Suomen joukkueilla onnistuneet EM-kisat Helsingborgissa

Katja Kiiskinen/Development Officer


Suomen miesten ja naisten curlingin maajoukkueet ovat saaneet päätökseen menestyksekkäät EM-kisat Ruotsin Helsingborgissa. Miesten maajoukkue nousi hienon turnauksen seurauksena A-sarjaan ja myös naisten joukkue jäi parin niukan tappion päähän jatkopelipaikoista ja säilytti paikkansa vankasti B-sarjassa.
 

Suomen miesten joukkueessa pelasivat Jermu Pöllänen (1.heittäjä ja kapteeni), Iikko Säntti (2.heittäjä), Jason Moore (3.heittäjä) ja Jere Sullanmaa (4.heittäjä ja varakapteeni). Joukkueen varapelaajana toimi vielä juniorimaajoukkueessakin edustava Melker Lundberg. Joukkueen valmentajana toimi Tero Tähtinen.

Suomen naisten joukkueessa pelasivat Elina Virtaala (4.heittäjä ja kapteeni), Miia Turto (3.heittäjä ja varakapteeni), Janina Lindström (2.heittäjä) ja Tuuli Rissanen (1.heittäjä). Joukkueen valmentajana toimi Katja Kiiskinen.


EM-kisoissa pelataan samanaikaisesti sekä A- ja B-sarjaa. A-sarjan kymmenestä joukkueesta vähintään seitsemän parasta saavuttavat paikan seuraavana keväänä pelattavissa MM-kilpailuissa ja A-sarjan kaksi heikointa maata tippuvat seuraavan vuoden EM-kisoja varten B-sarjaan.

B-sarjassa puolestaan kaksi parasta joukkuetta nostavat maansa A-sarjaan seuraavan kauden EM-kisoja varten. B-sarjasta on mahdollista tippua myös vielä C-sarjaan, jos joukkue sijoittuu B-sarjassa kahdelle viimeiselle sijalle.

 

EM-kisoihin valmistautuessaan Suomen miesten joukkue kiersi pelaamassa syksyn aikana kolmessa eritasoisessa World Curling Tourin kisassa hyvällä menestyksellä. Joukkueen kokoonpanossa oli tapahtunut iso muutos viime kauteen verrattuna, kun joukkueen aikaisempi kapteeni Tomi Rantamäki siirtyi valmennustehtäviin Kiinaan kesän aikana. Joukkueen yhteispeli uudella kokoonpanolla oli kuitenkin hioutunut hienosti alkukauden aikana yhteen ja pelaajat suoriutuivat mainiosti uusissa pelaajarooleissaan.   

Miehet saavuttivat B-sarjan alkulohkossaan kakkossijan saldolla 5 voittoa ja 2 tappiota. Tällä sijoituksella miehet saavuttivat paikan jatkopeleissä. Ensimmäisessä jatkopelissä Valko-Venäjää vastaan panoksena oli paikka B-sarjan semifinaaleissa. Suomen miehet nakuttivat taululle todella vakuuttavat 12-4 voittolukemat Valko-Venäjää vastaan.
Semifinaalissa vastaan asettui Puolan joukkue, joka tuli niin ikään Suomen miesten jyräämäksi luvuin 11-2 ja tällä voitolla Suomen miehet varmistivat paikan B-sarjan finaalissa ja samalla Suomen nousun A-sarjaan ensi vuoden EM-kilpailuissa.
Finaalissa vastaan asettui Tshekin joukkue, jonka Suomen miehet olivat voittaneet niukasti 6-5 lukemin alkusarjan aikana.  Finaalissa Tshekki osoittautui kuitenkin paremmaksi ja vei B-sarjan voiton lukemin 9-7.

Suomen joukkueen kapteeni Pöllänen tiivisti turnauskokemuksen seuraavasti:

"Kauden ensimmäinen tavoite tuli saavutettua ja kiitokset pelitovereiden lisäksi kuuluu myös Valmentaja Tähtiselle ja varapelaaja Lundbergille, joiden panos erityisesti kivien mätsäämisessä oli viikon aikana merkittävä."
 

