Puheenjohtajan palsta

Jari Turto

Tämän puheenjohtajan palstan aiheita ovat uudet internetsivut, liiton syyskokous, uudet säännöt, kilpailukauden käynnistyminen, koronaohjeistuksen täydennys, Olympiakomitean syyskokous ja seura-avustus.

Katselet Curlingliiton uusia www-sivuja. Teknologiapäivityksen myötä sivusto tarjoaa sisällön tuottamiseen uusia joustavampia ratkaisuja ja tiedon kuluttamiseen useita laitealustoja. Kokeile vaikka mobiililaitteellasi.  Ison päivitysurakan taustalla on Markus Sipilän valtava vihkiytyminen asiaan sekä Jouko Riikosen vetämän työryhmän käyttötapausten määrittely ja testauksen organisointi. Lämmin kiitos kaikille osallistuneille. Sivusto ei kuitenkaan ole itsetarkoitus vaan sen aktiivinen käyttö. Pitäkäämme siitä huolta!

Liiton syyskokouksessa päätettiin merkittävistä asioista. Hyväksyttiin liiton uudet säännöt ja päätettiin nimittää Olli Rissanen Suomen Curlingliiton Kunniapuheenjohtajaksi nro 1 ja Juhani ”Hemppa” Heinonen Kunniajäseneksi nro 3. Koko curling-yhteisön puolesta kiitän vielä Ollia ja Hemppaa ajasta ja panoksesta lajimme eteen.

Säännöissä huomaa yhteiskunnan muuttumisen ja kehittymisen. Digiaika on meille tietysti selviö, mutta kurinpitoasioiden osalta maailma on muuttunut paljon 90-luvulla tehdystä  aiemmasta sääntöuudistuksesta. Urheilun eettiset säännöstöt ovat nousseet antidopingin rinnalle merkittäviksi liikunta- ja urheilutoimintaa ohjaaviksi asioiksi. Merkittävä muutos säännöissä on myös se, että osallistuminen liiton kokouksiin on jatkossa mahdollista etäyhteydellä ja hallituksen jäsenten toimikausi muuttuu kahdeksi vuodeksi. Jäsenmaksun periaate muuttuu, kun liitolle tulee erillinen lisenssijärjestelmä. Uudet säännöt löydät uudistuneilta internetsivuilta.

Kansallinen kilpailukausi on käynnistynyt. Pyörätuoliparicurlingin ensimmäisen Suomen Mestaruuden voittivat Sari ja Markku Karjalainen Rovaniemeltä. Historiallisesta mestaruudesta vielä onnittelut heille. Kävin katsomassa pelejä ja ne olivat erittäin korkeatasoisia myös näin pystycurlingpelaajan silmin katsoen. SM-sarjat jatkuvat marraskuun lopulla seniorit 60+ mestaruuskilpailuilla Rantasalmella ja  Curlingin SM-sarjan karsinta pidetään Joensuussa itsenäisyyspäivän viikonloppuna. 12 joukkuetta tavoittelee kahta vapaana olevaa paikkaa mestaruussarjassa. Ns sekajoukkueiden mahdollisuus osallistua mestaruuskilpailuihin on ilahduttavasti kasvattanut joukkuemäärää Curlingin SM-sarjassa.

Sen sijaan kansainvälinen kilpailutoiminta on vaikeuksissa korona viruksen vuoksi. Ruotsi on käytännössä keskeyttänyt curlingtoiminnan vuoden loppuun asti. Kisakallioon suunnitellut WCF:n arvokilpailut on jo kertaalleen siirretty, eikä lupaavalta näytä tammikuunkaan turnaus vallitsevassa epidemia tilanteessa. Suomen Curlingliitto on aiemmin syksyllä julkaissut korona ohjeistuksen, mutta nyt sitä täydennetään kiihtymisvaiheen ja leviämisvaiheen ohjeistuksilla. Ohjeistukset ovat tärkeitä, kun neuvotellaan paikallisten terveysviranomaisten kanssa lajin harrastamisesta. Joitakin rajoituksia itse peliin joudutaan tekemään, pääidea on kuitenkin se, että joukkue pysyy mahdollisimman paljon omassa ”kuplassaan”. Se on meidän kaikkien etu ja minusta pitkälti asennekysymys, kuten peliajankin noudattaminen.

Kattojärjestömme Suomen Olympiakomitea valitsi viikonloppuna uuden puheenjohtajan ja hallituksen. Viimeisen kuukauden aikana minulla oli erinomainen mahdollisuus keskustella kaikkien puheenjohtajaehdokkaiden kanssa sekä useiden lajiliittojen hallitusehdokkaiden kanssa. Tämä oli luonteva mahdollisuus verkottua. Mm Golfliiton kanssa sovimme jatkotapaamisesta, jossa avoimesti mietimme miten golf-pelaajille voimme markkinoida curlingia. Ja tietysti vice versa.

Lopuksi muistutan seurojen edustajia seura-avustusten hausta vuosille 2021-2022. Liitto on varannut 20.000€ jaettavaksi hankkeisiin, jotka tähtäävät seuratoiminnan elinvoimaisuuden kehittämiseen kuten uusien harrastajien rekrytointiin curlingin piiriin. Vapaamuotoinen hankehakemus on lähetettävä 30.11 mennessä. Lisätietoa ja ohjeita löydät verkkosivuilla julkaistusta uutisesta.

 

Jari Turto

Puheenjohtaja