Curling EM-kilpailut käynnistyvät lauantaina Tallinnassa

Kasper Hakunti

Curlingin Euroopan mestaruudesta taistellaan tänä vuonna Tallinnassa Tondiraban jäähallissa. Suomen miesten ja naisten joukkueet pelaavat kisojen A-sarjassa ja tavoittelevat mitalien lisäksi suoria paikkoja keväällä pelattaviin MM-kilpailuihin.

Kuten tavallista, nähdään olympialaisten jälkeisissä arvokisoissa runsaasti uusia kokoonpanoja. Enimmäkseen vanhoja tuttuja arvokisakävijöitä uusissa joukkueissa, mutta myös täysin uusia tulokkaita näillä areenoilla. Suurimmat suosikit ovat kuitenkin tuttuja nimiä. Miehissä olympiamitalistit Ruotsi ja Sveitsi saavat kantaa valtaosan paineista ja kärkikahinoihin on helppo veikata myös Skotlannin ja Norjan joukkueita. Suomen ja edellä mainittujen lisäksi A-sarjassa pelaavat Saksa, Venäjä, Italia, Puola ja Hollanti.

Skotlanti, Sveitsi ja varsinkin viime talven olympialaisissa kultaa voittanut Ruotsi ovat suurimpia suosikkeja myös naisten puolella. Muita joukkueita A-sarjassa ovat Tshekki, Tanska, Saksa, Italia, Latvia, Venäjä sekä tietenkin vuoden 2015 EM-pronssimitalisti Suomi.

Suomen naisten joukkueessa pelaavat Elina Virtaala, Lotta Immonen, Maija Salmiovirta, Eszter Juhász ja kapteeni Oona Kauste. Joukkuetta valmentaa Aku Kauste. Oona Kauste kertoo joukkueen olevan hyvin valmistautunut kisoihin.

- Valmistautuminen on sujunut hyvin nousujohteisesti. Valmentajan mukanaolosta ja isosta panostuksesta on ollut paljon hyötyä. Olemme kiertäneet 4 CCT-kilpailua, joissa olemme pelanneet pääasiassa hyviä pelejä. Viime viikonloppuna vedimme vielä tehokkaan treeniviikonlopun Ahvenanmaalla. Odotamme kovia pelejä ja tavoitteena on saada suora MM-kilpailupaikka.

Kokeneista pelaajista koostuva miesten joukkue lähtee naisten tapaan hakemaan kisoista vähintään suoraa paikkaa MM-kisoihin. Joukkueessa pelaavat kapteeni Wille Mäkelän lisäksi Kalle Kiiskinen, Teemu Salo, Juha Pekaristo sekä Paavo Kuosmanen. Joukkueen valmentajana toimii Jouni Mikkonen.

- Valmistautuminen on sujunut aika suunnitellusti, mitä nyt pieniä vammoja ollut osalla matkan varrella. Neljästä valmistavasta turnauksesta saatiin ok tulokset, mutta harmillisesti parhaat olosuhteet olivat heti ensimmäisessä turnauksessa Prahassa. Oman pelin ja kommunikaation kehittäminen on ollut alkusyksystä pääteemana ja niissä olemme joka tapauksessa menneet eteenpäin. Viimeiseksi mittariksi suunniteltu Prahan turnaus meni vielä loukkaantumisen takia valmistautumisen puolelle. Tulosten kaivaminen ei ole tähän asti ollut se tärkein päämäärä ja ollaan aika tasaisesti haettu eri kokoonpanojen toimivuutta. Toki jatkopeleihin selvittiin joka kerta, mutta rehellisyyden nimissä jäi pelejä ja voittoja ottamatta, Kalle Kiiskinen kertoo.

- Toivotaan, että Mark (Callan, kisojen pääjääntekijä) saa luotua halliin hyvät olosuhteet, joissa jäähän voi luottaa. Hyökkäävä pelityyli täytyy edelleen pitää meidän omana juttuna, unohtamatta riskien ja tulostaulun hallintaa, jotka ehkä ovat korostuneet viiden kiven suojasäännön myötä. Minimitavoitteeksi on ollut pakko asettaa MM-kisapaikka.

Suomesta on matkaamassa Tallinnaan paljon kannattajia ja molemmat joukkueet odottavatkin innolla pelaamista lähes kotikisoilta tuntuvissa olosuhteissa.

- Tallinnan EM kilpailut tuntuvat erityisiltä, lähes kotikisoilta. Paikanpäälle kannustamaan on tulossa perhettä, sukulaisia ja ystäviä, naisten joukkueen kapteeni Oona Kauste kertoo.

- Kotikisat on yksi pääsyistä, että saimme tämän projektin käyntiin ja pystyimme panostamaan muuhun tekemiseen enemmän. Harmi, että Suomen Curlingliiton oma turnaus on avajaisviikonloppuna ja tämä varmasti vähentää suomalaisten katsojien määrää. Toivottavasti kuitenkin viikon aikana riittää kannattajia jokaiselle päivälle. Kannustusjoukkoja varmasti tarvitaan, Kalle Kiiskinen päättää.

Kisojen avauspäivänä lauantaina Suomen miesten joukkue kohtaa aamulla klo 9 Puolan ja illalla klo 20 Ruotsin. Naisten joukkue kohtaa lauantain ainoassa pelissään Latvian klo 15.

Suomen joukkueet:
Naiset: Oona Kauste (kapteeni), Eszter Juhász, Maija Salmiovirta, Lotta Immonen, Elina Virtaala, Aku Kauste (valmentaja)
Miehet: Wille Mäkelä (kapteeni), Kalle Kiiskinen, Teemu Salo, Juha Pekaristo, Paavo Kuosmanen, Jouni Mikkonen (valmentaja)

Kisasivut: http://www.worldcurling.org/ecc2018