MM-karsinnat pelattu: Suomen miehet jäivät yhden voiton päähän pudotuspeleistä

Katja Kiiskinen


Kisakallio, Lohja - Lohjan kisakalliossa pelattiin viime viikolla curlingin MM-karsinnat. Myös Suomen naisten ja miesten joukkueella oli paikka kyseisessä karsinnassa.
Suomea kisoissa edusti Jermu Pölläsen kipparoima miesten joukkue ja Elina Virtaalan kipparoima naisten joukkue. Samat joukkueet toimivat Suomen edustusjoukkueina myös marraskuisissa EM-kilpailuissa.

 

Suomen miesten joukkueen kokoonpano:

Jason Moore (nelosheittäjä)

Jere Sullanmaa (varakapteeni & kolmosheittäjä)

Iikko Säntti (kakkosheittäjä)

Jermu Pöllänen (kapteeni & ykkösheittäjä)

Melker Lundberg (varapelaaja)

Suomen naisten joukkueen kokoonpano:

Elina Virtaala (kapteeni & kolmosheittäjä)

Miia Turto (varakapteeni & nelosheittäjä)

Janina Lindström (kakkosheittäjä)

Tuuli Rissanen (ykkösheittäjä)

Marjo Hippi (varapelaaja)
 

MM-karsinnan miesten ja naisten sarjan kaksi parasta joukkuetta saavuttivat paikan keväällä pelattavissa MM-kilpailuissa. Tällä kertaa nämä kaksi paikkaa menivät miehissä Kiinalle ja Venäjälle ja naisissa Korealle ja Italialle.

Suomen miesten joukkueella oli tuloksellisesti hieno viikko, sillä heillä säilyi mahdollisuus päästä playoff-peleihin lähes viimeisiin kierroksiin saakka. Miesten sarja olikin kisan loppuun asti äärimmäisen tasainen. Suomen miesten sijoitus kilpailussa oli lopulta neljäs saldolla 4-3,

Suomen joukkueen kapteeni Jermu Pöllänen summasi viikon kokonaisuudessaan seuraavasti:

”Fiilis koko turnauksesta on toisaalta ihan tyytyväinen, mutta myös hieman pettynyt, koska playoff-peleihin pääsy oli niin pienestä kiinni. Voitettiin alkusarjassa sekä Venäjä että Kiina, jotka molemmat veivät lopulta ne kaksi MM-paikkaa, mutta toisaalta sitten hävittiin Puolalle ja Englannille matseissa, joissa oma peli ailahteli vain hieman, mutta samaan aikaan vastustajalle osui siihen matsiin viikon paras peli. Jos olisi pelattu koko ajan samalla lailla kuin Kiinaa vastaan, oltaisiin voitettu kaikki matsit, mutta siinä näkyy se ammattiurheilijoiden, kuten Kiina ja Venäjä, ero amatööreihin - tasaisuus ei ihan riitä. Ainakaan tällä kertaa ei ihan riittänyt.”

Myös naisten joukkueen viikkoon mahtui runsaasti tasaisia otteluja. Naiset ottivat vakuuttavat voitot Australiasta ja Meksikosta, jonka lisäksi heillä oli peräti kolme ottelua, jotka he hävisivät vain yhden pisteen erolla. Naisten joukkueen loppusijoitus oli kuudes saldolla 2-5.

Suomen miesten ja naisten joukkueet nähdään seuraavan kerran kansainvälisillä edustusjäillä syksyllä 2020 EM-kilpailuissa, joissa miehet pelaavat A-sarjassa ja naiset B-sarjassa.


Vaikka MM-paikkaa ei tänä keväänä irronnutkaan ja tarjolla olevat MM-pisteet jää tältä keväältä saamatta, suomalaisjoukkueilla on edelleen polku auki vuoden 2022 talviolympialaisiin.

Meneillään olevan 2018-2022 olympiadin kannalta MM-paikan saavuttaminen ei ole enää aivan yhtä merkityksellinen olympiapisteiden keräystä ja olympialaisiin pääsyä ajatellen kuin se oli aiempina vuosina, sillä olympialaisten karsintarakennetta muutettiin Maailman Curlingliiton kongressissa syksyllä 2019.

Vuoden 2022 talviolympialaisten curlingkilpailussa pelaa yhteensä 10 eri maan edustusjoukkueet sekä miehissä että naisissa. Suoran olympiapaikan saa isäntämaa Kiina sekä seitsemän Maailman Curlingliiton jäsenmaata, jotka ovat keränneet eniten olympiapisteitä vuosien 2020 ja 2021 MM-kilpailuista. Kaksi viimeistä olympiapaikkaa jaetaan varsinaisen olympiakarsinnan kahdelle parhaalle miesten ja naisten joukkueelle.

Syksyllä 2021 on kuitenkin luvassa lisäksi uutena sääntömuutoksena olympialaisten esikarsinta, johon kaikilla tämän olympiadin aikana kansainvälisissä arvokisoissa edustaneilla Maailman Curlingliiton jäsenmailla, kuten Suomella, on halutessaan mahdollisuus osallistua.

Tämän karsinnan kaksi parasta joukkuetta saavuttavat paikan varsinaisessa olympiakarsinnassa, joka järjestetään myöhemmin samana syksynä.

Tähän kahdeksan miesten ja kahdeksan naisten joukkueen kokoiseen varsinaiseen olympiakarsintaan osallistuvat esikarsinnan kahden parhaan joukkueen lisäksi ne parhaat viisi joukkuetta, joiden keräämät olympiapisteet eivät riittäneet suoraan paikkaan olympialaisista, sekä olympiakarsinnan järjestävä isäntämaa.

Viimeiset kaksi olympiapaikkaa jaetaan sitten varsinaisen olympiakarsinnan kahdelle parhaalle miesten ja naisten joukkueeIle.
 

Curlingin muissa lajimuodoissa on vielä luvassa Suomen edustusjoukkueille kansainvälisiä arvokilpailuja tänä keväänä, sillä sekä seniorinaisten että -miesten joukkueet pelaavat huhtikuussa MM-mitaleista Kelowna’ssa, Kanadassa ja samaan aikaan pelataan myös Mixed Doublesin eli paricurlingin maailmanmestaruudesta.