tiukasti. Kolmen pisteen ottaminen viimeisessä päässä hammerilla on huipputasolla todella kova suoritus, johon vaaditaan itseltä erinomaisia onnistumisia ja vastustajalta epäonnistumisia. Tilanne ajautuu laadukkaan pelin jälkeen Suomen mahdollisuuteen heittää kahta pistettä vaikealla tuplapoistolla. Hankala tuplapoisto ei tällä kertaa onnistu ja tilanteen jälkeen merkityksetön piste Norjalle.

Norjan voitto numeroin 7-4. 

Suomen maajoukkueen valmentaja Jouni Mikkonen luonnehtii päivän tapahtumia seuraavasti:

Norja on pelannut todella hyvin. Ottelu meni tiukaksi ja jätkät pelasi tosi vahvasti etenkin toisen puoliskon pelistä!

 

Seuraavaksi Suomea vastaan asettuu torstaina Korea klo 10.00 Suomen aikaa.

 

Suomen sekä muiden maajoukkueiden pelejä voit seurata Recast-sovelluksen avulla The Curling Channelilta.

 

Seuraava Suomen TV-ottelu Japania vastaan nähdään torstaina 16.12. klo 20 Suomen aikaa. Alla tarkempia ohjeita.

 

The Curling Channel löytyy tästä linkistä:

https://recast.app/invited?referrer=GrPEw

 

Turnauksen peliohjelma löytyy täältä:

https://worldcurling.org/events/oqe2021?pageType=schedule

 

Otteluiden tulokset löytyvät täältä:

https://worldcurling.org/events/oqe2021?pageType=results

 

Turnauksen lähetettävät pelit löytyvät täältä:

http://worldcurling.org/2021/12/oqe2021-broadcast/

 

Myös Suomen Curlingliiton Facebook-sivulta ja Instagram-tililtä pääset seuraamaan kisakuulumisia