Katseet Karlstadiin - Mixed Doubles MM alkaa

15.04.2016
-
Daley Nevantaus

Huomenna lauantaina Karlstadissa heitetään ensimmäiset kivet Mixed Doubles -MM-kisoissa. Toivotamme onnea Suomen parille Oona Kauste - Tomi Rantamäki. 

Suomen curlingliitto / Karlstad, Ruotsi

Uuden olympialajin, mixed doubles Curlingin MM-kisat alkavat lauantaina 16.4. Karlstadissa, Ruotsissa.

Yhdeksättä kertaa järjestettävät paripelimuodon kisat ovat ensimmäiset sen jälkeen, kun kansainvälinen olympiakomitea hyväksyi lajin uudeksi talviolympialajiksi Pyeongchangin kisoihin 2018. Samalla Karlstadin kilpailusta kerätään jo ensimmäisiä olympiapisteitä, joilla joukkueet olympialaisiin karsitaan.

MM-kilpailuun osallistuu ennätysmäärä, peräti 42 joukkuetta, kaikilta mantereilta. Eksoottisimmat tai ainakin uusimmat maat lajissa lienevät Israel ja Qatar, jotka ovat ensi kertaa mukana. Mixed doubles -pelimuodon suosio on kasvanut maailmalla nopeasti.
Pelikenttä, pistelasku ja välineet ovat samat kuin "normaalissa" curlingissa, mutta erojakin pelitavassa on. Seuraavassa on lueteltu pelimuodon erot "normaaliin" curlingiin.

1) Pelaajia on kaksi, mies ja nainen
2) Vaihtopelaajia ei ole, eikä niitä ole siten mahdollista käyttää.
3) Yhdessä "Päässä" joukkueella on käytössään kuusi kiveä, joista yksi asetetaan etukäteen pelialueelle ennen heittosuorituksia.
4) Toinen etukäteen laittettavista kivistä laitetaan "suojakiveksi" kentän pituussuunnassa keskiviivalle, suoja-alueen keskikohtaan. Toinen asetetaan pituussuunassa keskelle pesää, takapesän puolelle, niin, että kiven reuna on T-linjalla.
5) Toinen joukkueen pelaajista heittää joukkueen heitettävistä kivistä 1. ja 5. kiven. Toinen joukkueen pelaajista heittää kivet 2, 3 ja 4. Tätä roolia voi vaihtaa päiden välillä.
6) Pelissä pistekiviksi voivat päätyä myös etukäteen asetetut kivet.
7) Molemmat pelaajat voivat harjata.

Joukkueet on MM-kisoissa jaettu kuuteen ryhmään, joissa pelataan yksinkertainen sarja:

Lohkot ovat

A  : Belgia, Bulgaria, Unkari (hallitseva mestari), Latvia, Puola, Sveitsi ja Slovakia
B :  Itävalta, SUOMI, Saksa, Korea, Liettua, Slovenia ja Ruotsi
C: Englanti, Japani, Kazakhstan, Luxemburg, Norja, Romania ja Turkki
D:  Australia, Kanada, Kiina, Ranska, Irlanti, Italia ja Serbia
E: Valko-Venäjä, Tanska, Espanja, Israel, Hollanti, Uusi-Seelanti ja USA
F: Brasilia, Tsekki, Viro, Qatar, Venäjä, Skotlanti ja Wales


Alkulohkot pelataan loppuun torstaihin 21.4. mennessä. Tämän jälkeen 16 parhaiten rankattua (lohkojen 2 parasta ja neljä lohkokolmosta) jatkavat. Jos lohkoissa tasapisteissä olevien joukkueiden osalta on kyse jatkoon pääsystä, pelataan tarvittavat tie-break-ottelut, ennen varsinaisten 16 joukkueen pudotuspelien alkua. 16 joukkuetta jatkaa neljännesvälierissä, 8 puolivälierissä ja neljä välierissä ja mitaliotteluissa (finaali ja pronssiottelu 23.4.)

Koska kyseessä on ensimmäinen kilpailu, jossa ansaitaan "olympiapisteitä", joukkueet pelaavat jatko-otteluissa pelejä niin, että 12 parhaan joukkueen järjestys on selvillä. Olympiapisteitä tulee kisan voittajalle 14, kakkoselle 12, kolmoselle 10, sitten 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1 pistettä seuraaville sijoituksille.
Vuoden 2016 ja vuoden 2017 kisojen pisteet lasketaan yhteen ja olympiaisäntä Korean lisäksi 7 eniten pisteitä kerännyttä pääsee olympialaisiin.

Suomea kisoissa edustaa Suomen mestaruuden voittanut pari Oona Kauste – Tomi Rantamäki. Oona Kauste oli kapteenina myös Suomen naisten EM-pronssijoukkueessa. Tomi Rantamäki on joukkueineen kiertänyt Eurooppa tourin kisoja ja tänä vuonna Tomi sijoittui miesten Suomen mestaaruussarjassa joukkueellaan toiseksi. Tomi toimii myös Suomen curlingliiton valmennuspäällikkönä.


Kisojen kotisivu http://www.worldcurling.org/wmdcc2016
Joukkueet http://www.worldcurling.org/wmdcc2016/teams
Peliohjelma http://www.worldcurling.org/wmdcc2016/schedule

Kisaotteluita youtubessa www.youtube.com/WorldCurlingTV