Suomen joukkueilla vielä mahdollisuudet lunastaa MM-paikka

Tomi Rantamäki

EM-kisoissa on jäljellä yksi pelikierros runkosarjaa. Seitsemän parasta pääsevät MM-kisoihin ja kahdeksan parasta säilyttävät A-sarjapaikan. Sijoilta 8 & 9 joutuu matkustamaan Uudessa Seelannissa tammikuussa järjestettävään MM-karsintaan.

Naisten puolella tilanne on seuraava: Viimeisessä pelissä Suomi kohtaa Tsekin. Häviäjä putoaa kahdeksan parhaan ulkopuolelle. Mikäli Suomi voittaa, riippuu loppusijoitus muista peleistä. Jos Italia häviää Latvialle, on Suomi vähintään kahdeksas. Mikäli Italia voittaa Latvian on jäljellä kaksi vaihtoehtoa: Jos Tanska voittaa Venäjän, on Suomi seitsemäs. Mikäli Tanska häviää Venäjälle, on neljä joukkuetta tasapisteissä: Tanska, Suomi, Italia ja Latvia. Silloin tarkastellaan keskinäisiä pelejä. Niistä Tanska on voittanut yhden, Suomi kaksi, Italia kaksi ja Latvia yhden. Silloin Suomi ja Italia sijoittuvat sijoille 6 ja 7. Eli voitolla Suomi on joka  tapauksessa kahdeksan parhaan joukossa.

Miesten puolella tilanne on seuraava: Viimeisessä pelissä Suomi kohtaa Skotlannin. Voitolla Suomi on sijalla seitsemän. Tappiotilanteessa tarkastellaan muita pelejä. Jos Venäjä voittaa Italian ja Hollanti voittaa Puolan, on Suomen sijoitus yhdeksäs. Jos Venäjä häviää Italialle tarkastellaan kahta vaihtoehtoa. Jos Puola voittaa Hollannin, on Suomi kahdeksas.  Jos Hollanti voittaa Puolan, vertaillaan Suomen, Venäjän ja Hollannin keskinäisiä pelejä. Ne menevät ristiin, joten verrataan pesäänheittojen tuloksia 16 pesäänheitosta. Hollanti on niissä ennen viimeistä kahta heittoa heikoin, joten Suomelle riittää kaksi noin 80cm tai parempaa heittoa varmistamaan sijoituksen kahdeksan joukkoon, vaikka Hollanti heittäisi kaksi nollaa. Venäjän kanssa tilanne pesäänheitoissa on tasainen.

Yhteenveto: Miehet voitolla ja hyvällä todennäköisyydellä tappiollakin kahdeksan parhaan joukkoon. Naiset vain voitolla kahdeksan parhaan joukkoon. Miesten peli torstaina 22.11. klo 9, naisten peli klo 14.