Tietoa kevään 2020 MM-kisojen peruutusten seurauksista tuleviin MM-kisoihin ja olympiapisteisiin

Katja Kiiskinen

Maailman Curlingliitto (WCF) on päättänyt, että se ei yritä aikatauluttaa ja järjestää tänä keväänä Covid-19-taudin vuoksi peruuntuneita Naisten, Miesten, Paricurlingin ja Seniorien MM-kilpailuja jonain toisena ajankohtana. Tämä päätös tulee vaikuttamaan MM-kisojen Qualification-prosessiin kaudella 2020-2021. Päätöksellä on myös vaikutuksia olympiapisteiden kertymiseen Pekingin 2022 talviolympialaisia ajatellen.

 

WCF konsultoi päätöstä tehdessä muun muassa WCF:n kanssa yhteistyötä tekeviä markkinointi- ja mediaorganisaatioita, sekä WCF:n Competition and Rules -valiokuntaa ja Urheilijoiden komiteaa. Maailman Curlingliiton hallitus teki tässä poikkeustilanteessa päätöksen seuraavan kauden MM-kisojen karsintaprosessista, sillä päätöksen kanssa ei ollut mahdollista odottaa syksyn 2020 kongressia, jossa jäsenmaat olisivat paikalla.

Vuoden 2021 Miesten, Naisten ja Paricurlingin MM-kisoihin maat saavuttavat paikan seuraavalla tavalla:

 • Naisten MM-kilpailuissa Sveitsillä on paikka kisajärjestäjänä, sillä vuoden 2021 naisten MM-kilpailut järjestetään Schaffhausenissa, Sveitsissä. Pacific-Asia -alueelta paikan saavuttaa vuoden 2020 alueellisten kisojen perusteella kaksi parasta joukkuetta. Seitsemän Euroopan maata saavuttavat MM-kisapaikan syksyllä 2020 pelattavien EM-kilpailujen perusteella. Lisäksi kaksi paikkaa on jaossa America's challenge -turnauksen perusteella, johon osallistuvat myös Kanada ja USA. Viimeinen paikka on jaossa World Qualification -turnauksen kautta.
 • Miesten MM-kilpailuissa Kanadalla on varma paikka järjestäjämaana, vaikka kisojen tarkkaa järjestyspaikkaa Kanadassa ei ole vielä vahvistettu. Kaksi miesten joukkuetta saavuttaa paikan Pacific-Asia -alueelta ja kahdeksan joukkuetta syksyn 2020 EM-kisojen perusteella. Lisäksi yksi maa saavuttaa paikan America's Challenge -turnauksen kautta ja viimeinen paikka menee jakoon World Qualification -turnauksen voittajalle.
 • Paricurlingin MM-kisoihin saavat mahdollisuuden osallistua ne samat maat, joilla oli paikka myös vuoden 2020 MM-kilpailuissa. Näiden joukkueiden lisäksi vuoden 2021 MM-kilpailuihin saa osallistua poikkeuksellisesti myös neljä parasta joukkuetta World Mixed Doubles Qualification -turnauksesta, eli vuoden 2021 MM-kilpailuissa pelaa poikkeuksellisesti 24 maata. Tämä johtaa siihen, että vuoden 2021 Paricurlingin MM-kilpailujen tulosten perusteella kahdeksan heikointa maata tippuu Paricurlingin karsintaturnaukseen seuraavaksi kaudeksi, kun normaalisti maita tippuu karsintaan vain neljä kappaletta.

Koska vuonna 2020 ei järjestetty MM-kilpailuja, kyseiseltä kaudelta ei myöskään jaeta olympiapisteitä.


Maailman Curlingliitto ehdottaa Kansainväliselle Olympiakomitealle seuraavaa järjestelmää vuoden 2022 talviolympialaisten olympiapisteiden määräytymistä koskien:

 • Vuoden 2021 Naisten ja Miesten MM-kilpailujen kuusi parasta maata saavuttavat paikan vuoden 2022 talviolympialaisissa.
 • Muut vuoden 2021 MM-kilpailuissa pelanneet jäsenmaat, jotka eivät saavuttaneet suoraan olympiapaikkaa, saavat mahdollisuuden osallistua laajennettuun Olympiakarsintaan, joka järjestetään joulukuussa 2021.
 • Samaan Olympiakarsintaan voivat osallistua lisäksi kaikki ne jäsenmaat, joilla oli paikka vuoden 2020 MM-kilpailuissa, mutta jotka eivät ole saavuttaneet suoraa paikkaa vuoden 2022 olympialaisiin.
   
 • Paricurlingissa olympiapaikan saavuttavat vuoden 2021 MM-kilpailujen perusteella seitsemän parasta joukkuetta, sekä Kiina järjestäjämaana TAI kahdeksan parasta joukkuetta, jos Kiina on lopputuloksissa seitsemän parhaan maan joukossa.
   
 • Naisten ja Miesten Olympiakarsinnassa olisi tällöin neljä maapaikkaa jaossa. Jos Kiina ei sijoittunut vuoden 2021 MM-kilpailujen perusteella riittävän hyvin saavuttaakseen suoran olympiapaikan, he saavat automaattisesti yhden paikan järjestäjämaana, jolloin Olympiakarsinnassa on jaossa kolme paikkaa.
 • Paricurlingin Olympiakarsintaturnauksessa on jaossa 2 paikkaa olympialaisiin.


EM-kilpailujen C-sarja yritetään vielä järjestää ennen vuoden 2020 EM-kilpailuja A- & B-sarjalle.

Näillä muutoksilla ei ole mitään ylimääräisiä seuraamuksia Seniorien MM-kilpailuihin, koska ne eivät toimi karsintaturnauksena muihin kilpailuihin.

Alkuperäinen englanninkielinen tiedote löytyy kokonaisuudessaan tämän uutisen liitetiedostot -osiosta.