Puheenjohtajan palsta - Curlingkauden kynnyksellä

Jari Turto

Aloitetaan A:sta eli Alavudesta. Alavuden Curling järjesti erinomaisen kauden avauksen elokuun puolivälissä. Hieno tunnelma, erinomaiset järjestelyt, toimiva halli ja aurinkoinen kesäkeli. Kaikesta näki, että seura oli panostanut 10-vuotisjuhlaturnaukseensa. Voisiko näitä turnauksia olla myös sydäntalvella? Ilmapiiri on vallan eri näissä turnauksissa kuin kilpailuhenkisessä SM-sarjassa. 

 

C niin kuin Curlingliitto. Liiton syyskokous pidetään la 31.10. Kisakalliossa. Asialistalla on muun muassa ehdotus curlingliiton sääntöjen nykyaikaistamisesta. Kokouskutsu lähetetään seuroille syyskuun lopulla. Tervetuloa!

 

Curlingkauden kick-off ja seuratoimintapäivä pidetään syyskokouksen yhteydessä 31.10.-1.1.2020 Kisakalliossa. Laittakaa kalenteriin: tilaisuus on avoin kaikille curlaajille! Aiheita ovat esimerkiksi curlingkoulut, lattiacurlingin hyödyntäminen, seuravalmentajakoulutus (curlingkoulut), anti-doping ja muita mielenkiintoisia asioita. Jaetaan tietoa ja kokemuksia. Kick-off:sta kun on kyse, niin pidetään mukavan letkeä meininkikin päällä! Liitto kustantaa osallistujien ruokailut ja majoituksen. Tarkempi kutsu syyskuun lopulla. Tule mukaan oppimaan ja ideoimaan!   

​​​

SM-sarjat uudistuvat. Merkittävimmät uudistukset ovat seuraavat: miesten SM-sarjan muuttuminen avoimeksi sarjasi (curlingin SM-sarja), naisten SM ratkaistaan viikonlopputurnauksena ja kaikki pelit ovat jatkossa kahdeksan pään pelejä. Curlingin mestaruussarjassa ja I-divisioonassa pelaa kuusi joukkuetta, loput joukkueet kamppailevat II-divisioonassa. Näillä muutoksilla pyritään:

a) lyhentämään peliviikonloppujen kestoa

b) pitämään osallistumismaksut kurissa

c) mahdollistamaan uudenlaisten joukkueiden syntymisen

d) saamaan joukkuemäärät takaisin kasvu-uralle. 

​​​​​

Korona. Se on muuttanut liiton hallituksen toimintatapoja, mutta myös työllistänyt paljon; hyvää ja huonoa. Hallituksen viikottaiset verkkokokoukset luovat nyt mahdollisuuden joustavaan asioiden käsittelyyn. Osa päätöksistä on jouduttu tekemään parhaan olettamuksen perusteella tietoisina siitä, että jatkuvasti muuttuva tilanne saattaa vaatia uusia päätöksiä myöhemmin. Ikävää on tietysti se, että maailman curlingliitto on alkusyksyn mittaan peruuttanut arvokisoja. Vastaavasti kansallista kilpailukalenteria on jouduttu muuttamaan. Esimerkkinä PT-paricurlingin MM-kilpailut piti olla Kisakalliossa marraskuun alussa ja lisäksi tarkoituksena oli se, että mestaruussarjan karsinta olisi voitu pitää heti perään samoilla jäillä. Nyt karsinta järjestetään Joensuussa joulukuun alussa.

 

Koronavaikutuksista edustusjoukkueiden valintoihin hallitus laati erilaisia vaihtoehtoja ja kävi perusteellisen keskustelun, mutta teki lopulta päätöksen, ettei valintaohjeita muuteta.

 

Lopuksi muistutan, että vallitseva tilanne on curlingille myös mahdollisuus. Moni laji on saanut uutta boostia ja pystynyt hyödyntämään ihmisten uudenlaisen ajankäyttö- ja harrastustilanteen. Ollaan aktiivisia ja innovatiivisia sekä järjestetään curlingkouluja ja muita tilaisuuksia uusille pelaajille. Ideoidaan näitä toimia lisää Kisakalliossa lokakuun lopulla. Hyvää alkanutta curlingkautta!

 

Jari Turto

Puheenjohtaja