Paricurlingin MM-kisat starttaavat - Suomen joukkue valmiina tositoimiin

Katja Kiiskinen
Kuvat
WCF/Richard Gray

Aberdeen, Skotlanti - Paricurlingin MM-kisat ovat valmiina alkamaan Aberdeenin ”curling-kuplassa”. Kisat pelataan 17.5.-23.5. välisenä aikana ja kisassa nähdään myös suomalaisväriä. Suomea kisoissa edustavat Aku ja Oona Kauste, valmentajanaan miesten maajoukkueessakin pelaava Paavo Kuosmanen. Suomella on hyvällä MM-kisamenestyksellä mahdollisuus hankkia MM-kisoista suora Paricurlingin olympiapaikka Pekingin 2022 talviolympialaisissa.

Aku ja Oona Kausteella on molemmilla runsaasti aikaisempaa pelikokemusta kansainvälisistä edustustehtävistä miesten ja naisten curlingin, sekä paricurlingin parissa. Oona edusti Suomea paricurlingissa Tomi Rantamäen kanssa vuoden 2018 talviolympialaisissa. Myös Tomi Rantamäki nähdään näissä MM-kisoissa hieman eri roolissa, sillä hän tavoittelee kisoista olympiapaikkaa Kiinan valmentajana.  Akulla puolestaan on takana useita menestyksekkäitä vuosia miesten maajoukkueen kapteenina.

Paricurlingin MM-kisojen rakenne on muuttunut lajimuodon syntymisen jälkeen. Ensimmäisen 10 vuoden ajan MM-kisat pelattiin avoimena kisana, johon jokainen WCF:n jäsenmaa sai ilmoittaa joukkueensa. Nykyään MM-kisoihin pääsee pelaamaan vain 20 parasta maata edelliskauden menestyksen tai karsintamenestyksen perusteella.

Suomen lisäksi vuoden 2021 MM-kisoissa pelaavat seuraavat maat: Australia, Kanada, Kiina, Tsekki, Englanti, Viro, Saksa, Unkari, Italia, Japani, Korea, Uusi-Seelanti, Norja, Venäjä, Skotlanti, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, ja USA.

Suomen lohkossa ei ole luvassa niin sanottuja ”helppoja pelejä”, sillä lohko on täynnä kokeneita paricurlingiin keskittyviä joukkueita, joilla useilla on lajimuodosta myös runsaasti kansainvälistä menestystä.
Suomen lisäksi lohkossa B pelaavat Norja, Viro, Ruotsi, USA, Japani, Sveitsi, Kiina, Uusi-Seelanti ja Englanti.

Tulokset, joukkueet, peliaikataulu ja muuta lisätietoa löytyy kisojen virallisilta kotisivuilta osoitteesta: https://worldcurling.org/events/wmdcc2021

Pelejä pääsee myös striimaamaan netissä Maailman Curlingliiton World Curling TV:n selostettuna englanninkielisenä lähetyksenä YouTubessa osoitteessa:
https://www.youtube.com/user/WorldCurlingTV

HUOM.
Näillä näkymin Suomen peliotteita pääsee ihastelemaan World Curling TV:n lähetyksessä tiistai-iltana klo 21:30 Japania vastaan.

Alla olevassa kisa-aikataulussa Suomen pelien alkamisajankohta on ilmoitettu Suomen aikaa.
Aikaero Skotlannin Aberdeeniin on +2 tuntia.  

Suomen joukkueen kisa-aikataulu:

Ma 17.5. klo 23:00 Suomi-Ruotsi

Ti 18.5. klo 14:30 Norja-Suomi

Ti 18.5. klo 21:30 Suomi-Japani

Ke 19.5. klo 14:30 Suomi-Englanti

Ke 19.5. klo 21:30 Suomi-Uusi-Seelanti

To 20.5. klo 11 Sveitsi-Suomi

To 20.5. klo 18 Viro-Suomi

Pe 21.5. klo 11 Kiina-Suomi

Pe 21.5. klo 18 Suomi-USA

Mahdolliset karsintaottelut ja semifinaalit pelataan lauantaina 22.5. ja pronssi- ja kultaottelut sunnuntaina 23.5.

Kisakuulumisia pääsee lukemaan ajoittain myös Suomen Curlingliiton Facebook-sivuilta osoitteesta:
https://www.facebook.com/CurlingFinland

Suomen joukkueelle hurjasti tsemppiä koko curlingväeltä!

Kommentit

Turnauksen jatkopelit pelataan seuraavasti:
Molempien lohkojen paras joukkue pääsee suoraan semifinaaliin (A1+B1).

Lohkojen sijoilla 2. ja 3. olevat pelaavat ristiin toisen lohkon samojen sijojen kanssa paikasta semifinaalissa (A2vsB3 + A3vsB2).

Molempien lohkojen viimeiselle sijalle sijoittunut joukkue, menettää seuraavan kauden suoran MM-paikan.

Lohkojen sijoille 8. ja 9. sijoittuneet joukkueet pelaavat ristiin toisen lohkon samojen sijojen kanssa, ja näiden karsintapelien häviäjät menettävät suoran MM-kisapaikan seuraavalle kaudelle (A8vsB9 + A9vsB8).

7 parasta Olympialaisiin, paitsi jos Kiina on 7 parhaan joukossa, silloin 8. sijalla oleva maa saa myös paikan.