Puheenjohtajan palsta - katse tulevaan 2021

Jari Turto

Vuoden vaihtuessa on perinteistä, että summataan mennyttä vuotta ja luodaan katse tulevaan.

Viime vuotta voisi kuvailla sanoilla poikkeuksellinen ja erikoinen. Vaikka vuosi on ollut hankala monilla tavoilla korona-pandemian vuoksi, niin jotain hyvääkin se synnytti. Hygieniaan, kanssakäymiseen ja digitalisaatioon liittyvät toimintamallit kehittyivät uudelle tasolle. Verkkokokouksista tuli arkipäivää myös curling toiminnassa. Potentiaalia on silti vielä paljon hyödyntämättä, esimerkiksi verkkokoulutuksen sektorilla.

Liiton talous tulee olemaan viime vuodelta lievästi ylijäämäinen. Hyvä niin. Edustusurheilusta käyttämättä jääneitä varoja suunnattiin seurojen kehityshankkeisiin. Mielenkiintoisia ja innovatiivisia hankkeita.  Erityisesti odotan opiskelijoille suunnattujen hankkeiden tuloksellisuutta ja lattiacurlingin luomaa potentiaalia uusille harrastajille.

Uusi vuosi alkaa epävarmoissa tunnelmissa. WCF on ilmoittanut, että sen prioriteetti on saada järjestetyksi miesten, naisten, pyörätuoli- ja paricurlingin MM-kilpailut Pekingin Olympialaisten vuoksi, mutta on perunut mm huhtikuulle suunnitellut senioreiden MM-kilpailut. SM-kilpailut on nyt aikataulutettu loppukaudelle, mutta niiden pitäminen edellyttää korona-pandemian selän selkeää taittumista. Liiton hallitus päätti, että 10 päivää ennen SM-tapahtumaa päätetään tapahtuman pitäminen/siirtäminen tai kokonaan kilpailun peruminen tältä kaudelta. Joukkueilla on siihen asti mahdollisuus kustannuksitta perua osallistuminen kilpailuun. Yhteisen turvallisuuden nimissä ei voi liikaa olla korostamatta SCL:n laatiman korona-ohjeistuksen noudattamista. Meillä on kuitenkin muista lajeista poiketen kohtuullisen hyvä harrastamisen ja kilpailemisen mahdollisuus, kun emme ole erityinen lähikontaktilaji.

Epävarmuutta liittyy myös opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavun suuruuteen. OKM uudisti avustusperiaatteet viime syksynä ja niissä painotetaan lisenssin hankkineiden urheilijoiden ja harrastajien lukumäärää. Osa avustuksesta jaetaan 19 vastuullisuuskriteerin mukaan. Muutokset voivat olla merkittäviä. Curlingin näkökulmasta on harmittavaa ettei avustuksen määrittelyssä huomioida olympia- tai paralympia statusta tai esimerkiksi lajin kansainvälisten arvokilpailuiden järjestämistoimintaa. Curlingin aiempi avustus on voitu perustella jo lähes sillä, että Kisakalliossa järjestetyt WCF:n arvokisat ovat vuosittain tuottaneet 100-300 tuhattaeuroa bruttotuloja Suomen kansantaloudelle.

Suunnataan katse kuitenkin positiivisella mielellä tulevaan vuoteen. Meillä on paljon mahdollisuuksia. Haastakin teidät tavoittelemaan ”1000 Curlingkiveä kaudessa” klubin jäsennyyttä. Kaikki harjoituksissa ja kilpailuissa heitetyt kivet lasketaan mukaan. Pistetään kivi liikkeelle - liukuva kivi ei sammaloidu!

Hyvää Uutta Vuotta Curlingväki !

 

Jari Turto

Puheenjohtaja