Suomen miesten joukkueen kokonaistuloksia pääsee tarkastelemaan tarkemmin tästä linkistä:

https://curlit.com/ECCB/aspnet/teamDetail.aspx?EventID=3&TeamID=12
 

Niin ikään Suomen naisilla oli melko poikkeuksellinen alku kauteen, sillä edustuspaikka varmistui joukkueelle vasta alle kaksi kuukautta ennen EM-kisoja ja joukkue koostui pelaajista, jotka eivät olleet aikaisemmin pelanneet yhdessä.

Naisten joukkue ehti pelaamaan yhdessä vain yhden WCT-turnauksen ennen EM-kisoja. Naisten joukkue saapui EM-kisoihin kuitenkin hienolla asenteella ja kehitti koko viikon ajan yhteispeliään kommunikaation, taktiikan ja yhteisten pelirutiinien osalta.   

Naisten B-sarja koostui yhdestä kymmenen joukkueen lohkosta, joten naisilla oli alkusarjassa yhteensä yhdeksän peliä. Naisten B-sarja olikin kokonaisuudessaan erittäin tasainen ja peräti kolme Suomen naisten peliä ratkesi vasta jatkopään viimeisellä kivellä.

Suomen naisten kisojen kokonaissaldo oli 4 voittoa ja 5 tappiota ja tänä vuonna se riitti kuutossijaan EM-kisojen B-sarjassa. Erityisesti mainittavan arvoista naisten kisasuorituksesta on hyvän lopputuloksen lisäksi se, että B-sarjan kahta parasta joukkuetta, Italiaa ja Turkkia vastaan, Suomen naiset hävisivät niukasti vain yhdellä pisteellä.

Suomen naisten joukkueen kokonaistuloksia pääsee tarkastelemaan tarkemmin tästä linkistä:

https://curlit.com/ECCB/aspnet/teamDetail.aspx?EventID=4&TeamID=12


Meneillään olevan 2019-2022 olympiadin kannalta merkittävää on myös se, että molemmilla Suomen joukkueilla on osallistumisoikeus Lohjan Kisakalliossa 13.-18.1.2020 järjestettävissä MM-karsinnoissa.
Jos Suomi sijoittuu MM-karsinnoissa kahden parhaan joukkoon, he saavuttavat paikan keväällä pelattavissa MM-kilpailuissa ja pääsevät sitä myötä hankkimaan MM-kilpailuista olympiapisteitä.

Lohjan naisten MM-karsintaturnauksessa on saavuttanut paikkansa seuraavat maat: Korea, Hong Kong, Viro, Norja, Italia, Turkki ja Suomi.
Naisten MM-kilpailut pelataan 14.-22.3.2020 Prince George’ssa, Kanadassa.  

Lohjan miesten MM-karsintaturnauksessa on saavuttanut paikkansa seuraavat maat: Kiina, Tsekki, Englanti, Suomi, Japani, Puola ja Venäjä.
Miesten MM-kilpailut pelataan 28.3.-5.4.2020 Glasgow’ssa, Skotlannissa.Vuoden 2019 A-sarjan eli Euroopan mestaruuden voitti sekä miehissä että naisissa ruotsin kokeneet ja kansainvälisesti menestyneet joukkueet. Ruotsin naisia kipparoi Anna Hasselborg ja miehiä Niklas Edin.

Hopeaa naisissa voitti Skotlannin joukkue ja pronssi meni Sveitsille. Miesten sarjassa hopean vei Sveitsin joukkue ja pronssi meni Skotlannin joukkueelle.


EM-kisojen tuloksia ja statistiikkaa kokonaisuudessaan voi tarkastella Curlit-sivustolta tai virallisilta kisasivuilta:

https://curlit.com/ecc/

https://worldcurling.org/events/ecc2019/